Joško's Castle

Kuća za odmor u skrovitoj uvali na otoku Silbi

 

INFO: kuća Joško's Castle od 80 kvadrata s dva apartmana
LOKACIJA: uvala Paprenica, Silba
UREĐENJE: vlasnik i dizajnerski dvojac Marvin makes you happy

Gradnja kuće u skrovitoj uvali na otoku Silbi počela je davne 1979., a vlasnik ju je nedavno renovirao te u njoj uredio apartmane za obitelj i za iznajmljivanje

U uvali Paprenica na otoku Silbi nalazi se samo nekoliko kuća. One su od glavnog mjesta koje nosi isto ime kao i ovaj otok koji je u cijelosti proglašen pješačkom zonom te na njemu nema motornih vozila, udaljene tri kilometra i nemaju priključak ni na struju ni na vodu. Zbog toga se kišnica ovdje prikuplja u gustirnama, a struja se u nekim kućama dobiva uz pomoć solarnih fotoćelija.

Jedna od tih rijetkih kuća u uvali Paprenica je i Joško's Castle, odnosno Joškov dvorac čija je gradnja počela davne 1979. godine.

- Tada su moj djed i baka došli na Silbu. Moj pokojni otac, po kojem kuća danas i nosi ime, gradnju je s vremenom nastavio, a ja sam pak u svibnju prošle godine počeo renovaciju uz pomoć sredstava iz EU Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost - prisjetio se vlasnik koji se obnovom bavio dulje od godinu dana.

Cijeli proces bio je izuzetno zahtjevan jer se sav materijal morao transportirati iz Zadra, a nedostatak struje i vode podrazumijevao je tradicionalnu gradnju i korištenje manualnih tehnika bez pomoći strojeva.

Kuća nema struje, stoga nema internet, televizore niti slične uređaje kako bi goste potakla na međusobno druženje, interakciju i čitanje .

Ova dvoetažna kuća u sebi skriva studio apartman namijenjen za iznajmljivanje i obiteljski apartman s odvojenim ulazom, a prostire se na 80 četvornih metara te je smještena na parceli od 350 četvornih metara.

Krećemo u šetnju prostorom

U dvorištu ispred kuće je pergola koja natkriva komin i drveni stol za objedovanje. Iza komina je kamena kućica, odnosno ljetna kuhinja s hladnjakom.

Ulaskom u studio apartman u prizemlju s lijeve strane nalazi se kuhinja, s desne prostor za čitanje i dnevni odmor opremljen kaučem i stolićem. Kako napominje vlasnik, kuća nema internet, TV, niti bilo kakve druge uređaje kako bi potakla goste na međusobno druženje, interakciju, čitanje i pravi odmor od gradskog stila života. Naprijed je prostor za noćni odmor s bračnim krevetom, starinskim noćnim ormarićem i ormarom za robu, a lijevo je kupaonica s tuš kabinom i WC-om.

Izlazimo iz studio apartmana te stazicama opločenim najfinijim benkovačkim kamenom koje vode oko kuće dolazimo do gornje etaže i natkrivene krovne terase te na trenutak zastajemo kako bismo uživali u pogledu koji puca preko cijele uvale.

Ulazimo u prostorije obiteljskog apartmana, a s lijeve strane ponovno je kuhinja, dok je s desne dnevni boravak koji se sastoji od kauča i stolića, biblioteke te sklopivog stolića za objedovanje. Kroz dnevni boravak ulazi se u spavaću sobu na sredini koje je veliki prozor s kojeg se također može uživati u prirodnim ljepotama koje okružuju kuću.

Pod natkrivenom pergolom u dvorištu su komin i drveni stol za objedovanje, a iza je kućica s ljetnom kuhinjom.

Stil uređenja je mediteranski, inspiriran arhitekturom i dizajnom koji se može pronaći od Maroka, juga Španjolske, preko Dalmacije do Grčke. Prevladavaju boje koje oslikavaju okoliš, bjelinu kamena, zelenilo šume, plavu boju neba i tirkiznu boju mora, a od materijala drvo i kamen.

- Kuhinjski elementi su saliveni iz betona, pa oblagani keramikom i dekorativnim betonom, a stolarija za kuhinje poput polica, ladica i elemenata rađena je po mjeri. Tirkizna tuš kabina i pod u kupaonici su izvedeni dekorativnim betonom, dok je vanjska stolarija od najkvalitetnijeg ariša - detaljnije nam objašnjava vlasnik prema čijim idejama je uz stručne smjernice dizajnerskog dvojca pod imenom Marvin makes you happy prostor uređen.

Iako je kuća građena tradicionalnim tehnikama i materijalima, u potpunosti je pasivna. Po smjernicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kako bi objekt bio energetskog razreda A+, vlasnik se odlučio za korištenje najboljih materijala za toplinsku izolaciju fasade i krovišta, dok prozori imaju troslojna izo stakla te je zbog toga kuća ljeti vrlo ugodna za život i bez upotrebe rashladnih uređaja.

Foto: Josko's Castle, Jure Mišković/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:51