IDEJA BEZ GRANICA

Muzej iluzija nedavno otvoren i u Beču

 

Sljedeći put kada planirate put u Beč svakako posjetite Muzej iluzija. Naime, nakon Zagreba, Zadra i Ljubljane, popularni hrvatski Muzej iluzija Roka Živkovića i Tomislava Pamukovića iz tvrtke Metamorfoza nedavno je po principu franšize, u partnerstvu s Lanom Rožić i Domagojem Šimecki iz tvrtke Visual Perceptions GmbH, otvoren i u glavnom gradu Austrije.


Muzej površine 250 kvadrata nalazi se u prizemlju palače Esterhazy, ima više od 70 eksponata te, prema riječima posjetitelja, potpuno oduševljava, štošta uči, zasigurno iznenađuje pa i zbunjuje, jer u tom muzeju pouzdano ništa nije onakvo kakvim se čini!



Muzej iluzija nudi intrigantno vizualno, osjetilno i edukativno iskustvo u zabavnoj avanturi za sve generacije. Kroz atraktivne i zabavne varke, posjetitelji će mnogo naučiti o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i znanosti, te će moći bolje razumjeti zašto oči vide stvari koje mozak ne razumije. Muzej iluzija ima i pametnu igraonicu koja se kroz razne didaktičke koncepte i dilemama igre pretvara u pravi fitness za mozak - kaže Roko Živković.


Postav i uređenje interijera i ovaj je put projektirao arhitekt Juraj Kralj iz tvrtke Volumen, dok je grafički dizajn djelo Dragana Vejnovića.

U sklopu projektnog zadatka, isto kao i u Zagrebu, bilo je potrebno formirati glavne iluzije kao zasebne sobe: Ames, Infinity, Kosa i Obrnuta soba te Vortex tunel, te otvoreni izložbeni prostor za manje eksponate i sekundarnim prostorima za recepciju, shop i office - kaže Kralj i dodaje kako je razlika u pristupu zagrebačkom i bečkom muzeju u zatečenim karakteristikama prostora.



- U Zagrebu je bilo potrebno arhitektonskim elementima vizualno i perceptivno povećati prostor, dok je prostor u Beču s visokim bačvastim svodovima bio dovoljno prostran i atraktivan sam po sebi. U Zagrebu je bila ideja napraviti što više različitih ambijenata kako bi se kompenzirala manja kvadratura kroz povećan broj doživljaja, a u Beču zadržati postojeći. Osnovna ideja je bila kontrastno razdvojiti staro od novoga formom i bojom. Kako sam htio da svodovi ostanu potpuno netaknuti, posebno zahtjevno je bilo stabilizirati i riješiti detalje pregradnih zidova bez da idu do stropa tako da sobe s iluzijama doslovno budu realizirane kao zasebna geometrijska tijela - dodaje Kralj.



Foto: Petar Santini

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:10