Nagrađeni stan od 27 kvadrata

FORMULA ZA USPJEH Od malog stana napraviti veliki

 

Australski arhitekt Brad Swartz nagrađen je na natjecanju “2015 House Awards” u kategoriji za Najbolji stan. Riječ je o 27 četvornih metara velikom stanu koji se može transformirati u multifunkcionalan dom u koji se komotno mogu smjestiti dvije osobe za cijenu od oko 35.0000 eura.

Maleni stan ima komotnu dnevnu sobu s europskom kuhinjom i vešerajem, kupaonicu, ostavu, višenamjenske zone, čiste linije i puno prirodnog svjetla. Paleta materijala je namjerno skromna, a ogledala učinkovito pojačavaju osjećaj prostranosti. Žiri je komentirao kako je stan najbolji primjer onoga što promišljeni dizajner može postići u vrlo malom prostoru i s malim budžetom

Swartz je rekonfigurirao, ono što je prvotno bio jednosoban stan, u prostor s dvije odvojene zone. Privatna zona je dizajnirana kupaonica i spavaonica, dok je javna kreirana za dnevne potrebe življenja s dovoljno prostora za zabavu i opuštanje. Usvajanjem minimalnog pristupa Swartzov dizajn sadrži pragmatičan namještaj koji se slaže. Višenamjenski zid sadrži ulaz u spavaću sobu, prostor za televizor, policu s knjigama, stalak za vino i stol. Vješto skriveni svakodnevni elementi daju iluziju većeg prostora ispunjenog prirodnim svjetlom. Bravo!

Foto: Katherine Lu

Link: newatlas.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:27