SADRŽAJ OMOGUĆAVA VELUX

Moderno potkrovlje u povijesnoj kuriji

    AUTOR:
    • Iva Novak

  • OBJAVLJENO:
  • 13.11.2017. u 08:32

Ovo je uzbudljiva priča o transformaciji stare prizemnice u kojoj je najveću preobrazbu doživio prostor koji se nalazi ispod visokog krova. Inspirirajte se!

Kako izgleda kada netko odluči obnoviti povijesnu kuriju i transformirati je u svoj stambeni prostor? To najbolje zna vlasnik divnog potkrovlja u gradu Vilemovu u Češkoj, u koji vas danas vodimo, a koji bez ikakve sumnje može biti vrhunska inspiracija svima koji su trenutno u procesu traženja, kupnje ili adaptacije potkrovlja.

 

- To je zapravo prizemnica s u cijelosti ukopanim podrumom i visokim krovom koja je doživjela potpunu preobrazbu. Staro zdanje pravokutnog tlocrta s četverostrešnim krovom sada ima novo žbukano pročelje s istaknutim krovnim vijencem, uglovnim spojevima i profilacijama oko prozora. Unutrašnjost je također u potpunosti obnovljena. Uređeni su zidovi, podovi i stropovi, i to djelomično kao bačvasti i križni svodovi od opeke, a djelomično kao drveni grednik - pričaju vlasnici i dodaju da se ipak najveća transformacija dogodila baš u potkrovlju.

- Veliki potencijal visokog krovišta iskorišten je u potpunosti. Opsežnom rekonstrukcijom dobiven je moderan prostor visoke udobnosti usklađen s potrebama suvremenog stanovanja - ističu vlasnici.

 

U oblikovanju potkrovlja primijenjen je koncept otvorenog tlocrta koji je ujedinio sve dnevne stambene funkcije u jednu cjelinu. Rezultat je atraktivno i unikatno potkrovlje koje na svaki način ugađa svojim vlasnicima. Ugodna atmosfera postignuta je dovođenjem velike količine prirodnog svjetla i svježeg zraka pod kosinu krova.

Velike plohe krova rastvaraju se nizom krovnih prozora u više razina i čitav je prostor ispunjen svjetlošću. Vrlo atraktivan interijer spoj je modernog funkcionalnog dizajna i tradicijske gradnje, vidljiv prije svega u upotrebi prirodnih materijala, tj. drva, što prostoru daje toplinu.

 

Blagovaonicom dominira veliki blagovaonski stol čistih linija dovoljan za deset osoba. Izrađen je od jasenova drva s horizontalnom plohom iz spojenih platica s masivnim nogama. Okružuju ga lagani stolci sa sjedalom od savijene, bijelo lakirane šperploče na gracilnim nogama od nehrđajućeg čelika. Uz blagovaonicu je smještena kuhinja. Pregradu čini obnovljena zidana peć na drva, koja grije i na kojoj se istodobno priprema hrana pa mirisi jela ispunjavaju prostor.

 

Dnevni boravak, pak, posve je nekonvencionalan. Čini ga upušteni pod, deniveliran u odnosu na ostatak stana. Rub urezanog dijela poda poslužit će za sjedenje i druženje većeg društva. Poseban užitak jednostavno je položena strunjača boje ciklame za dokono izležavanje i dječju igru. Na nasuprotnom zidu ovješen je televizor. Mora se priznati, ovo je minimalna oprema za maksimalno guštanje. Ali, zanemarimo TV program.

 

Ono što čini puno veću atrakciju ovog dijela potkrovlja je rastvaranje krovne plohe prozorima u tri razine. Niz od tri nisko postavljena prozora u donjoj zoni, zatim tri prozora iznad uzdužne grede i jedan pri sljemenu krova doveo je maksimalnu količinu prirodnog svjetla. Ovakvo otvaranje prostora prema zvjezdanom nebu za vedrih noći čini poseban doživljaj. Promatranje zvijezda u tišini čarolija je koju zaboravljamo u užurbanom dnevnom ritmu.

 

- Prirodno svjetlo dolazi s nisko postavljenih prozora sa središnjim ovjesom nadohvat ruke, dok visoko ugrađena okna osvjetljavaju prostor u dubinu. Preklapanje svjetlosnih snopova iz više smjerova učinilo je cijeli tlocrt svjetlijim, bez mračnih kuteva, pa prostor djeluje veće i prozračnije. Drveni okvir prozora u natur varijanti, zaštićen bezbojnim lakom, dao je dodatnu toplinu prirodnog materijala i svojim se tonom povezao s ostalim elementima u svijetlom drvu - ističu vlasnici.

Foto: VELUX

 

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Veluxa, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg

Iz drugih medija

Izdvajamo