Rekonstrukcija

Kako od stare kućice napraviti ugodan dom?

Pomoću nekoliko jednostavnih trikova napravite totalnu preobrazbu prostora

Samo zbog toga što smo nekoć davno definirali kuću kao četiri bijela zida s velikim crvenim krovom, to nikako nije ono što je pod mus čini domom. Kako biste se uvjerili u ovu tvrdnju, dovoljno je da pogledate fotografije rezidencije u Yokohami-shi u Japanu i vidjet ćete što riječi “ugodan dom” znače za arhitekte iz studija no.555.

Dominantna je drvena struktura, istovremeno rustikalna i moderna

Projekt su dovršili 2012.godine, a riječ je o rekonstrukciji stare kuće građene u zapadnjačkom stilu koju su arhitekti odlučili prilagoditi onome što oni smatraju da odgovora životu i potrebama urbanih Japanaca.

Napravili su rekonstrukciju postojeće zidne opeke i drvene strukture koja čuva sjećanja na duh starog prostora, ali je istovremeno ažurirana za suvremenu uporabu. Primarna struktura koja uključuje i tri nosiva zida morala je ostati netaknuta, kao i grube drvene grede. Zbog toga su se arhitekti odlučili na druga rješenja kako bi interijer ovog objekta učinili novijim, suvremenijim.

Za početak, gotovo sve površine obojali su u bijelo. Učinili su to kako bi zaštitili materijal, ali i kako bi prostor živnuo i izgledao svježije i urbanije. Drugi problem arhitekti su također riješili pametno. Naime, iako postojeća gradnja nije bila vodootporna, oni nisu pokušali zapečatiti strukturu, nego su se umjesto toga pobrinuli za sigurno preusmjeravanje vode dolje u zemlju, bez mogućnosti da dođe do situacije da ona curi kroz male pukotine koje arhitekturi prostora daju karakter.

Arhitekti iz studija no.555 tako su uz minimalne intervencije uspjeli bitno promijeniti prostor koji je danas ugodan dom za tročlanu obitelj te odiše nekom posebnom energijom, ne izgleda nimalo pretenciozno, a opet vrlo moderno. Uz sve to, ima puno svjetla i visoke stropove koji su se kroz mnoge projekte pokazali vrlo zahvalnima za cjelokupno uređenje.

Naime, ako imaš visoke stropove, možeš kombinirati razne visilice koje provjereno izgledaju jako dobro, u što se možete uvjeriti i u ovom slučaju, gdje su visoki stropovi iskorišteni i kao prostor za vješanje odjeće i biljaka. Prateći arhitekturu prostora, ekipa iz studija no. 555 jednostavno je i opremila interijer. Običan stol, obični stolci. Baš kako treba. Jer šarolikiji i raskošniji namještaj ovdje ne bi pasao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:05