INTERIJER VELIČINE

Moderan stan zagrebačkog para

Moderan stan Nine Dolanjski i Marka Bosnara veličine 51 četvorni metar u Zagrebu

INFO: stan površine 51 četvorni metar
LOKACIJA: Zageb
UREĐENJE INTERIJERA: vlasnici Nina Dolanjski i Marko Bosnar

Kad bi vam netko kao osnovnoškolcu rekao da ćete sa svojim prijateljem iz klupe 15-ak godina kasnije započinjati zajednički život, vjerojatno biste se samo slatko nasmijali.

Nina Dolanjski i Marko Bosnar mladi su zagrebački par koji uz ljubav dijele i zajednički život. Posjetivši ih u njihovom domu, upoznali smo se prostorom, ali i samim vlasnicima. Nakon ulaska u stan, posve je jasno što izdvaja njihov boravak i zaokuplja pozornost na prvi pogled: dnevni prostor podijeljen je na četiri zasebne funkcionalne cjeline koje savršeno međusobno funkcioniraju.

- Na 21 kvadrat uspješno smo smjestili kuhinju, radni prostor, blagavaonski stol te prostor za druženje i opuštanja - pojašnjavaju vlasnici koncept. Uspjeli su u tome bez dojma prenatrpanosti. Štoviše, prozračnost koja vlada stanom ocrtava se u svakom njegovom kutku, pa i, u ovom slučaju manje bitnoj, spavaćoj sobi te kupaonici.

Uz pažljivo odabrane nenametljive boje i svijetle tonove koji se provlače kroz cijeli stan, sklad je postignut i namještajem jednostavnih linija većinom izrađenim prema mjeri. Lakoći organiziranja životnog prostora pridonijela je i činjenica da je stan kupljen u fazi gradnje te je postojala mogućnost utjecaja na manje promjene tlocrta. Mladi par priznaje da su im u osmišljavanju i uređenju pomogli članovi obitelji, no samo njihova priča otkriva se u sitnim detaljima koji se nalaze u stanu i daju mu posebnu toplinu.

- Mnoge od njih smjestili smo na policu u blagovaonskom dijelu koja svojim otvorenim dijelom služi za odlaganje knjiga, ukrasa i uspomena dok zatvoreni dijelovi stvaraju prostor za sve one sitnice koje stvaraju vizualni nered - dodaje Nina.

Zanimljivo je primijetiti kako je ta polica postavljena tik uz blagovaonski stol, što tom kutku stana daje posebnost. Nastavak kuhinje, osmišljen kao dio za kratke obroke, praktično je rješenje, dok je radni prostor uklopljen na način da osobi kojoj je potrebna koncentracija ostatak prostora istu ne ometa. Vrlo uočljivo, estetski lijepo i praktično rješenje par je pronašao u letvičastoj pregradi, koja iako odvaja kuhinju od ostatka prostora, ostavlja dojam otvorenog prostora kojemu se, na relativno malom broju kvadrata, uvijek preporučuje težiti.

Jednostavnost u uređenju pronalazimo i u spavaćoj sobi u kojoj je crni zid vizualno stopljen s crnim krevetom, a taj tamni moment razbijen je velikim zidnim posterom u svijetlim bojama i jednako takvom posteljinom.

I njihova se kupaonica uklapa u priču jednostavnošću i čistoćom linija.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media, Boris Kovačev/Hanza media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:10