DECORA STIL

Hrvatske mobilne kućice koje se grade na licu mjesta

Jeftiniji i estetski prihvatljiviji montažni objekti za razne namjene.

U tvrtki Decora stil osmislili su sustav gradnje kojim se izbjegava trošak specijalnog transporta već gotove kućice, što znatno smanjuje cijenu.

Prateći proizvođače mobilnih kućica i objekata raznih namjena koji su koristili proizvode iz asortimana tvrtke Decora stil, prvog proizvođača SIP panela u Hrvatskoj te jedinog proizvođača dekorativnog SIP panela, u toj su tvrtki uvidjeli glavne nedostatke i probleme s kojima se oni često susreću.


Kao ključne nedostatke gotovih mobilnih kućica i objekata tako navode vrlo skupi transport do krajnjeg odredišta i u većini slučajeva nepristupačnih terena na koje se željeni objekt postavlja kao što su maslinici, vinogradi, plaže i slično zbog čega cijena transporta dostiže i do 1/3 ukupne vrijednosti objekta. Dodaju i kako završni izgled mobilnih kućica i objekata u većini slučajeva definira klasični sendvič panel koji se svojim izgledom ne uklapa na lokalitet na kojem se objekt nalazi. Stoga su u Decora stilu odlučili pronaći jeftinije, praktičnije i estetski puno prihvatljivije rješenje.

- Osmislili smo sustav koji omogućuje gradnju objekta na licu mjesta čime se ukupna cijena značajno smanjuje jer se izbjegava trošak specijalnog transporta, a moguće je izgraditi i kućicu u različitim dimenzijama. Za izgradnju jedne kućice, ovisno o kvadraturi, te ukoliko se montira na licu mjesta potrebno je do 5 dana ako se radi po sistemu ključ u ruke. Konačna cijena ovisi o opremljenosti i željama kupaca, a kreće se oko 500 eura po metru kvadratnom. Ova cijena ne uključuje namještaj jer uređenje prepuštamo ukusu kupca - objašnjava Ante Martić, direktor obiteljske tvrtke Decora stil.

Glavnu konstrukciju čini drvo koje se oblaže SIP panelom izrađenim od OSB ploča između kojih je stiropor, a tehnologija proizvodnje ove tvrtke omogućuje i izradu SIP panela sa završnom teksturom kamena, cigle i drva te se na taj način dobiva završni fasadni sloj objekta koji se svojim izgledom savršeno uklapa na lokalitet na kojem se nalazi.

- SIP je građevni materijal 21. stoljeća koji obuhvaća izolacijske i konstrukcijske performanse u jednom. SIP paneli sastoje se od izolacijske jezgre od stiropora, drvene konstrukcije i OSB ploče. Kombinacija materijala omogućuje primjenu panela na različitim klimatskim uvjetima te se mogu koristiti za izgradnju zidova, krovova, podova i ograda za stambene i poslovne prostore. Od SIP panela mogu se raditi objekti različitih namjena kao što su kiosci, ugostiteljski i plažni objekti, garaže, montažne kuće, vrtni objekti - nabraja Martić.


Kako dodaje, gradnja SIP panelima brža je za 50 posto u odnosu na konvencionalnu gradnju, te daje mogućnost montiranja objekata na različitim i vozilima nepristupačnim terenima. Osim toga, tvrdi kako su SIP paneli među najboljim izolacijskim sustavima gradnje koji uvelike smanjuju potrošnju energije, tako izgrađena konstrukcija jačinom nadmašuje konvencionalnu gradnju u strukturnim ispitivanjima na udar vjetra i potres.
- Ovakvim načinom gradnje smanjuje se štetan utjecaj na okoliš jer se koriste ekološki prihvatljivi materijali koji ujedno i štede energiju, a u objekt ne prodiru vjetar i vlaga - zaključuje Martić.

Prednosti gradnje SIP panelima

Kombinacija OSB ploča, stiropora i drvene konstrukcije omogućava primjenu panela u različitim klimatskim uvjetima te se mogu koristiti za gradnju zidova, krovova, podova i ograda za stambene i poslovne prostore. Od SIP panela mogu se raditi objekti različitih namjena, a ovakva gradnja brža je za 50 posto u odnosu na konvencionalnu gradnju te daje mogućnost montiranja objekata na različitim nepristupačnim terenima.


SIP paneli ubrajaju se među najbolje izolacijske sustave gradnje koji uvelike smanjuju potrošnju energije, a tako sagrađena konstrukcija jačinom nadmašuje konvencionalnu gradnju u strukturnim ispitivanjima na udar vjetra i potres.


Iako se za SIP panele govori da su građevinski materijal budućnosti, u svijetu se već naveliko gradi s njima. Ovo su samo neke od kuća koje se nalazeu Europi, Americi i Australiji, a koje su građene SIP panelima. Kao što vidite, sa SIP panelima možete graditi i modernije kuće, pa čak i luskuzne vile koje izgledaju jako lijepo, minimalistički i suvremeno.




Foto: Goran Šebelić / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 11:35