Energetski učinkovita drvena kuća

Kad su udobnost i funkcionalnost najbolje prijateljice

 

Predstavljamo vam zanimljivu kuću Zilvar House koju potpisuje studio ASGK Design. Ova energetski učinkovita ljepotica nalazi se u malom selu u istočnoj Češkoj i osmišljena je kao obiteljska kuća za odmor. No, vlasnici nisu željeli tipičnu kuću za odmor, već kuću koja će ih poticati na boravak u prirodi i koja će jednom riječju biti s njom sjedinjena.

Cijela je obitelj bila uključena u izradi projekta, pa tako i četverogodišnji sin vlasnika koji je, fasciniran starim hrastom, poželio da bude dio njihova doma, što je u konačnici prihvaćeno.

Interijer kuće organiziran je na dvije etaže. Na prvoj etaži otvorenog tlocrtnog plana smještena je kuhinja s blagovaonicom i dnevna soba koje su odvojene samo većim komadima namještaja, dok je spavaći dio smješten na galeriji do koje se dolazi modernim željeznim stepenicama.

Bez suvišnih pregrada, interijer je projektiran tako da cijelo vrijeme postoji komunikacija između svih prostorija. Klizna staklena vrata postavljena na istočnoj strani kuće otvaraju se prema natkrivenoj terasi. Velike staklene površine omogućavaju jako puno dnevnog svjetla interijeru i direktno ga povezuju s eksterijerom. Natkrivena terasa se može u potpunosti zatvoriti, što je vrlo praktična zaštita od jakog sunca ili kiše.

Foto: Petra Hajska

Izvor: archdaily.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:33