Odmor sa stilom

JEDNO OD NAJLJEPŠIH MJESTA ZA ODMOR NA JADRANU Obitelj obnovila svjetionik u kojem dugo nitko nije boravio: 'Bio je devastiran, a sada je neodoljiv'

 

Devastirani interijer svjetionika Sućuraj na Hvaru, u kojem dugo nitko nije boravio, obitelj Mladina obnovila je i u njemu uredila moderan apartman s četiri sobe, kuhinjom, sjenicom i pristaništem za barke

Na istočnoj punti otoka Hvara, s tri strane okružen pučinom i razvedenom, niskom, stjenovitom obalom tek nekoliko metara udaljen od mora smjestio se svjetionik Sućuraj.

Sagrađen je davne 1874. godine, a iako, zahvaljujući modernom automatiziranom sustavu i daljinskom nadzoru rada u njemu više ne boravi svjetioničar, njegovo svjetlo i dalje pridonosi sigurnosti pomorskog prometa.

Sastoji se od četverokutne kamene kule visoke 14 metara i zgrade koju čine prizemlje i potkrovlje, a kako je u Drugom svjetskom ratu bio prilično oštećen, naknadno je obnovljen prema originalnim nacrtima.

Tvrtka Mladina ga je 2013. uzela u najam na 10 godina od državne tvrtke Plovput koja upravlja sa svih 48 funkcionalnih svjetionika na području Hrvatske koji su inače u državnom vlasništvu.

- Unutrašnjost svjetionika bila je potpuno devastirana jer u njemu dugo nitko nije boravio. Odlučili smo kompletno obnoviti interijer i opremiti ga za potrebe iznajmljivanja ljudima koji ovdje žele provesti svoj odmor - prisjetila se Vlasta Mladina, koja brine o apartmanu svjetionika Sućuraj.

Smještaj se sada sastoji od četiri sobe površine od 25 do 29 kvadrata s ukupno osam ležajeva i dječjim krevetićem, a svaka ima i kupaonicu. Gostima je na raspolaganju moderno opremljena kuhinja u kojoj mogu kuhati sami, a ako to žele, uz nadoplatu za njih može kuhati profesionalni kuhar.

U sklopu svjetionika je i sjenica s roštiljem te pristanište za brodicu, a postoji mogućnost organizacije transfera, kao i mogućnost najma broda.

Od mjesta Sućuraj, iz kojeg je otok Hvar trajektom povezan s kopnom, odnosno s mjestom Drvenik, udaljen je samo kilometar, a zbog svoje pozicije idealno je mjesto za sve one koji žele uživati u prekrasnoj prirodi, čistom moru i miru daleko od stresa i gužve.

- Predivan izlazak sunca u rane jutarnje sate, šum mora, lagani povjetarac, mirisi prirode, a uz sve to osjećaj mira i tišine jednostavno vas ne mogu ostaviti ravnodušnima. Jedino što vam preostaje jest snove pretvoriti u stvarnost te uživati u svim čarima i blagodatima koje vam pruža svjetionik Sućuraj na Hvaru - poručuje Vlasta.

Projekt za spas vrijedne baštine

Unatoč trajnim naporima Plovputa da se zbog automatizacije napuštene svjetioničarske zgrade izuzetne povijesne i kulturološke vrijednosti spase od propadanja, ograničavajući je faktor trajni nedostatak novca za njihovu konzervaciju te su mnoge zbog ekstremnih prirodnih uvjeta bile u lošem stanju.

Zato je Plovput, uz podršku hrvatske Vlade, 1995. pokrenuo projekt "Pharos" čiji je cilj prenamjena svjetioničarskih zgrada za komercijalnu turističku svrhu. Ideja je realizirana projektom "Kamena svjetla", kada je u prvoj fazi obnovljeno 12 zgrada, a turističkom tržištu ponuđen 21 apartman kategoriziran s tri zvjezdice.

Sljedećih godina turistička ponuda je proširena i aranžmanima javno-privatnog partnerstva na dodatnom broju svjetionika, a obnova svjetionika se odvija prema Općim smjernicama Ministarstva kulture te pod nadzorom Konzervatorskog odjela.

Više informacija potražite na www.sucuraj.com.

Foto: Josip Rajević/Studio 9

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:07