D&D GRAND PRIX

SAVRŠENO POTKROVLJE Pogledajte kako izgleda jedan od najljepših dnevnih boravaka u Hrvatskoj iz 2016.: 'Imamo pogled na najljepši dio Zagreba...'

 

Prošlogodišnjim izborom za najljepši dnevni boravak htjeli smo pružiti priliku našim čitateljima da podijele s nama fotografije svog dnevnog boravaka na koji su ponosni, a žiri sastavljen od najboljih arhitekata odabrao je najbolje među njima. U 19 dana pristiglo je čak 430 prijava koje su poznati hrvatski arhitekti ocjenjivali prema unaprijed utvrđenim kriterijima.

D&D Grand Prix

TOP ARHITEKTI ZAJEDNO NA ISTOM ZADATKU: BIRA SE NAJLJEPŠI DOM U HRVATSKOJ Prijavite svoj dnevni boravak, kuhinju ili potkrovlje u četiri koraka - ovdje!

Kriteriji prema kojima su se ocjenjivali dnevni boravci bili su inovativnost, kreativnost, harmoničnost materijala, tekstura i boja te funkcionalnost. Dakle, uvjet nije bio luksuz, velika površina ili skupi dizajnerski namještaj. Prije svega se tragalo za drukčijim, zanimljivim interijerom. Među brojnim kvalitetnim prijavama stručni žiri uistinu je imao zahtjevan zadatak, odabrati najbolji. Bilo je napeto i neizvjesno...Tako je 11 članova žirija na temelju unaprijed utvrđenih kriterija odabralo deset boravaka u uži krug, a mi ćemo se danas prisjetiti dnevnog boravka Dubravke Tardozzi.

- Ponosni smo i sretni, nismo očekivali drugu nagradu - prisjeća se Dubravka, vlasnica dnevnog boravka koji je prema ocjenama žirija prošle godine osvojio drugo mjesto. Dodaje da je s mužem iz zabave prijavila dnevni boravak i nije ništa očekivala pa se silno iznenadila kad je upravo njihov boravak ušao u uži izbor i osvojio drugo mjesto. Nagrada ih je obradovala iako su smatrali da ima i puno ljepših boravaka, ali ne žale se, nego se s veseljem prisjećaju natjecanja i nagrade koja im puno znači.

Riječ je o dnevnom boravku smještenom na tavanu u stanu kuće s tri etažna vlasnika u središtu Zagreba. Cijelo je mansardno potkrovlje površine 140 četvornih metara, a od toga 60 kvadrata zauzima površina boravka.

- Dobili smo puno prostora na lijepoj lokaciji, s pogledom na najljepši dio gradskog središta, samo pet minuta udaljen do tog centra - kaže nam gospođa Dubravka koja s mužem stoji iza rekonstrukcije kupljenog mansardnog stana.

Željeli su veliki jednoprostorni stan s izdvojivim grupama za druženje, rad, kuhanje i blagovanje, a za uređenje su koristili prirodne materijale u bijeloj boji s elementima u crnoj i u boji svijetlog drva kako bi dobili prozračan i svijetao prostor. Gradnja je trajala tri godine, a osnove interijera oko godinu dana, uz stalno dopunjavanje do danas.

- Mansardno potkrovlje je uspješno udomilo dnevni boravak. Vidljiva konstrukcija krovišta i puno svjetla daju specifičnu životnost ovom prostoru. Boravak odiše osobnošću zbog različitih komada namještaja koji se dobro nadopunjuju. Radni prostor je odlično integriran u boravak te mu daje dodatan karakter, prokomantirala je Tardozzi dnevni boravak prošlogodišnja članica žirija arhitektice Kata Marunica iz NFO arhitektonskog ureda.

Kako je vaš odaziv bio iznimno velik, ove godine odlučili smo otići korak dalje i s partnerima HEP-om i American Expressom organizirati D&D Grand Prix - nagrade za najljepši dnevni boravak, potkrovlje i kuhinju.

D&D Grand Prix

TOP ARHITEKTI ZAJEDNO NA ISTOM ZADATKU: BIRA SE NAJLJEPŠI DOM U HRVATSKOJ Prijavite svoj dnevni boravak, kuhinju ili potkrovlje u četiri koraka - ovdje!

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 03:45