Kuća RMM

FUTURISTIČKI PROJEKT DAMIRA VITKOVIĆA KOJI JE ODUŠEVIO STRUKU I JAVNOST Moderna obiteljska kuća na strmom terenu u mjestu Rožat pokraj Dubrovnika

Arhitektonski izazov: moderna obiteljska kuća na strmom terenu u mjestu Rožat pokraj Dubrovnika

NAZIV PROJEKTA: Kuća RMM
LOKACIJA: mjesto Rožat pokraj Dubrovnika
POVRŠINA: 254 četvorna metra
PROJEKT: arhitekt Damir Vitković
KONTAKT: www.damirvitkovic.com

Objekt naziva RMM, u mjestu Rožat pokraj Dubrovnika, savršeno je sjeo u mediteranski prostor, dovoljno je upečatljiv i zanimljiv, a pritom blag prema prirodnom okruženju

Kuća RMM nalazi se na mjestu gdje se obronci brda spuštaju u rijeku Omblu, u Rijeci dubrovačkoj, u Rožatu, surovom krškom kraju u kojemu ima i dosta vegetacije.

Obiteljska kuća, koja je rad arhitekta Damira Vitkovića, saliveno je sjela u mediteranski ambijent, dovoljno je upečatljiva i zanimljiva, a pritom blaga prema prirodnom okružju. U okolici su obronci brda i zelenilo, što kući kao glavni pečat daje višestruke kvalitetne vizure. Nedaleko su poznati stari ljetnikovci, a u daljini se iz dnevne sobe vidi ljetnikovac Sorkočević koji se nalazi uz marinu.


Kuća je veličine 254 kvadrata, visine prizemlje plus jedan kat. Nalazi se na uskom zemljištu veličine 515 četvornih metara. Definirao ju je teren na kojemu se nalazi, a koji je u nagibu. Zapravo su dvije teme odredile sam objekt: kako koristiti strmi vanjski prostor te kako ga povezati u cjelinu s unutarnjim prostorom i pritom postići kvalitetan odnos između prirodnog i sagrađenog.

- Lokalna ladanjska arhitektura davno je odgovorila na temu povezivanja prirodnog i umjetnog. Promišljeni i održavani vanjski prostor omeđen zgradom u ovom slučaju je zaravnati teren, atrij koji je u zavjetrini kuće koja ga obujmljuje i formira. Atrij je otvoren i zaštićen prostor iz kojega se gleda na okolne stijene i krošnje stabala. Iz njega djeca tijekom igre vide roditelje u dnevnom boravku, koji su bezbrižni jer se djeca igraju vani, a ipak su unutar kuće. Odrasli u atriju ljeti blaguju u hladu, gledajući jedrilice kroz prozore i otvore kuće - opisuje Damir Vitković.


KOSI KROV

Dakle, stvoren je vanjski prostor u pozadini kuće koji je zatvoren prema svome okružju, privatan. U atriju, koji je važan prostor jer se u njemu puno boravi, ljeti je ugodna klima. Unutarnji su prostori, osim na atrij, okrenuti na jug i gledaju na rijeku. Kuća ima idealnu orijentaciju, uz neizostavan problem pretjeranog osunčanja na moru, naročito svojom frontom. Također postoji i jedna velika lođa skrivena ispod pročelja.



U prizemlju kuće su dnevni boravak s blagovaonicom, kuhinja i gostinska soba, lođa i komin, dok su gore spavaće sobe. Kuća ima četiri spavaće sobe. Zgrada je postavljena tako da je zimi mnogo dnevnog svjetla u boravku te nije potrebno danju za lijepih dana paliti grijanje.

- Južna fasada je prema originalnom projektu trebala biti zaštićena odrinom, zarotiranom iz uobičajenog horizontalnog u vertikalni položaj. Loza po žičanoj konstrukciji se tradicijski koristi za insolaciju za hlad. Zimi bi takva fasada formirala biljni kadar, okvir pogleda na rijeku, a ljeti bi bila prirodan izolator koji daje hlad boravku u kući. Nažalost, investitori nisu sigurni hoće li postaviti odrinu i oko toga smo dosta raspravljali, ali vjerujem da će nakon nekoliko godina shvatiti da je potrebna - kaže arhitekt Vitković.

S vlasnicima kuće imao je dobar odnos i prilagodio se njihovim željama. Tako je promijenio i svoj prvotni prijedlog da kuća bude prizemnica sa zelenim krovom.

- Investitori su željeli spavati na katu jer se tako bolje osjećaju. Spavaonice za roditelje i djecu na drugoj su etaži, a soba za goste je u prizemlju. Kuća je dobila kosi krov koji je na mjestima dosta visok, zbog čega su spavaće sobe visine i do pet metara, s otvorenim pogledom prema marini - kaže Vitković.

RACIONALNOST

Pogledi na sve strane iz gotovo svih prostorija ono su što daje posebnu karakteristiku kući. Parcela na kojoj je kuća sagrađena nalazi se na rubu građevinske zone pa iza nje nema drugih objekata, što pruža otvoren pogled na brdo i šumu. Arhitekt je prilikom projektiranja nastojao uloviti što je više moguće ambijenata.

Za gradnju kuće arhitekt Vitković imao je nevelik budžet i nije koristio skupe materijale. U tome je također prepoznao izazov. Kuća nije skupa. Izvan standarda je jer je dijelom ukopana, što je toplinski ispalo odlično. Materijali koji su korišteni za gradnju su klasični, najčešći u načinu gradnje u Dalmaciji - betonska nosiva konstrukcija i na to zidana kuća koja je žbukana, dok je na krovu crijep. Kuća ima PVC prozore.


- U početku mi nije bilo drago što moramo koristiti PVC, ali prihvatio sam da se ima što se ima i da se raspoloživim također može i mora pokušati napraviti što kvalitetniju kuću. Na kraju je kuća ekonomična i racionalna i time sam zadovoljan - ističe Damir Vitković.

Kuća dijelom koristi solarnu energiju, između ostalog i za podno grijanje, a na podu je drveni parket koji prati i stepenište na drugu etažu. Interijer kuće vlasnici su sami uredili, uz nekoliko savjeta arhitekta i namještajem koji nije skup. Tako je ovaj dom rezultat rada arhitekta i obitelji koja ovdje živi. Investitori su zadovoljni izvedenim, kako saznajemo, a ponajviše prozračnošću i vizurama. Upravo sada, zimi, vide se velike prednosti ovakve kuće koja je okupana svjetlošću i topla. A ono što se na fotografijama ne osjeća, to su mirisi ovoga kraja koji sve čine još čarobnijim.

Arhitekt Damir Vitković lani je bio autor i prekrasne obiteljske kuće na zagrebačkom Trokutu, koja je primjer totalnog dizajna, a njegovo je djelo i studentski dom na križanju zagrebačke Vukovarske avenije i Držićeve ulice. Pitali smo arhitekta Damira Vitkovića što je još važno kod projektiranja obiteljske kuće.

- Najvažnije je da ljudi koji u kući žive nakon useljenja iskreno požele pozvati arhitekta u goste. Pri projektiranju treba biti svjestan da je gotovo uvijek to investitorima prva i jedina kuća koju u životu grade. Zbog toga treba svatko dati svoj maksimum, što znači mnogo uloženog truda i strpljenja s obje strane. Obiteljske kuće su specifične jer se, htjeli ili ne, intimizirate s ljudima za koje radite i na kraju dobijete neposrednu reakciju na ono što ste u konačnici napravili. To istodobno i plaši i veseli - odgovara arhitekt Damir Vitković.

Foto: Borko Vukosav

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 00:37