TRŽIŠTE NEKRETNINA

Golem nerazmjer cijena na Jadranu i u unutrašnjosti

Kuće u Dubrovniku devet puta skuplje nego u Bjelovaru! Zbroje li se još i Sisak, Osijek, Slavonski Brod, Varaždin i Zagreb, njihov će zbroj i dalje biti manji od cijene kvadrata u Dubrovniku!

Nije novost da za stanovima u pravilu vlada veća potražnja nego za kućama te da su njihove cijene u većini gradova više i da rastu iz mjeseca u mjesec, no prema podacima portala za oglašavanje nekretnina Crozilla.com, prethodni je mjesec došlo i do rasta cijena kuća.

Tako su prosječne tražene cijene kuća tijekom rujna na mjesečnoj razini zabilježile porast od 0,9 posto, a na godišnjoj od 4,3 posto.

Unatoč mjesečnim oscilacijama, poredak gradova s najvišim cijenama već se dugo ne mijenja pa su tako kuće i dalje najskuplje na području Dubrovnika, Opatije i Splita, a najniže su vrijednosti zabilježene u unutrašnjosti.

MALI PAD

Usporedbe radi, prosječna oglašavana cijena kvadrata kuće u Dubrovniku tijekom rujna je bila čak devet puta viša nego u Bjelovaru! Naime, dok se u Dubrovniku u prosjeku tražilo čak 4206 eura po kvadratu, u Bjelovaru se tražilo samo 467 eura po kvadratu.

Golem nerazmjer cijena najbolje je vidljiv zbrojimo li prosječnu cijenu kvadrata kuća u Bjelovaru, Sisku, Osijeku, Slavonskom Brodu, Varaždinu i Zagrebu - njihov će zbroj i dalje biti manji od cijene kvadratnog metra kuće u Dubrovniku!

Upravo je Dubrovnik zabilježio najveći porast cijena kuća u rujnu. Spomenuti iznos tako je u samo mjesec dana porastao za čak 6,2 posto. Preračunato u novac, dubrovačke kuće poskupjele su za čak 247 eura po kvadratu.

Porast cijena je zabilježen i u Splitu, ali ne može se mjeriti s dubrovačkim. U gradu pod Marjanom cijena kvadrata kuće, s uključenom cijenom okućnice, iznosila je u prosjeku 2045 eura, što je 2,7 posto više nego tijekom kolovoza, odnosno 54 eura.
Najmanji mjesečni pad rujanskih cijena, pak, bilježi Zadar u kojem su kuće bile samo 0,1 posto jeftinije nego prethodni mjesec, a za jedan se kvadrat u prosjeku tražilo 1590 eura.

S druge strane, najniže cijene četvornog metra zabilježene su u gradovima u unutrašnjosti gdje su tek u Zagrebu bile veće od 1000 eura.

OSAM EURA

Tako se u Sisku za kvadrat u prosjeku tražilo 479 eura, što je deset eura više nego tijekom kolovoza, a u Osijeku 599 eura, što je dva eura manje. Nadalje, u Slavonskom Brodu u prosjeku se tražilo 659 eura, što je pad za deset eura, a u Varaždinu 675 eura, što je pet eura više nego prethodni mjesec.

U Zagrebu je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, cijena kvadrata u prosjeku iznosila 1209 eura. U odnosu na kolovoz, kuće su u glavnom gradu poskupjele za samo osam eura po kvadratu.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 00:15