život na dvije razine u 90 m2

Kombinacijom više stilova do modernog doma

Koliko god impresivni bili visoki stropovi u našim domovima, potreba za dodatnim kvadratima često nas prisili da ih iskoristimo za gradnju galerije kojom smanjujemo osjećaj prostranosti, ali istovremeno omogućujemo udobniji i ugodniji život. Zanimljivih rješenja za ovaj arhitektonski pothvat ima pregršt, a među njima se izdvaja i ovaj primjer gradnje galerije čitavom dužinom prostora stana koji je smješten u Ciudad de Méxicu, glavnom gradu Meksika.


Reorganizacija prostora i uvođenje nove strukture omogućili su da stan s fotografija dobije dvije fizički odvojene zone koje se međusobno nadopunjuju i cijeli niz novih prostorija za boravak. Osnovni prostor visokih stopova iskorišten je za gradnju velike galerije kojom se ostvarila podjela životnog prostora na dvije razine. Redizajn prostora potpisuje arhitektonska tvrtka Cadaval & Sola-Morales koja je ovaj stan ogolila do osnovnih elemenata, a njegovih 90 četvornih metara preuredila tako da zadovoljava potrebe vlasnika za jasnom podjelom između javnog i privatnog prostora.


Prostrani dio za druženje objedinjuje dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu, a na katu je niz malih i udobnih kutaka s niskim stropovima. Na donjoj razini stana crni zid koji stvaraju fronte ormara i kuhinjica stvaraju jasnu vizualnu podjelu između zona dok se na novosagrađenom dijelu prostor odvaja klasičnom metalnom ogradom.

Kuhinja je mala i sasvim crna, dovoljno velika za svakodnevne potrebe, a neprimjetna zbog svoje boje. Blagovaonica smještena kraj kuhinje vedar je prostor u kojem sunčana žuta boja stolica djeluje kao dobrodošao kontrast crnim plohama zida kuhinje.


Novi dizajn u stanu kombinira industrijske, tradicionalne i moderne elemente u eklektični spoj koji odlično funkcionira. No, nije sve u prostoru novo - zadržani su veliki prozori, kao i zidovi od opeke integrirani u novi dizajn i izloženi u pojedinim prostorijama. Dizajneri su također odlučili ostaviti strop u pojedinim dijelovima stana nedovršen da bi dio njegove povijesti ostao vidljiv. Na donjoj razini zidovi od opeke prebojeni su bijelom bojom kako bi se stvorio dojam većeg prostora, a istovremeno zadržala njihova jedinstvena tekstura.


Stepenice izrađene od drvenih ploha i metalne strukture omogućuju pristup galeriji na kojoj su mali kućni ured i prostorije za spavanje. Spavaće sobe su male, ali udobne te uključuju samo najosnovnije komade namještaja. Težište pri uređenju gornjih zona stavljeno je na teksture površina, od grubih nedovršenih stropova, prepoznatljivih opeka pa do glatkih ploha novog namještaja, a prostorije su otvorenog tipa da bi ostale prozračne i svijetle. Stan prepun zanimljivih arhitektonskih rješenja!




Izvor: Homedit

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:29