Kako živimo

Vodimo vas u divan stan u centru Zagreba

Dizajnerica Bosiljka Antolković potpisuje preuređenje stana čiji su vlasnici željeli izbjeći trendovske stilove u interijeru.

Pronaći idealan stan nije nimalo lako. Rijetki se na prvi pogled zaljube u neki stambeni prostor, a većina njih ne može pomiriti sve tražene kriterije, od lokacije, preko površine i rasporeda, blizine javnog gradskog prijevoza i svih važnih sadržaja do cijene.

BUDŽET

No, i to je ponekad moguće. Mladi bračni par koji je dulje u inozemstvu, gdje je studirao i radio, vratio se u Hrvatsku te krenuo u potragu za stanom koji bi uredili baš po svojoj mjeri. Idealna lokacija? Centar Zagreba. Mikrolokacija i površina? Biti u centru, ali imati tišinu i stan dovoljno velik za buduću obitelj. Cijena? Do 1500 eura po kvadratu. Ponuda? Većina starogradnje je u dosta lošem stanju. Osim jednog, čija je kvadratura odgovarajuća, a cijena unutar raspoloživog budžeta. Zadatak? Prilagoditi ga potrebama novih ukućana.

Kratka je to uvodna priča mladog para koji danas živi u stanu površine 120 kvadrata u centru Zagreba, u kojem su nas ugostili ovaj tjedan. Useljenju je prethodilo, kažu nam, višemjesečno preuređenje i opremanje, za što su zaslužni dizajnerica Bosiljka Antolković i ekipa iz tvrtke Izgradnja Bolanča.

- Bivši vlasnici imali su drugačiji raspored stana pa smo se odlučili na neke male intervencije što se tiče samih zidova i otvora unutarnjih vrata. Odlučeno je stan potpuno renovirati iz temelja kako bi se vlasnici osjećali udobno i sigurno - objašnjava dizajnerica i dodaje da su osnovni zahtjevi vlasnika bili da stan bude svijetao, u stilu moderne klasike, ne presterilan. Namjera je bila izbjeći trendovsko namještanje stanova u industrijskom ili skandinavskom stilu te da se dobije određena toplina u stanu

KOLORIT

- Tijekom realizacije, kad bismo nailazili na neka otvorena pitanja koja nisu bila u prvi mah determinirana, uvijek bismo zajednički došli do odličnih rješenja. Tako je Antonio Bolanča predložio uljene parkete koji su bili odlična investicija, a ja intarziju od keramičkih pločica u parketu u blagovaonici - kaže Bosiljka.

Stan se sastoji od ulaznog hodnika kroz koji se ulazi u prostor dnevnog boravka povezanog s kuhinjom i blagovaonicom te spavaćom sobom na dvorišnoj strani te radne i gostinjske sobe na uličnoj strani. Prostorom prevladavaju uglavnom neutralne boje, kao što su svijetli uzorci drva, nijanse bež i svijetlosive u kombinaciji s bijelom kao osnovom. Kolorit je uglavnom pojačan kroz tople boje, crvenu i smeđu te maslinastozelenu koja se provlači kroz detalje.

- Pojedine dijelove zida naglasili smo tapetama u boji i teksturama koje smo birali zajedno s vlasnicima, a uljani hrastovi parketi na podu zaokružio je ovu priču i dao toplinu doma. Materijali koji su korišteni za izradu namještaja, a uglavnom je riječ o mat medijapanu i furniru, prilagođeni su svojom strukturom i teksturom cijeloj vizuri stana - ističe.

DINAMIČNOST

Od nekih nesvakidašnjih elemenata uočava se niša s kamenom, koju je vlasnik vidio u drugom stanu koji je dizajnerica preuređivala također s tvrtkom Izgradnja Bolanča.
- Odlučili smo osmisliti zid s dvije niše u koje bi bio postavljen kamen. Niše nisu smjele biti prevelike jer je kamen dosta intenzivan, ali i skupocjen - pojašnjava Bosiljka kako je u boravku nastao “feature wall” od knaufa, obučen u tapetu zanimljive teksture i osvijetljen LED trakom.

Na taj je zid naslonjena Match sofa u toploj boji čokolade koju potpisuje domaći kolektiv Prostoria, a pokraj nje je fotelja istog brenda. Namještaj na zidu, pak, dodaje dinamičnost različitim bojama i dubinama elemenata. Tako se TV element sastoji od komode s kliznim vratima i velikog panela od furnira hrasta, elegantno osvijetljenog LED trakama. Stol za boravak rađen je po mjeri, a nešto je viši od uobičajenog jer vlasnici često rade za njim.

REPLIKE

Kuhinja u obliku slova “L” nastavlja se na boravak, po mjeri ju je radila tvrtka Bemier interijeri, a sastoji se od donjih elemenata od mat medijapana u bijeloj te gornjih od furnira hrasta te radne ploče od kamena u bež boji. Prostor između elemenata kombinacija je bijelih subway pločica te kaljenog stakla iznad indukcijske ploče, s motivom grada Chichaga.

Pritom su gornji elementi zatvoreni do stropa radi lakšeg održavanja i iskoristivosti prostora, a dio kuhinje koji gleda prema boravku ima radijus radi bolje funkcionalnosti te lakšeg prolaženja prema blagovaonici. Ispod blagovaonskog stola uočava se keramika s intarzijom od parketa, crveni stolci te crveni element na zidu, koji je dio sklopa od tri elementa koji služe kao bife, a pažnju privlače i replike Foscarinijeva Cabosh lustera.

POSTERI

Uz glavnu spavaću sobu, s tapetom u sivosrebrnoj nijansi sa zanimljivom teksturom grana, tu je i gostinjska soba. - Budući da vlasnici imaju puno prijatelja iz svih krajeva svijeta osmislili smo jednostavnu sobu u kojoj se može prespavati i po više dana, a inače je zamišljeno da ta soba jednog dana bude dječja. Tu su jednostavan krevet, ormar i ladičar iz Ikee te zelena fotelja kao detalj koji dodaje malo živosti prostoru. Tapeta na zidu je detalj koji će se u budućnosti lako naći u dječjem kutku - pojašnjava Bosiljka i vodi nas iz gostinjske u radnu sobu, koje su povezane.

Radni stol je motoriziran na način da se za njim može raditi sjedeći i stojeći, a tu je i mali lounge dio. Iznad Prostorijine Revolve sofe, na kojoj se također može prespavati, nalaze se, pak, posteri iz omiljenih filmova koje su vlasnici odabrali na internetu. Tepih na podu je Calligaris, podna lampa je replika Flosove Arco lampe, a tu se nalazi i veliki ormar s trojim kliznim vratima za spremanje stari te ogroman book case za knjige i detalje.

Za kraj smo obišli i kupaonicu, također u neutralnom tonu, u boji pijeska. Sadrži osvijetljene niše s mozaikom, na koje se nastavlja golema kada dimenzija 190x100 cm, te ormarić iznad umivaonika koji djelomično viri iz niše, a na njega se nastavlja izvlakač te stup perilica/sušilica.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:36