13 DOBITNIH KOMBINACIJA

Dom iz snova = postojeće stanje + tlocrtne kombinacije

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

U našem poslu sve počinje s idejom. Obično je jedna dobra ideja dovoljna ne bi li nam se promijeniti život, posao, svijet. No, s druge strane, držati se isključivo jedne ideje može biti jako loš pristup i razmišljanje, posebice u kreativnim strukama.

Zato se mi volimo idejno razuzdati – kombinirati, slagati i preslagivati, krojiti i, kako mi to međusobno u uredu zovemo, „izvrtjeti“ nekoliko varijanti.

Sretnih i dobitnih „13“ iz naslova ovotjedne kolumne predstavlja upravo broj tlocrtnih kombinacija koje smo osmislili za dva potpuno različita stana.

Prvi današnji projekt je u svom finalnom ruhu već pronašao mjesto na portalu Dom i Dizajna, no sada ćemo otputovati u vrijeme njegovih začetaka, kada su se rađale i razvijale prve ideje ovog budućeg obiteljskog carstva u centru Zagreba s četiri spavaće sobe, tri kupaonice, te okruženog prozorima s čak tri strane svijeta.

Želje investitora su se koncentrirale oko otvorene i prostrane dnevne zone, zasebne ili barem vizualno sakrivene kuhinje te odvojenog roditeljskog i dječjeg dijela stana, a mi smo njihove smjernice i naše ideje pretočili u 13 različitih tlocrtnih rješenja.

U prve dvije varijante najviše su kvadrata osvojile spavaće sobe i njihovi dodatni sadržaji poput saune, teretane te dječjeg dnevnog boravka, dok se u treću kombinaciju uklopila i lođa. Sljedeća tlocrtna kreacija jasno razdvaja dnevni od blagovaonskog i kuhinjskog dijela open space-a. Nekoliko narednih tlocrtnih rješenja sadrži i veoma praktičan prostor izbe.

Kroz prve varijante volimo prikazati manje intervencije i jeftinije investicije, uvijek u skladu sa željama investitora. Penjući se prema većim rednim brojevima, varijante često postaju radikalnije i kompleksnije.

....

Takvim pristupom smo u idejnom prijedlogu pod rednim brojem devet stan izokrenuli naglavačke, smjestivši dnevnu zonu u prostor dječjih soba, roditeljsku oazu u nekadašnji dnevni boravak, a najmlađe stanare u bivši roditeljski dio stana.

Slijedi još radikalnija varijanti broj 10 u kojoj su dječje sobe poprimile veoma pravilan tlocrt. Ovdje noćna zona ponovno jasno dominira svojom kvadraturom nad onom dnevnom. Posljednje tri varijante su ujedno ušle u najuži krug kandidata prema kojima se je krojila finalna tlocrtna dispozicija.

via GIPHY

Sa „viškom“ kvadrata se jednostavnije mogu pronaći opcije za uvođenje novih funkcija, stvaranje dodatnih prostorija i zadovoljavanja specifičnih potreba. Kada se radi o prostoru koji ne obiluje kvadraturom, kreativnost i snalažljivost moraju biti tim obilnije.

Naš je drugi današnji „tlocrtni“ stan prava suprotnost prostranom domu s početka priče, samim time što je nekoliko puta manji. Njegov je glavni projektni moto jest stvoriti što više dodatnih kvadrata, spremišnog prostora i funkcija te zadovoljiti potrebe, navike i različite radne rasporede naših mladih investitora.

Koncentriran je oko svjetlika zgrade gdje je samo jedan od ukupno pet prozora orijentiran na vanjsko, prirodno svijetlo. Iz tog razloga su naše kreativne vijuge odmah krenule u smjeru otvaranja stana prema zelenom dvorištu i suncu, dok smo tlocrt od 25 kvadrata smo rasteretili jednostavnim premještanjem, odnosno rušenjem postojeće kupaonice s WC-om.

U prvoj se tlocrtnoj varijanti ona smjestila u prostoru kuhinje.

Nju slijedi prijedlog koji je u istoj zoni uklopio i zaseban WC.

U trećoj pak tuš kabina i umivaonik udružuju snage s walk in ormarom spavaće sobe, dok se kroz drugu i četvrtu po redu varijantu spavaći dio odvija na povišenoj platformi, čiji su donji predjeli iskorišteni u spremišno – radne svrhe.

U malo kvadrata je potrebno unijeti puno ideja, pa se kroz sljedeću varijantu proteže tema izvlačnog kreveta i blagovaonskog stola. Krevet se preko dana sakriva u svoju „ladicu“ ispod povišenog dnevnog boravka kako bi dao priliku i prostor blagovaonskom stolu, ne bi li ovaj veoma jednostavno iskočio iz garderobnog ormara.

Velika većina idejnih prijedloga je uspjela istovremeno ugostiti različite funkcije, poput odvojene spavaće sobe, WC-a, kupaonice, dnevne, blagovaonske i kuhinjske zone, dok se u nekolicini pronašla opcija dnevnog boravka s kutnom garniturom koja je ujedno i krevet. To su svakako manje praktična rješenja, no, s druge strane, stvaraju prijeko potreban višak kvadrata i osjećaj prozračnijeg prostora.

Ključnu ulogu u razvijanju idejnih varijanti ovog veoma posebnog stana je imala igra s namještajem i materijalima. Kako bi najbolje moguće iskoristili svaki kutak stana, namještaj je u svim varijantama već u idejnoj fazi zamišljen po mjeri , fleksibilan, pomičan i sklopiv. Izbjegavali smo vizualne barijere pa su i one prijeko potrebne pregrade, ne bi li se zadržala određena privatnost, zamišljene u staklenoj varijanti ili s elegantnim letvicama i sklopivim panelima.

Bilo da se radi o dvadesetak ili dvjestotinjak kvadrata, potencijala uvijek ima, samo ga treba prepoznati. Višak prostora treba pretočiti u funkcionalne kvadrate dok manjak treba na neki način povećati. Nedostatke sakriti, prednosti naglasiti.

Svaki tlocrt sakriva drugačija potencijalna rješenja, svaki stan, kuća i dom različit potencijal, svaki klijent ima vlastite želje i mogućnosti pa je i svaki je projekti kompletno nova priča.

Ponekad je naše arhitektonsko platno prazna ploča za kreiranje, dok se u drugim slučajevima trebamo držati određenih zamisli ili pak zakonskih i financijskih ograničenja.

Neće niti svakom projektantu isto „sjesti“ određeni projekt. Ima nas koji se odlično snalazimo u malim stanovima i onih što zatvorenih očiju mogu osmisliti čitavu zgradu.

via GIPHY

U nizu faktora, uzročno-posljedičnih veza, odluka, kompromisa i varijanti – prilikom projektiranja je cilj uvijek isti – pretvoriti metre kvadratne u najbolju moguću verziju doma po mjeri njihovih vlasnika.

Do sljedećeg javljanja s Ribnjaka četvrtkom, u pauzi između jedne i druge idejne varijante, šaljemo vam prigodnih 13 srdačnih pozdrava.

Vaš tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:19