JEDNOSTAVNA I ŠIK

Kuća od crnog drva s travnatim krovom

 

U modi, crna boja uvijek funkcionira. Jednostavna je i šik. Jednom su prilikom pitali poznatog japanskog modnog dizajnera Yohji Yamamota zašto je uvijek odjeven u crno, rekao je: "Crna je skromna i elegantna u isto vrijeme, ali i tajanstvena. Ali prije svega crna govori: Ne smetam ti - ne smetaš me". Istim su se principom vodili i nizozemski arhitekti iz studija FillieVerhoeven Architects prilikom projektiranja Vile SG21.

Smještena uz povijesnu cestu koja prolazi kroz područje tipičnog nizozemskog sela između gradova Rotterdam i Gouda, Vila SG21 razbija tipičnu stambenu gradnju svojim čistim, modernim oblikom. Krajolik koji čini ravnica podijeljen je na parcele odvojene plitkim prokopima, a Villa SG21 je smještena uz cestu i ima pogled prema bujnim travnjacima prekrivenim drvećem i grmljem.

Strogi lokalni propisi prilikom planiranja uvjetovali su oblik, koji ne prelazi volumen od 1.000 kubičnih metara i kosi krov karakterističan za lokalno područje. Kako bi zadovoljili želju investitora za minimalističkom estetikom, ali i lokalne propise, arhitekti su kombinirali lokalno ruralno nasljeđe sa suvremenim dizajnom.

Kuća ima nagnutu krovnu liniju koja se prostire na dvije razine s jedne strane kuće i s druge strane gdje se postupno spušta do visine na prvoj etaži. Interijerom dominiraju čisti bijeli zidovi i betonski podovi, ističući minimalistički izgled doma. Svaka od drvenih fasada ima velike prozore, uključujući i otvoreni dnevni prostor, gdje velika klizna staklena vrata prekidaju suvremenu estetiku pogledom na okolni ruralni krajolik.

Kako bi volumen kuće ostao unutar zadanih gabarita, prozori i vrata u prizemlju su uvučeni do točno dopuštenih 1.000 kubičnih metara, a glavno stambeno područje ima vjerojatno najveća klizna vrata ikada napravljena za obiteljsku kuću u Nizozemskoj.

Ova visoka klizna površina proteže se na desetak metara i sastoji se od samo dvaju staklenih ploča od kojih svaka teži više od 500 kilograma, iako je debljine samo 20 milimetara. Sve su staklene stijene postavljene visoko, osim prednjih i stražnjih vrata koja se mogu otvoriti kako bi se poboljšala komunikacija između interijera i vanjskog okruženja.

Zeleno okruženje kuće rezultat je njezinog položaja, a riječ je o najnižem i najvlažnijem dijelu Nizozemske. Arhitekti su upotpuniti okolno zelenilo travnatim krovom koji izgleda kao da se vrt prostire i iznad kuće.

Foto: François Verhoeven, studio FillieVerhoeven Architects

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:10