Koliko košta dobar pogled?

Istražili smo ponudu stanova s terasama koji se prodaju u metropoli

Koliko košta dobar pogled u Zagrebu? Do 2000 eura po četvornome metru!

Penthouse s dobrom terasom u novogradnji vrijedi 10 posto više od ostalih stanova u zgradi

Ponuda je zaista svakakva. Ima tu terasa s podnim grijanjem, roštiljem i izvodima za ljetnu kuhinju, preko osvježavajućih prskalica, projektora i teleskopa, pa sve do bazena ili jacuzzija

Kupcima koji aktivno traže stan, uz lokaciju, sve važniji uvjet postaje i oaza na otvorenom, pa makar i od dva kvadrata

Je li vlastita zelena oaza moguća u gradskoj urbanoj sredini? Oni koji žive u kući, uvjerili smo se, do ušiju su zaljubljeni u svoja dvorišta i vrtove. Oni koji žive u stanu, priznali su nam, obožavaju svoje terase i balkone, makar se radilo o dva kvadrata.

I to je, ističu, dovoljno za dojam male zelene oaze. No, oni koji žive u stanu, ali nemaju ni balkon ni terasu, pak, potiho pate razmišljajući o preseljenju u drugi stan koji će im ispuniti sve njihove želje i potrebe, a usput im ponuditi predivan pogled na grad, zelenilo, šumu... Naime, potencijalnim kupcima jedan od glavnih kriterija, uz naravno lokaciju, postaju upravo balkoni i terase. A što je u ponudi, istražili smo u suradnji s nekoliko zagrebačkih agencija za nekretnine.

SVETI DUH, Kajfešov brijeg, 65 m2, 120.000 eura

Dvosoban stan na trećem katu sastoji se od ulaznog prostora, hodnika, kuhinje s blagovanjem, dvije sobe, kupaonice i terase površine oko 32 kvadrata. Stan ima i pripadajuće spremište.

EURO-INTERIJERI - 01/3734-793

HORVATOV PUT, 138 m2; 175.000 eura

Stan na vrhu zgrade. Ima natkrivenu terasu površine 21 kvadrat i nenatkrivenu terasu od 24 kvadrata. Terasa osim pogleda nudi i prostor za sunčanje, roštiljanje, stolni tenis i druge aktivnosti.

EURO-INTERIJERI - 01/3734-793

GRAČANSKE DUŽICE, 148 m2; 240.000 eura

Troipolsobni stan u novoj zgradi. Prostire se preko cijele druge, ujedno i zadnje etaže. Jedna lođa pretvorena je u stambeni prostor, a stan ima i veliku terasu. Stan je u postupku legalizacije.

ZAGREB WEST - 01/4811-848

BORČEC, Rušiščak, 136 m2; 190.610 eura

Četverosoban stan na drugom katu zgrade. Sastoji se od hodnika, boravka, kuhinje i blagovaonice, tri spavaće sobe, dvije kupaonice, WC-a, tri terase te dva vanjska parkirna mjesta.

EURO-INTERIJERI - 01/3734 -793

TREŠNJEVKA, Žajina, 207 m2; 440.000 eura

Na zadnjem katu nalazi se luksuzan peterosobni penthouse s terasom od 63 kvadrata koja ima podno grijanje te pogled na jug i zapad, kao i balkon od 7 kvadrata istočne orijentacije.

OPERETA - 01/3820-050

KUTAK ZA UŽIVANJE

- Svakako se traže dobro projektirani dvosobni i četverosobni stanovi u zoni tramvaja, s parkingom, terasom ili balkonom, novije gradnje. To je apsolutni “must have”. Terase su velika prednost pri prodaji i mnogim kupcima uvjet za kupnju stana. Može se čak i reći da terase prodaju stanove, pogotovo na lokacijama gdje nema puno stanova s terasama kao što je, primjerice, Donji grad - kaže Boro Vujović iz agencije Opereta, a njegov kolega Denis Modrušan dodaje da kupci žele neki kutak gdje će se relaksirati nakon radnog dana, popiti čašu vina i ugostiti prijatelje, o čemu svjedoči nekoliko kupoprodaja u kojima su određene terase bile ključni faktor kod kupaca. Ipak, nekima terasa nije toliko bitna. Primjerice, dok su Dalmatincima kod kupnje gotovo ključne terase i južna orijentacija, drugi ih kupci zatvaraju u lođe, zimske vrtove ili nešto slično.

Pretražujući ponudu terasa u stanovima na prodaju u Zagrebu može se pronaći svašta, od terasa s podnim grijanjem, roštiljem i izvodima za ljetnu kuhinju, preko osvježavajućih prskalica, projektora i teleskopa do bazena ili jacuzzija, kao što je, primjerice, kompleks Alfa stan Jordanovac o kojem smo nedavno pisali. No, ponekad ni cijeli niz dodatnih sadržaja nije onaj pravi “okidač” za kupnju. Često je to pogled.

- Ipak, ni to nije pravilo. Kupci Trešnjevke znaju da ne mogu baš računati na otvorene poglede, ali za uzvrat dobiju sve ostalo - škole, vrtiće, bazen, tramvaj i 15 minuta pješke do centra grada, dok kupci podsljemenske zone žele otvoren pogled na zelenilo, a tramvaj im nije presudan jer su naviknuti ići automobilom - komentira Modrušan.

A cijena? Vujović ističe kako penthause s dobrom terasom u novogradnji vrijedi 10 posto više od ostalih stanova u zgradi, pogotovo ispunjava li uvjete tražene lokacije, kvalitetne gradnje i dobrog pogleda te pruža ugođaj boravka u prirodi. Primjerice, na Trešnjevci se prodaje penthouse površine 207 kvadrata s polunatkrivenom terasom od 63 kvadrata, i to po cijeni od 440.000 eura. Nadalje, peterosoban penthouse površine 232 kvadrata s terasom od čak 90 kvadrata s otvorenim pogledom na jarunsko jezero nudi se za 450.000 eura, dok se u Gračanskim dužicama može proći upola povoljnije.

NAJAM

Stan površine 148 kvadrata s velikom terasom istočne orijentacije prodaje se za 240.000 eura. Čak i kada je riječ o najmu, jasno je koliko terasa utječe na cijenu. Tako smo naišli na penthouse od 75 kvadrata na Ilici s terasom od 35 kvadrata s pogledom na Gornji grad, koji se daje u najam za 1150 eura mjesečno.

Valja napomenuti da u obzir nismo uzeli stanove bez terasa i balkona, iako bi se na tu temu mogao pronaći poveći broj stanova s odličnim pogledima, i to zahvaljujući velikim staklenim stijenama u nešto manjim zgradama ili, pak, visokom katovima u neboderima. Njih ćemo istražiti drugom prilikom. Do tad izdvajamo pet terasa iz aktualne ponude s lijepim pogledima na grad, zelenilo... Za svakoga po nešto.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media, Tomislav Krišto/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 23:08