SENZACIONALNO MJESTO

IMANJE KOD BRODARA Stoljetni štagalj obitelji Posavec nedaleko od Zagreba

Vodimo vas u nedavno obnovljeni predivni stoljetni štagalj obitelji Posavec nedaleko od Zagreba. Iz prve ruke provjerili smo kako to izgleda kada se u uređenju spoji toplina sela i hladnoća industrijskih materijala i komada namještaja. Rezultat? Senzacionalan.

U selu Dužica svega 40.-ak minuta udaljenom od Zagreba nalazi se imanje Kod Brodara, a na imanju stoljetni štagalj koji su Berislava Picek i Ivan Posavec nedavno obnovili. Ideja o obnovi bila je logičan slijed s obzirom na to da je riječ o mjestu u kojem je Ivan odrastao i kojem se uvijek rado vraćao, a svoju je veliku ljubav prema djedovini prenio na Berislavu i kćer Luciju, koje uživaju u svakom trenutku provedenom na imanju. Oboje profesionalni fotografi s istančanim okom za lijepo, od starog su štaglja stvorili senzacionalno mjesto, svojevrsnu kreativnu oazu s iznimnim potencijalom. Prostor za druženje, koji pruža puno mogućnosti. Osjećaj da si na zraku i komfor velikog boravka, što nas je u redakciji D&D-a potaknulo da u njemu snimimo editorijal za magazin, koji vam u nastavku donosim.

No, vratit ćemo se par koraka unatrag i ispričati vam nešto više o samom procesu obnove ovog jedinstvenog prostora o kojem sam porazgovarala s Berislavom koja mi je s veseljem ispričala sve o obnovi. Pa krenimo redom.

- Kada zakoračiš u takav stoljetni prostor kao što je ovo imanje, prvo se suočiš s razmišljanjima u kojem smjeru krenuti. Nismo željeli kućicu od Ivice i Marice, niti one nalik toskanskim i istarskim vilama, željeli smo da prostor pripada podneblju. Lucijin je pradjed Ivan ovdje imao krave, konje, svinje i štagalj se u to vrijeme koristio za spremanje hrane životinjama, ali i držanje raznovrsnog alata i strojeva za obradu zemlje. Izgrađen je od hrastovih drvenih planjki, a kroz godine je dobio patinu pa je sada u sivim tonovima, što mu je dalo industrijskih štih, a nama smjer u kojem ćemo ga urediti - priča mi Berislava te dodaje kako je bio u dosta lošem stanju, ali su sačuvali što god su mogli te ga upotpunili materijalima i detaljima karakterističnima za industrijski stil.

Štagalj je veličine 100 četvornih metara i sastoji se od dvije prostorije i "prolaza". Sagrađen je 30-ih godina prošlog stoljeća i samo je dio jedne veće priče, točnije imanja Kod Brodara, na kojem se još nalazi stara kuća obitelji Posavec, vrtna kućica, povrtnjak i voćnjak.

- U desnom krilu nalazi se veliki stol izrađen od metalne konstrukcije dugačak 3,25 metara i širok 70 cm, zapravo elegantan stol za 15 ljudi. Metalni je okvir napravio Igor Panković iz Arteferruma, a središnja drvena ploha dio je staroga uredskog stola iz arhitektonskog ureda prijateljičina muža. Prebrusili smo ga i obojili zaštitnom bojom u sivom tonu i sada izgleda fantastično - ponosno priča Beri.

- Obnova je trajala dvije godine. Prvo je trebalo očistiti prostor, zatim presložiti dio štaglja te postaviti novi pod i krov. Ciglu na podu dobili smo od rođakinje Mace Dobranić, a porijeklom je iz stare štale u Dužici. Pod smo složili i fugirali sitnim pijeskom bez betoniranja kako bi izgledao rustikalno - otkriva i dodaje da štagalj izvorno nije imao prozore pa su u svrhu nove namjene prostora izradili dva velika metalna prozora iz kojih se pruža lijep pogled na posjed.

U velikom prolazu štaglja izliven je sirovi beton koji vizualno razbija prostor i okomit je na lijevo i desno krilo štaglja. S lijeve vanjske strane sada se nalazi terasa s pogledom na imanje, dok je stari kameni okvir od bunara postao žardinijera u kojoj Beri uzgaja začinsko bilje.

- U drugom djelu je stari štednjak na drva moje tete Kate iz Slavonije i tu će u budućnosti biti dnevni boravak na otvorenom, izuzetno ugodan prostor, u što smo se uvjerili ovog ljeta kada je bilo jako vruće, a ovdje je stalno strujio zrak. Kako je natkriven, ni jesenska kiša nam ne smeta - objašnjava Beri.

Obitelj trenutačno vikende provodi u Dužici jer imaju povrtnjak koji obrađuju, voćnjak i začinsko i ljekovito bilje. Na pitanje kakvi su planovi u budućnosti, Berislava nam otkriva da im je želja kroz neko vrijeme preseliti se na imanje, raditi na svojim projektima, organizirati radionice održivog načina života te pripremati ukusna jela od namirnica uzgojenih na imanju, i sve to povezati sa životnim profesijama, a to je fotografija.

U galeriji potražite opise i cijene proizvoda s fotografija!

Stilizirala: Danijela Kovačević

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 11:32