Interijer površine 65 kvadrata

Dom uređen po guštu Boška i Adise na zagrebačkoj Savici

    AUTOR:
    • Sanja Kovacs

  • OBJAVLJENO:
  • 19.06.2017. u 09:31

Berislava Picek/Hanza Media

Stručnim znanjem i kreativnim DIY idejama do doma uređenog po guštu

Sve radove vlasnici su obavili sami, a prenamijenivši funkciju postojećih komada dobili su i neka zanimljiva rješenja.

Boško Opalić i Adisa Gergić zajedno stanuju već četiri godine, no, dom prema svom guštu uređuju posljednju godinu otkad je Boškova mama otišla u mirovinu i odlučila preseliti se u Slavoniju, a stan prepustiti mladom paru. 
Boško je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a Adisa obožava DIY projekte, pa je spojem stručnog znanja i kreativnih ideja nastalo zanimljivo uređenje interijera površine 65 četvornih metara na zagrebačkoj Savici.

Berislava Picek/Hanza Media

Berislava Picek/Hanza Media

Berislava Picek/Hanza Media
 

CRNA BOJA

- Intenzivniji radovi trajali su pet mjeseci, a sve smo ih odradili sami po ‘low-budget’ principu. Budući da smo u stanu cijelo vrijeme stanovali, renovirali smo jednu po jednu prostoriju kako bismo lakše mogli razmicati stvari i namještaj - objašnjavaju vlasnici.

Berislava Picek/Hanza Media

Berislava Picek/Hanza Media
 

Prva prostorija koju su uredili bio je takozvani dark room, prohodna soba što je u sredini stana, koja je sama po sebi prilično tamna, i njezine zidove odlučili su obojiti crnom bojom za beton. U nju su smjestili kauč, drage ilustracije i fotografije, gramofon i zvučnike pa ona služi za opuštanje, meditaciju i slušanje omiljene glazbe.

Berislava Picek/Hanza Media

Berislava Picek/Hanza Media

Berislava Picek/Hanza Media
 

BICIKL U KUHINJI

- Među većim zahvatima svakako je bilo rušenje pregradnog zida u dnevnom boravku koji je ionako bio nadograđen. Time smo dobili puno svjetliji prostor koji sada dijele dnevna soba i blagovaonica. Za razliku od ‘dark rooma’, ovdje su svi zidovi bijeli, boja se pojavljuje samo na namještaju.

Posebno nam je draga crvena polica jer je to prvi komad koji smo zajedno kupili još dok smo živjeli u podstanarstvu, a uz biljku sada služi kao vizualna pregrada između blagovaonice i boravka - kažu Adisa i Boško.

Berislava Picek/Hanza Media

Berislava Picek/Hanza Media

Berislava Picek/Hanza Media
 

Najviše glavobolje zadavao im je blagovaonski stol jer je trebao biti dovoljno velik da na ručku ili večeri primi više osoba, a da opet ne bude preskup. Riješili su to tako da su odvojeno kupili dvije noge na koje su položili drvenu dasku dimenzija 200x80 centimetara. Stariji iz obitelji misle da im je to privremeno rješenje, no oni su stolom vrlo zadovoljni jer stane i do osam ljudi.

Berislava Picek/Hanza Media
 

Uslijedilo je uređenje podova u ulaznom prostoru i kuhinji, gdje su stare smeđe pločice prekrili novim, tamno-sivima.

U kuhinji ‘L’ oblika većinom su zadržali namještaj sa svim potrebnim aparatima i zidne pločice. Zbog postojećih elemenata nisu se mogli previše igrati bojama pa su zid uz koji je mali, sklopivi stol za dvoje, obojili u crno. Posebno zanimljiv i pomalo neočekivani detalj u kuhinji je bicikl koji prema Boškovoj ideji visi na kuki sa stropa.

Berislava Picek/Hanza Media
 

I kupaonica je bila projekt za sebe jer su u njoj odlučili stare pločice obojiti u bijelo.

- Za dobru pripremu treba temeljito izribati pločice i fuge i premazati ih s tri sloja Duluxove temeljne boje za pločice. Svaki je sloj najbolje ostaviti 24 sata da se suši. Zatim idu dva premaza lateks boje u željenoj nijansi. Ovo je odlično rješenje za zidne pločice jer ih sasvim normalno čistimo, a za podove nije preporučljivo zbog jačeg habanja - kažu vlasnici.

Berislava Picek/Hanza Media

Berislava Picek/Hanza Media

Berislava Picek/Hanza Media
 

Posljednju su uredili spavaću sobu s kojom su, kako kažu, imali najviše problema jer su betonski zidovi bili u vrlo lošem stanju. Staru boju morali su oguliti, sve ponovo pregletati i zatim obojiti, a za to vrijeme spavali su u dnevnom boravku na “luftiću”.

Berislava Picek/Hanza Media

Berislava Picek/Hanza Media
 

NEOBIČAN ORMAR

Budući da u pretprostoru spavaće sobe nije bilo dovoljno mjesta za svu odjeću, Boško je osmislio neobičan ormar. Sastoji se od šipki za vješanje odjeće pričvršćenih s obje strane vrata, preko kojih samo visi prozirna, bijela zavjesa.

Berislava Picek/Hanza Media
 

U kutu spavaće sobe je mali radni kutak, u čiji mir se vlasnici mogu povući kada to zahtijevaju poslovne obveze.

Kako bi iskoristili sve potencijale svog stana, odlučili su urediti i loggiu.
- Zaista uživam u raznim DIY projektima pa imam puno sitnica, koje smo morali negdje pospremiti. Stoga je Boško osmislio drvenu policu koju je izradio bez ijednog čavla, a u nju stanu plastični spremnici koje je lako označiti zbog jednostavnijeg snalaženja - ističe Adisa.

Berislava Picek/Hanza Media

Berislava Picek/Hanza Media

Berislava Picek/Hanza Media
 

Iako prostor sada puno više odgovara njihovim potrebama i željama, uređenje još nije sasvim gotovo. Kako ističu, voljeli bi promijeniti trenutačnu boju stolarije, kadu zamijeniti walk-in tušem, s vremenom zatvoriti loggiu kako bi se s te strane moglo ulaziti u spavaću sobu, a sadašnje predsoblje postalo bi pravi walk-in ormar.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

 

Iz drugih medija

Najnovije