LJETOVANJE IZ SNOVA

Neobične želje bogatih gostiju luksuznih vila u Hrvatskoj

U posljednje dvije godine došlo je do buma u gradnji vila čiji najam može stajati do 8000 eura na dan, a najčešće dolaze Europljani, sve je više Rusa i Amerikanaca, bilo je i čak Arapa...

Neki turisti preferiraju hotele, hostele ili kampove, a neki privatne smještajne jedinice. No, osim apartmana i klasičnih kuća za odmor, veliki segment nekretninskog turističkog tržišta na Jadranu čine vile, koje u posljednje dvije godine doživljavaju procvat.

Naime, prema riječima Marije Bojčić iz agencije LuxuryCroatia.net koja se bavi prodajom i najmom luksuznih nekretnina u Hrvatskoj, ponuda vila za odmor donedavno se uglavnom odnosila na kamene ljepotice kojima bi vlasnik dodao bazen. Međutim, u posljednje dvije godine došlo je do buma u gradnji luksuznih vila za turiste. Pritom treba razlikovati obične apartmanske kuće koje je netko prozvao vilama, iako nemaju potrebne atribute, kao što su zanimljiva arhitektura, kvaliteta objekta, izvanserijska oprema i prestižna lokacija koja bi joj mogla dati taj epitet.


- Novije luksuzne vile pretežno su moderne arhitekture ili predstavljaju spoj modernog i tradicionalnog. Prostranih su interijera sa što više otvorenog prostora, spavaće sobe imaju kupaonice i garderobe, velike staklene stijene omogućuju panoramski pogled na more, okućnice su kultivirane, bazeni dolaze u raznim oblicima, dugi su i uski te više nisu isključivo plave boje nego se negdje nađe crveni, zlatni ili crni bazen - opisuje Marija Bojčić.

Dodaje kako su interijeri kod boljih vila opremljeni namještajem uvezenim iz Italije, Balija ili neke treće egzotične zemlje, a uglavnom je riječ o autentičnom i dojmljivom namještaju, koji stvara osjećaj glamura, prestiža i luksuza, s dizajnerskim komadima.

Luksuz ne čini samo posebno dizajniran interijer i arhitektura vile, nego i sama lokacija, pa su najskuplje vile na prestižnim lokacijama i, naravno, one koje su nad morem tako da osiguravaju privatan prilaz moru zbog same konfiguracije terena. Gosti takvih vila najviše traže potpunu privatnost, da ih se ne vidi dok su ispred vile, da mogu opušteno uživati. Često su to poznate osobe koje traže vilu koja osigurava potpunu privatnost - ističe.

Dodaje kako vlasnici većeg dijela vila stalno unaprjeđuju svoje objekte, i to ne samo redovitom obnovom nego i dodatnim sadržajima unutar i oko vile, ali i raznim uslugama koje dodaju u cijenu ili u ponudu, čime postižu bolju popunjenost i produžavaju sezonu, ali i zaradu.

- Hvale je vrijedno kako naši iznajmljivači brzo uče što je kvalitetna usluga gostima, pa je vrijedno istaknuti da mnogi vlasnici vila svojim gostima nude besplatan ‘welcome pack’ koji uključuje butelju dobrog lokalnog vina, suhe smokve, lokalni liker i slične lokalne delicije koje gosti mogu ponijeti kući kao suvenir i uspomenu. Mnogi vlasnici vila u svoju uslugu uključe i besplatan transfer od zračne luke ili osobno pripreme večeru za svoje goste - ističe.

Najtraženije lokacije s luksuznim vilama na Jadranu su, nastavlja, Dubrovnik i Hvar, a nakon njih istarski poluotok zbog blizine EU i zračne luke, dok su u Dalmaciji još traženi Brač, Korčula, Split, Primošten, Trogir, a sve više i zadarsko područje, također zbog blizine zračne luke. Međutim, napominje, ponuda je zadovoljavajuća jedino na dubrovačkom području i u unutrašnjosti Istre, iako su u unutrašnjosti vile nižeg cjenovnog razreda.

- Ipak, sve te vile brzo se popune za srpanj i kolovoz, pa gosti koji se jave u lipnju nemaju više raspoloživih vila u srpnju niti kolovozu. Također, sve je veća potražnja gostiju za vilama u Splitu ili užoj okolici, no još uvijek je nedostatna ponuda. Ista situacija je sa zadarskim i šibenskim područjem. Područje Makarske rivijere također oskudijeva s luksuznim vilama, tamo su uglavnom apartmanske vile jeftinijeg razreda - kaže i dodaje kako se podsezona osjetno produžila u ovom segmentu turizma, pa većina vila ima popunjen rujan i lipanj, a mnoge i dio svibnja.

Gosti u luksuznim vilama, nastavlja, dolaze sa svih strana svijeta, ali prednjače Europljani.

Rusima su vile na Jadranu uvijek u fokusu, a ima i sve više Amerikanaca. Dođu i Arapi, a iz jedne afričke države imali smo goste koji su bukirali dva tjedna vilu uz more kod Dubrovnika, čiji je dan koštao 3500 eura - kaže Marija Bojčić i dodaje kako na cijenu utječe nekoliko faktora, prvenstveno vlasnikova ideja koliko može dobiti na turističkom tržištu po danu u određenom dijelu sezone, a ostali su faktori blizina mora, veličina nekretnine, opremljenost, kvaliteta, okruženje i usluge koje se nude u okviru cijene. Primjerice, u ponudi agencije LuxuryCroatia.net je vila u kojoj noćenje stoji 8000 eura na dan. Uobičajene usluge koje ulaze u cijenu su transfer od zračne luke i osobni kuhar, a kod skupljih nekretnina su i posluga, organiziranje izleta brodom i slični avanturistički izleti.

- Gosti ponekad imaju neobične želje koje im pokušavamo ispuniti, kao što je let helikopterom na plažu, organiziranje vjenčanja na svjetioniku... - ističe Marija Bojčić i dodaje kako hrvatska ponuda luksuznih vila ni po čemu ne zaostaje za drugim zemljama Mediterana. Dapače, smatra, bolja je.

- Većina naših vila je puno kvalitetnija nego recimo grčke vile koje u prosjeku imaju iste cijene kao naše, ali su neusporedivo niže kvalitete, rađene od golog zaglađenog i bojanog betona, s vrlo oskudnim namještajem, koji je također često rađen od betona. Također, u Hrvatskoj se cijena za iznajmljivanje vile formira kao “all inclusive”, tj. sve je uključeno u cijenu: vila, korištenje posteljine, ručnika, kuhinjske potrepštine, ubrusi, čišćenje, izmjena barem jednom tjedno, a kod skupljih vila svakih dva-tri dana. Kod vila u nekim zemljama Mediterana plaća se samo korištenje prostora vile po osnovnoj cijeni, a sve ostalo se dodatno plaća, primjerice posteljina, ručnici, toaletni papir, potrošnja vode i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 12:18