DOBAR PRIMJER

Manjak prostora ne treba biti problem

Kako do udobnog doma veličine 35 m2 saznajte iz prve ruke od arhitekta

Trideset i pet četvornih metara nije kritično mali stan, ali to je definitivno nedovoljna površina da u njega stane sve potrebno za udoban život, pogotovo ako taj stan dijelite s još jednom osobom.

Arhitekt Alireza Nemati iz ruskog Studija Bazi susreo se s ovim problemom kada je sa svojom suprugom kupio stan te površine u Moskvi.


SREDIŠNJI ELEMENT

- Satima smo sjedili i crtali kombinacije za najbolju organizaciju prostorija i uvijek bi nam manjkalo mjesta za spavaću sobu. Razmišljali smo kako osmisliti stan, a da dnevni boravak navečer ne moramo pretvarati u spavaću sobu. Znate, mali stanovi uvijek su izazov. Treba itekako uključiti mozak kako bi se dobro iskoristio svaki centimetar te kako bi taj mikrostan u konačnici izgledao što je moguće veći. Uobičajena je formula za sve to pametan raspored te elementi, boje, materijali i namještaj koji štede prostor - objašnjava arhitekt Alireza Nemati, koji nam je otkrio što je on učinio kako bi taj projekt uspješno finalizirao.


- Glavni zadatak bio je stvoriti ugodan otvoreni prostor s dovoljno mjesta za pohranu viška predmeta u domu i osigurati pristup prirodnom svjetlu. Samostalno sam dizajnirao sustav namještaja koji će najbolje odgovarati mojem životnom prostoru. Možete se odlučiti i za kupnju namještaja, ali to je riskantno jer su velike šanse da nećete u potpunosti ispuniti i iskoristiti prostor - ističe arhitekt i dodaje kako je središnji element u njegovu stanu “drvena kutija”, koja je istodobno spavaća soba i golemo spremište za najrazličitije stvari. Njome je pametno iskorištena visina stana (kad se već nije mogla iskoristiti širina) kako bi se dobila spavaća soba i osigurala privatnost osobi koja u toj prostoriji boravi.


SPAVANJE NA KATU

- Spavaća soba tako je postala najuzbudljiviji dio koji se uzdiže iznad tla u stražnjem kutu stana, a prigodnom bijelom zavjesom odvojena je od kuhinje i dnevnog boravka. Možda će nekom djelovati kao da se radi o preskučenom prostoru za miran i kvalitetan san, ali to zaista nije tako. Unutrašnjost ove sobe prekrivena je panelima od borovine, što joj daje potrebnu toplinu, ali ju i vizualno definira kao prostoriju drugačiju od ostalih u stanu. Do spavaće sobe dolazi se stepenicama, pa tako imate osjećaj kao da živite u dvoetažnom stanu i svaku noć odlazite na spavanje na kat - kaže.


Stepenice također imaju funkciju spremišta i vlasnici u njih spremaju sitnije predmete poput cipela ili knjiga. Donji dio drvenog elementa, pak, čine tri klizne police za spremanje većih predmeta poput daske za peglanje, usisivača i metle, a jedna klizna stijena ima i funckiju dodatnog ormara (jedan je smješten u hodniku stana).

I u ostatku stana pomno se razmišljajlo o iskoristivosti prostora. Drugim riječima, nijedan komad namještaja nije odabran besmisleno, nego tako da u određenom ima jednu funkciju, a u drugom drugu. Tako su svoje mjesto u ovom stanu našli kauč na razvlačenje i rasklopni blagovaonski stol.


VIZUALNO VEĆE

U dnevnom su boravku su duž glavnog zida napravljeni brojni ormarići, i to, naravno, u bijeloj boji kako ne bi “zatvarali” prostor. Kuhinja je jednako tako potpuno bijela da bi djelovala veće, a jedan od rijetkih koloritnih detalja u njoj su ručno rađene pločice iz Irana koje su obiteljsko naslijeđe. Jedina prostorija koja je u stanu odvojena je kupaonica. U njoj također dominiraju pločice zanimljivog uzorka. Više na Instagramu: studio_bazi ili na www.behance.net/Nemati.



Foto: Ilya Iva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:52