Eklektika dovedena do savršenstva

DOM MLADOG PARA U ZAGREBU Potpuno adaptiran stan veličine 70 četvornih metara na Gornjem gradu

PROFIL

INFO: potpuno adaptiran stan veličine 70 četvornih metara
LOKACIJA: Gornji grad, Zagreb
UREĐENJE: arhitektica Maja Bručić iz ureda Lotus Architecti

Investitori, suvremeni i educirani mladi ljudi angažirali su arhitektonski ured Lotus Architecti za preuređenje stana u zagrebačkoj vili staroj više od sto godina. I bili su spremni na nešto novo. Arhitektica Maja Bručić spremno je odgovorila i osmislila potpuno drugačiji interijer s neočekivanim, ali odličnim elementima.

Između investitora i arhitekata mora postojati određena kemija, zajednički jezik, dobra vibra... Možemo to nazvati kako hoćemo, no činjenica je da izostanak te kemije i zajedničkog jezika rezultira lošijom razmjenom informacija, a u konačnici i lošijim projektom. Zašto? Arhitektima je to bitno kako bi prepoznali što investitori točno žele, kako bi se inspirirali te sa svakim projektom podizali stepenicu vlastitih ostvarenja, dok je za investitore ta kemija potrebna da bi bili spremni na nešto novo i drugačije te na kraju prihvatili ponekad možda i pomalo nesvakidašnje ideje.

Tako je na prvom sastanku s investitorima, suvremenim i mladim educiranim ljudima koji vole sport i umjetnost te su otvoreni za nova iskustva, "kliknula" i arhitektica Maja Bručić iz ureda Lotus Architecti. Investitori su se odlučili za nju tek nakon preporuke prijatelja i detaljnog pregleda njezinih prijašnjih projekata, a željeli su adaptirati stan u staroj vili iz 1910. godine na zagrebačkom Gornjem gradu. I bili su spremni za nešto novo.

- Prvi zahtjev bio je napraviti nešto potpuno drugačije, miks starog i novog te raznih materijala koje je trebalo dobro iskombinirati. Trebalo je poštovati povijest vile stare više od sto godina, a opet osmisliti jedan suvremen stan - kaže arhitektica i dodaje da je zatečeno stanje bilo jako loše. Morali su porušiti apsolutno sve zidove, promijeniti u cijelosti podove i stropove, zamijeniti kompletno sve instalacije, gotovo kao da su gradili sve ispočetka, samo vanjski zidovi su ostali. Čak su i novu fasadu napravili te uredili okućnicu. Onda je na red došlo i samo uređenje te opremanje interijera.

Stan je površine 70 kvadrata, a sastoji se od otvorenog prostora u kojem su dnevni boravak i kuhinja, odvojene dvije velike kupaonice s walk-in tušem u kojem je ugrađena rasvjeta i klupa za odmor te spavaće sobe sa samostojećom kadom koja ima pogled na vrt. I iz ulaznog hodnika kroz staklenu se stijenu pruža direktan pogled na vrt i terasu. U ulaznom hodniku nalijevo je bijela komoda iznad koje je ogledalo, desno je ulaz u kupaonicu, a ravno dnevni boravak. S desne strane, pokraj kamina, ulazi se u spavaću sobu koja ima dva ulaza i izlaza te pogled na kamin, a lijevo je kuhinja. Ravno iz hodnika je izlaz na terasu. Već je na prvi pogled jasno da je zadatak uspješno obavljen i da je interijer zaista drugačiji.

Stan je specifičan po mnogim elementima, a prije svega valja istaknuti ormare u dnevnom boravku koji izgledaju kao zid obložen drvom pa se ni po čemu ne mogu primijetiti. Naime, ormari izgledaju kao stara vrata u klasičnim stanovima. Također, tu su i klizni stakleni zidovi između dnevnog boravka i spavaće sobe inspirirani fasadom Federal Building u Chicagu, odnosno poznatom fasadom jedne od ključnih osoba u povijesti svjetske moderne arhitekture - Mies Van der Roheom. Takva su vrata i na ulazu u kupaonicu jer je pogled na kupaonska vrata prisutan iz ulaznog prostora, a djeluju kao svojevrsne skulpture. Sve te elemente dizajnirala je arhitektica Maja Bručić, isto kao i kuhinju, kuhinjski otok, parket, krevet s uzglavljem na 180 cm od poda, stolce pored kreveta, glavni klub-stolić u boravku, komodu u kupaonici...

Komode su namjerno zaobljene kako bi se dobio osjećaj fluidnosti - pojašnjava arhitektica i dodaje kako je sav namještaj, uključujući i krevet te kuhinju, radio stolar Željko Srebačić, odnosno Stolarija Srebačić-Ribica. Posebnu pažnju treba obratiti i na parket od masivnog oraha koji je radila ista stolarska tvrtka, a slagan je od različitih dijelova trupaca oraha kao francuska riblja kost. Stoga nema ujednačenu boju, budući da je prirodna boja oraha od bijele do tamnosmeđe. Zanimljiv je detalj u kuhinji, gdje je otok presvučen u drvo nalik parketu pa izgleda kao da parket prelazi na otok.

Uz drveni pod u stanu dominiraju cigla, originalna iz doba kad je kuća sagrađena, koja je namjerno ostavljena vidljiva nakon obijanja žbuke, čišćenja i fugiranja te željezo, sirovi beton i drvene grede koje čine stropnu konstrukciju.

Od namještaja s dizajnerskim potpisom uočavaju se popularni Butterfly stolac, Tom Dixon rasvjeta i multifunkcionalni komad namještaja Open Me s hrvatskim potpisom (Prostoria i Špina). Što se tiče keramike i sanitarija, dio je iz Špine, armature i slavine potpisuje Philippe Starck (serija Organic), a umivaonik potpisuje Maksimiliano Fuksas za Catalano.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 10:47