KAKO ŽIVIMO

Najatraktivnija kuća na zagrebačkom Jarunu

 

Kako napraviti nepretencioznu kuću na uskoj parceli u urbanistički kaotičnom naselju? Ured NFO ima odgovor, a on se krije u projektu GRN

Nova kuća na zagrebačkom Jarunu za mladu urbanu obitelj jedna je od najboljih obiteljskih kuća sagrađenih u Zagrebu u posljednje vrijeme, ne samo zbog svog jednostavnog, ali atraktivnog izgleda nego i zbog umješnih rješenja s obzirom na ograničenja parcele na kojoj se nalazi.

Gradska kuća GRN, čiji je autor Arhitektonski ured NFO, nalazi se u gusto izgrađenom dijelu Jaruna u kaotičnom urbanizmu obiteljskih kuća.

TRI ETAŽE

Većina kuća u susjedstvu nastala je neplanski pa ja primjerice prostor za pješake minimalan. No upravo je takav ambijent koji je kombinacija mira obiteljskog okruženja i kaosa neplanskog urbanizma bio glavni poticaj arhitektima Ureda NFO za koncept ove kuće.

Kuća je smještena na izduženom komadu zemljišta. Usko zemljište veličine je 245 četvornih metara, izduženo je u smjeru istok - zapad, a čestica je široka oko devet metara. Površine kuće je 247 četvornih metara i uzdiže se na tri etaže.

Vlasnik kuće je želio sagraditi svoj dom upravo u ovom kvartu.

- Investitor je prethodno živio u blizini te je vezan za kvart. Ciljano je tražio parcelu za gradnju kuće u tom okruženju. Potraga za parcelom nije bila jednostavna jer je trebalo pronaći česticu adekvatne površine i, naravno, prihvatljive cijene - kaže arhitektica Kata Marunica, koja je Arhitektonski ured NFO osnovala s arhitektom Nenadom Ravnićem.

Želja je arhitekata bila napraviti jednostavnu, nepretencioznu, “običnu” gradsku kuću koja svojim oblikovanjem neće dodatno opteretiti okruženje. Osnovna značajka je to što kuća ima boravak na zadnjoj etaži kako bi se izdigao iznad kaotičnog okruženja i da se “uhvati pogled s terasa koje se nalaze na obje strane kuće. Tako da se mogu koristiti neovisno o dobu dana, odnosno svjetlosti - osunčanju na njima”.

Pristup kući kroz travnjak popločen je betonskim prefabriciranim pločama položenima u travu u trakama. Glavni dio dvorišta je u stražnjem dijelu, gdje je zona za boravak vani s prostorom za vanjski roštilj, sjenicu i malo spremište.

- Kako se dnevni boravak i kuhinja nalaze na najvišoj etaži, odnosno nisu u kontaktu s terenom, bilo je bitno stvoriti kvalitetne preduvjete i za boravak vani, iako dvorište nije veliko - opisuje.

Dakle, u nižim etažama nalaze se spavaonice i prateće prostorije, a na najvišu je etažu smješten boravak s kuhinjom i blagovanjem. Na zadnjoj etaži nalaze se dvije terase koje su ekstenzije dnevnog boravka u vanjski prostor.

IZGLED I KVALITETA

- Projektirali smo brojne koncepte kuće s različitim varijantama odnosa boravka s užim okolišem dok se finalno nije ‘izvagalo’ da se s boravkom na najvišoj etaži zaista postiže maksimum koji ova lokacija može ponuditi. Unatoč ‘penjanju do kauča’ zaključili smo da su prednosti pogleda i izdizanja iznad lokacije puno veće. Na sreću, investitor se složio s nama i od tuda je krenulo detaljno projektiranje kuće - govori Kata Marunica.

Urbanistički parametri definirali su maksimalnu tlocrtnu izgrađenost od 40 posto i katnost, prizemlje plus jedan kat plus potkrovlje/uvučeni kat.

- U ovom slučaju to je diktiralo i konačnu kvadraturu kuće koja nije velika za peteročlanu obitelj, tako da se moralo vrlo racionalno projektirati. Uvučeni kat je za nas bio prednost jer smo na taj način dobili terase dnevnog boravka - objašnjava arhitektica.

Kuća je projektirana kao klasična armiranobetonska konstrukcija s ispunom od opeke.

- Od starta smo težili tome da kuća ne bude od standardne etics fasade, već da probamo naći rješenje s kojim će kuća dulji niz godina zadržati željeni izgled i kvalitetu. Također cigla donosi određenu dozu topline u relativno strogom oblikovanju volumena kuće. Planirali smo ventiliranu fasadu s završnom oblogom od fasadne cigle. Kako takve fasade nisu jeftine, pred kraj budžetiranja nije više bilo prostora za takvu izvedbu. Kako smo svakako htjeli izbjeći žbuku, dali smo se u istraživanje jeftinijih opcija. Na sreću pronašli smo kompromisno rješenje u prefabrikatima koji se lijepe direktno na toplinsku izolaciju. S izvođačem je dogovoren željeni izgled, investitor se složio i odluka je donesena - otkrila je.

Arhitekti ured NFO investitoru su dali i osnovne smjernice za uređenje interijera.

- Međutim, svakako smatramo investitora autorom interijera u smislu odabira završnih obloga, namještaja i slično. Što se tiče ključnog interijera u ovoj kući, dnevnog boravka, ono što je važnije u prostoru od obloga i boja je bila želja da boravak zajedno s kuhinjom i blagovaonicom komunicira nesmetano s vanjskim prostorom. Stubište, male sanitarije i izba su postavljeni u jednu servisnu traku kako bi se maksimalno integrirao prostor boravka, kuhinje i blagovanja - opisuje arhitektica.

SLOBODNE RUKE

Pitamo Katu Marunicu i koje su na početku bila želje vlasnika kuće i koliko su imali slobodne ruke pri ovom projektu.

- Investitor je došao kod nas s punim povjerenjem i dao nam je umjereno odriješene ruke pri projektiranju. Želio je dobiti običnu gradsku kuću koja će zadovoljiti željeni projektni program, neće biti pretenciozna i naravno preskupa. Ključno je da smo nakon brojnih varijanti i zajedničkog istraživanja pronašli željeni koncept tako da je borba kroz dozvole i gradnju tekla lakše jer smo se veselili rezultatu. Bilo nam je jako važno da se projekt izvede kako smo željeli tako da smo išli u planske i neplanske inspekcije da vidimo da li nas investitor sluša - smije se Kata Marunica.

Izvedena je atraktivna kuća kakve se ne bi posramile ni najskuplje zagrebačke četvrti, štoviše možda je i bolja od mnogih koje se tamo grade. Koliko je skup bio ovaj projekt?

- Na ovom zahvatu angažman investitora je bio velik i uz toliki trud mogu se napraviti određene uštede u cijelom procesu gradnje. Kuća ne odskače od standardnih cijena izvedbe za slične građevine. Naravno, puno toga ovisi o završnom opremanju, pročelju, oblogama, rasvjeti i drugom - kaže.

Arhitekticu smo pitali i koliko je skuplje sagraditi ovakvu kuću u odnosu na kupnju stana za peteročlanu obitelj.

- Kada se netko odluči za gradnju obiteljske kuće, s tim dolaze brojne prednosti, ali i brojni stresovi. Prednost je, naravno, to što se vlastita kuća ‘kroji’ po vlastitim potrebama i u startu naručitelj ima dojam da može ostvariti sve svoje želje upravo na tom projektu. Naravno, nakon toga dolazi do otrežnjenja kada se suočimo s mogućnostima koje nudi lokacija, prostorno-planska dokumentacija i, finalno, financije. Mislim da je to jedan vrlo stresan proces, ali u konačnici može rezultirati rješenjem koje će dugoročno zadovoljiti investitora - iskrena je.

KOMUNIKACIJA

Projektiranje i realizacija obiteljskih kuće zahtijevaju strpljenje svih onih koji su uključeni u proces. Stoga je ključna kvalitetna komunikacija arhitekt - vlasnik.

- Ako se senzibiliteti investitora i arhitekata dobro poklope i ostvari međusobno povjerenje, rezultati mogu biti izvrsni. U tim slučajevima osnovna motivacija za rad postaje želja za kvalitetnom realizacijom - zaključuje Kata Marunica, s kojom je uz Nenada Ravnića na ovom projektu surađivala arhitektica Sandra Perić Klapan.

Foto: Ivan Dorotić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 09:24