NAJSLAĐI STAN U SPLITU

Lepršava pozitiva u samo 40 kvadrata

 

INFO: stan od 40 četvornih metara
LOKACIJA: Split
VLASNIK: Josip Šlenc
UREĐENJE: Studio AIR
KONTAKT: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pronašli smo najslađi stan u Splitu i vodimo vas u njega! Sigurni smo da ćete se inspirirati pričom o uređenju mladenačkog, prozračnog i jednostavno lijepog životnog prostora koji su osmislili arhitekti iz Studija AIR

Moderan. Jednostavan. Prozračan. Mladenački. Svijetao. Mediteranski. Ma, predivan! Ovo je interijer u koji bih odmah uselila, pomislila sam čim sam ušla u presladak, nedavno renoviran stan u Splitu iza čijeg uređenja stoji tim mladih arhitekata iz Studija AIR. Agnieszka Harazinska, Robert Dziki i Antonio Nevešćanin nakon rada u struci u različitim arhitektonskim uredima, gdje su stekli iskustva i znanje, odlučili su otvoriti vlastiti studio i pokušati zajedno stvarati projekte koje vole. Njihov prvi projekt u Hrvatskoj upravo je ovaj stan od 40 kvadrata.

Vlasnik stana Josip Šlenc dugo je tražio odgovarajuću nekretninu, no pri pronalasku ovog stana nije bilo mnogo dvojbe da je upravo ovo izvrstan izbor zbog lokacije, kao i tlocrta koji je u maloj kvadraturi ponudio mnogo.

- Stan je u prvotnom stanju izgledao potpuno drugačije. Naime, nije imao konstruktivnih elemenata u prostoru, imao je samo vanjske nosive zidove, što nam je omogućilo potpuno slobodan tlocrt i dozvolilo kreiranje mnoštvo koncepcija kako ga urediti - pričaju arhitekti te nastavljaju kako je orijentacija stana sjever - jug nešto što su u startu prihvatili kao veliki plus prostora, a to je obilježilo projektiranje.

- Bilo je logično da se dnevni dio stana s kuhinjom i blagovaonicom smjesti na jugu, gdje se kroz potpuno ostakljenu južnu fasadu prostire pogled na more, tim više što je direktan upad sunca zaštićen loggiom, što je iznimno važno u mediteranskoj arhitekturi. Na sam sjever odlučeno je da se smjesti spavaći dio, gdje od sjevera nema direktnog ulaska sunca u interijer, čime spavaći dio postaje hladniji te ugodniji za odmor za vrijeme toplijeg dijela godine - objašnjava nam vlasnik Josip dok ulazimo u genijalan mali stan koji sadašnjim izgledom ni najmanje ne otkriva da je nekada ovdje vladao kaos i nered i da je bila riječ o derutnoj nekretnini.

U stan se odmah ulazi u dnevni dio koji se sastoji od kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka. Kuhinja je smještena na sjever prostorije, stol za blagovanje je po sredini prostorije te se na samom jugu nalazi dnevni dio, s izlaskom na loggiu veličine 5 četvornih metara. Prostor je fluidan, a cilj je arhitektima bio ostvariti komunikaciju između mikroambijenta prostora te ga pritom ne zagušiti nepotrebnim detaljima.

- Bilo nam je važno da se iz kuhinje može jednostavno i lako pristupiti na loggiu, u slučaju, primjerice, jedenja vani. Također bilo nam je važno da loggia sa svojih 5 kvadrata lako postane dio interijera, kada se otvori staklena stijena da prostor slobodno teče te se potpuno izgubi granica interijera i eksterijera - prisjeća se Antonio.

Pokraj kuhinje na sjevernom zidu nalaze se vrata koja vode u mali pretprostor prije spavaće sobe, dok je s desne (istočne) strane kupaonica. U pretprostoru se nalazi veliki ugradbeni ormar u kojem su skriveni praonica rublja, bojler te police za odlaganje prljavog rublja, sredstava za čišćenje i slično. Ideja je bila kupaonicu osloboditi od svih suvišnih elemenata te je projektirati na najjednostavniji utilitaran način.

Koncept za estetiku bila je utilitarnost i mediteranska jednostavnost te dobra rješenja koja prostor čine vizualno većim

Sljedećim vratima na sjeveru ulazi se u spavaću sobu. S lijeve je strane ugradbeni ormar s velikim ogledalom, na sredini se smjestio krevet, a s desne strane višenamjenska polica, koja otvaranjem postaje radni stol ili boudoir, a zatvorena izgleda kao otkačena komoda.

Koncept za uređenje bila je utilitarnost i mediteranska jednostavnost, a arhitekti su imali jasnu viziju kako maksimalno iskoristiti prostor od 40 m2 te učiniti da izgleda komforno i veće.

- Željeli smo da Josip u bilo kojem trenutku u prostor može dodati svoje osobne stvari, a da uređenje pritom ne bude nametljivo. Veći dio zidova obojili smo u bijelo, s ponekim u tamnosivim nijansama kako bi se stvorio balans i kontrast - prepričavaju i dodaju kako su također željeli kroz neke elemente unijeti retro dozu dizajna te duh prošlosti maskirali kroz moderan interijer.

Kuhinja je najbolji primjer toga, s otvorenim policama, te s pločicama od poda do stropa to je bio svojevrsni hommage utilitarnosti kuhinja kakve pamtimo nekad. Kontrast tome je hladnjak u žutoj boji, dok se s hladnoćom betona na podu kontrast stvara toplim drvenim namještajem kao što su stol u blagovaonici ili stolić u dnevnom boravku. Iznova, na neutralan element drvenog stola, dodane su različite stolice, u različitim bojama.

Inače, kompletan namještaj po mjeri izradila je tvrtka Namještaj Perković, a radove je izvela tvrtka Elementum-M.

Foto: Damir Barić i Rina ZuJić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 22:50