U POSJETU

Divan obiteljski dom u Sesvetama

INFO: stan od 81 četvornog metra
LOKACIJA: Sesvete
VLASNICA: Ines Šitum s obitelji
PROJEKT: vlasnica
BLOG: morelessines.com, INSTAGRAM: more_less_ines

Ines je majka, kreativka, blogerica i žena koja je strastveno zaljubljena u lijepe interijere, modu, glazbu, dobru kuhinju i fotografiju. Vodimo vas u njezin predivan stan prepun dobrih ideja u kojem beskrajno uživa sa suprugom i kćerima.

Oduvijek sam voljela uređivati prostor u kojem bih boravila, i nema mi većeg veselja nego obilaziti trgovine pune dekorativnih sitnica za dom. Pomisao da je ovo posljednji stan koji ću u svom životu uređivati me zapravo i malo rastužuje. Dok to nekome predstavlja opterećenje, ja jedva čekam neko novo farbanje, premještanje namještaja i smišljanje novih ideja. Kad god mogu, volim dati pokoji savjet prilikom uređenja, bilo prijateljicama, poznanicima ili nepoznatim ljudima koji mi se znaju javiti na Instagram i pitati za pokoju ideju - priča nam Ines Šitum, kreativna mlada poslovna žena koju smo ovaj mjesec posjetili u njezinom divnom domu u naselju Novi Jelkovec u Sesvetama.



Za sebe Ines kaže kako je prije svega mama i supruga. I dok većinu dana provodi radeći na terminalu Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman, sve slobodno vrijeme posvećuje obitelji, suprugu i kćerkicama Amelie i Zari, ali i svojim hobijima. Odnedavno je, naime, i blogerica koja sa cijelim svijetom želi dijeliti svoju ljubav prema lijepim interijerima, modi, kuhanju, fotografiji i onim malim stvarima koje život znače: jutarnjoj kavi, dobroj glazbi te kvalitetnom filmu ili knjizi.

Svi ti njeni mali hobiji jasno se vide i u uređenju njezina šarmantnog stana, površine 81 četvorni metar koji se sastoji od dvije spavaće sobe, hodnika, dnevnog boravka i blagovaonice, kuhinje i ostave, kupaonice i WC-a, te dva balkona. Jedan je smješten na sjeveru, drugi na jugu.

- Na balkon na sjeveru se izlazi iz kuhinje, a na južni iz dnevnog boravka koji ima dva velika prozora nalik staklenom zidu s kliznim vratima. Upravo ta južna strana daje veliku prednost dnevnom boravku i dječjoj sobici jer ponekad čak i zimi kad izađe sunce nije potrebno grijati koliko nam bude toplo, te se na taj način da i uštedjeti na grijanju - ističe Ines koja se s obitelji u ovaj stan uselila prije dvije godine, a nalazi se u novoizgrađenoj zgradi koja ima tek deset stanova.

- Kako je bila riječ o novogradnji, nismo morali raditi nikakvu adaptaciju. Sve faze su bile gotove, od pločica, parketa, zidova... Tako da smo odmah sretni i veseli krenuli s uređenjem - smije se simpatična vlasnica i dodaje kako je cijeli taj proces protekao nekako "u hodu". Nisu se opterećivali da nešto moraju na brzinu odraditi, a kako su imali i ograničeni budžet, TV su primjerice kupili tek nakon šest mjeseci.

Tlocrt obuhvaća dvije spavaće sobe, hodnik, dnevni boravak i blagovaonicu, kuhinju, ostavu, kupaonicu, WC i dva balkona.

Pri samom ulasku u stan, ulazi se u uzak hodnik u kojem smo, kako bi što više iskoristili prostor, smjestili ugradbeni ormar za cipele i jakne te također iz estetskih razloga sakrili brojilo za plin. Na zidu se nalazi 'vješalo', ispod njega klupica, do nje još jedan srednje veličine ormar za cipele, a nad njim ogledalo koje sam preuredila od starog okvira za goblen.


Desno od hodnika je spavaća soba koja se sastoji od velikog ugradbenog kliznog ormara te kreveta i ormarića. Lijevo od hodnika je ulaz u blagovaonicu povezanu s dnevnim boravkom. Blagovaonica je centar stana i u njoj dominiraju veliki drveni stol te različiti stolci među kojima je jedan nađen na glomaznom otpadu, te smo ga pošmirglali i prefarbali. Iznad stola su vintage viseći lusteri, a na zidu uska polica predviđena za uokvirene slike. Lijevo od stola su sivi trosjed i bijela kožna počivaljka, tepih s prepoznatljivim monokrome uzorkom i industrijski crni luster. Na zidu su obiteljski crno-bijeli portreti. Također do blagovaonskog stola smjestili smo vintage vitrinicu i police s knjigama.

Dnevni boravak i blagovaonica tijekom cijelog dana lijepo su osvijetljeni danjim svjetlom, bilo kišno jutro ili sunčano popodne, upravo zahvaljujući velikim prozorima preko cijelog zida - detaljno opisuje i nastavlja kako se desno od blagovaonice nalazi bijela klasična kuhinja skandinavskog dizajna, djelomično kupljena, a djelomično napravljena kod majstora.

Ono što je čini posebnom su crne ručkice, vintage slavina, industrijski luster i keramički sudoper. Ima također i malu ostavu na čijim je vratima nalijepljena tapeta-imitacija školske ploče koja često Inesinim curicama posluži za igru, a njoj i suprugu kao podsjetnik.

Srce doma, kuhinja, odličan je miks skandinavskog i klasičnog dizajna s posebnim crnim ručkicama.


- Volim svježe začine pa se također u kuhinji može pronaći svježi bosiljak, matičnjak i origano. Matičnjak se nalazi na kuhinjskim kolicima koja su pomična i lako prenosiva i obožavam ih jer su divna kao detalj i mogu poslužiti kao dodatni stolić u blagovaonici kad su velika obiteljska okupljanja. Iz kuhinje se izlazi na drugi balkon, veći od prvog, koji ima i natkriveni dio što je prednost za vrtni namještaj - kaže Ines.

Desno iza kuhinje je kupaonica, a lijevo do nje nalazi se mali WC. I šećer na kraju, lijevo od WC-a je dječja sobica koja gleda na prvi balkon, a sastoji od kreveta koji se može produžiti, tri ormara, kinderbeda, dječje drvene kuhinje, te polica punih knjiga i igračaka. Pravo razigrano i veselo carstvo za najmlađe.


Najizazovnija prostorija kod uređenja bila je kuhinja jer smo bili dosta ograničeni budžetom, a tu smo htjeli što manje štedjeti. Na kraju smo se složili da ćemo radije kupiti najjeftiniji trosjed pa kad curice narastu kupiti ljepši, baš kakav želimo. Znam da sigurno nisam pogriješila s kuhinjom koja je klasik i baš je takva kakvu sam si oduvijek željela i zamišljala. Svijetla, romantična, praktična, udobna, prozračna - naglašava.

Sitnice je vlasnica naručila preko interneta, a nešto je i sama osmislila, poput planina i oblaka koje je nacrtala u dječjoj sobi.



Inače, ovo je čak trinaesti stan u kojem Ines živi od svoje mladosti, a treći u kojem živi sa svojom sadašnjom obitelji. Tijekom tih godina nakupilo se dosta osobnih komada i detalja. Većinu namještaja kupili su u većim trgovačkim centrima u Hrvatskoj, a nešto su nabavili i na Hreliću te bakinom tavanu.

- Također volim DIY projekte što se vidi u dječjoj sobici gdje sam sama crtala planine i oblake. Neke sitnice naručujem preko interneta, ali što se tiče dekora obožavam domaće brendove i dizajnere kojima dajem prednost - kaže.

Cjelokupno gledajući, u stanu prevladava bijela boja zidova te drvo.

- Volim toplinu drva i bijeli namještaj u kombinaciji sa zemljanim bojama. Dosta su prisutne siva i crna u određenim detaljima i komadima namještaja. Nema puno uzoraka osim tepiha i jastuka. A po detaljima se može primijetiti da sam zaljubljenik u okvire, svijećnjake i vaze - smije se Ines i dodaje kako je njoj osobno najbliži stil eklektika.

- Preferiram stil u kojem prevladava više njih. Trudim se da je u našem stanu miks doziran u pravoj mjeri, a najviše bih rekla da prevladava skandinavski stil, prije svega zbog primjerice kuhinje, minimalističkih detalja, sivih tonova, topline drva, prozora bez zavjesa, a opet tu su i vintage i industrijski detalji poput lustera i vitrinice, te detalja kao primjerice replike Eamesovih stolica ili poput bijele kožne počivaljke - zaključuje.

Ines možete pratiti na Instagramu @more_less_ines i blogu More Less Ines. Sigurni smo da ćete se oduševiti njezinim kreativnim idejama, baš kao što i mi.

Foto: Sandra Šimunović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:05