Stan od 45 kvadrata

Elegantan dom bračnog para iz šireg centra Zagreba

 

Nakon nekoliko šarenih domova, došlo je vrijeme da se smirimo. Odlazimo u širi centar Zagreba po dozu elegancije i dašak minimalizma. Danas vam se jedva čeka predstaviti stan gdje caruju jednostavne linije, gdje je manje zaista više i gdje iz mnoštva spremišnih ormara iskaču bjelina i prozračnost. Kako bi vam ispričali cijelu priču ove adaptacije, moramo se vratiti na same početke. U one dane kada je sve ovo bila ideja, želja i namjera.

Kako bi bračnom paru, koji je poželio vlastitih 45 kvadrata prekrojiti baš po svojoj mjeri, omogućili što kvalitetniji i širi pogled u potencijal što ga skrivaju njihova 4 zida, zasukali smo timske rukave i predložili više različitih tlocrtnih varijanti. Svaka od njih je na svoj način obradila temu „open space-a“, prostorne cirkulacije te broja spavaćih soba u stanu.

Postojeće stanje je jasno odvajalo kuhinju s loggiom od dnevnog dijela stana. Dok su one godinama živjele tako blizu, a opet tako daleko, kupaonica, ulazni hodnik i spavaća soba su potajno priželjkivali novi, funkcionalniji raspored koji će pretvoriti zidove u razigrane spremišne niše.

Uz uvijek prisutno prekrojavanje, dotjeravanje i ušminkavanje, finalnom varijantom se ujedinjuju kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak i radna soba u jedinstven prostor, kupaonica se suzila i produžila u projektiranju, ulazni hodnik se sveo na potrebni minimum, dok je spavaća zona na sebe preuzela što manje moguće prostora, posvetivši višak kvadrata garderobnim ormarima.

Čak 11 komada namještaja, odnosno sav fiksan namještaj stana, je dizajniran po mjeri, u kombinaciji bijelog iverala i svijetle šperploče.

Kraj samog se ulaza udobno smjestio visoki bijeli ormar u punoj visini dok se u ulaznom dijelu spavaće sobe skrivaju čak dva ugradbena ormara, jedan nasuprot drugome. Manji među njima se lukavo proširio na prostor dnevnog boravka, kako bi povećao vlastiti spremišni kapacitet. Oko njega se u kuhinji razvila niša za frižider, a u prostoru dnevnog boravka mnogobrojne police za još mnogobrojnije knjige naših vlasnika.

Nasuprot ormarima i policama s TV-om dnevnog boravka uređen je radni kutak s jednostavnim bijelim stolom, iza čijih se leđa prostire glavni spremišni prostor, visinom od poda do stropa i sa svojih 60 cm dubine. Unutar čitave kompozicije ovih ormara sakrivena je i unutarnja klima jedinica, gdje se njezina fronta prilikom, hlađenja ili grijanja prostora, veoma jednostavno otvara i zatvara.

U nešto više od 25 kvadrata dnevne zone, zaseban blagovaonski stol nije uspio pronaći svoje mjesto pod suncem, no, srećom, uspjeli smo napraviti mjesta za kompromise. Kuhinjski radni otok i šank za blagovanje su se našli na istoj visini i u kombinaciji s višim blagovaonskim stolicama.

Jednostavne i simetrične linije bijelog namještaj po mjeri na veoma suptilan način upotpunjuje nježna tekstura šperploče donjih kuhinjskih elemenata, kuhinjskog otoka te kupaonskog ormarića, dok ostatak dizajnerske priče ovog stana jasno i glasno nastavlja slaviti glavnu dizajnersku temu - minimalizam i skandinavsku filozofiju interijera.

Podna kombinacija parketa i keramičkih pločica se gotovo ravnomjerno podjela sredinom stana, gdje su se kuhinja, hodnik i kupaonica opredijelili za sivo-smeđe tonove pločica betonskog uzorka, a dnevna, radna i spavaća zona za tople tonove parketa. Kao što se drvna tekstura ,osim po podu, prostire i po namještaju, betonski uzorak je također dobio svoj ne samo podni, već i zidni prostor – između kuhinjskih elemenata te na uzglavnom zidu spavaće dobe.

Siva sjedeća garnitura i zid sličnog tona te crna, cilindrična rasvjetna tijela, uz pokoji ukrasni detalj, predstavljaju naglašenije trenutke u interijeru.

Kako bi prostor postao nešto dinamičniji pobrinuli su se geometrijski uzorci ukrasnih komada tekstila te oni na kupaonskim pločicama.

U samoj kupaonici, koja je doživjela nešto radikalniju tlocrtnu promjenu, povremeno se prikriva i perilica rublja, zahvaljujući pomičnoj, kliznoj bijelo fronti.

Zadatak je bio od početka veoma jasan – jednostavno, moderno, prozračno i funkcionalno. U istom prostoru dobiti jako puno spremišnog kapaciteta i pritom stvoriti dojam što većeg prostora. Drugim riječima, tlocrtno ukrasti prostor, vizualno ga poduplati. Svakako izazov, igra arhitektonskih iluzija i povrh svega zadovoljstvo.

Novi izazovi, igre, iluzije i zadovoljstva se već spremaju na Ribnjaku, a današnji pozdravi koje vam šaljemo su baš poput ovog stana – prozračni, elegantni i nadasve moderni!

Vaš zaigrani, iluzionistički nastrojen i zadovoljan tim 4UHA.

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2024 19:01