NOVI PROJEKT

NOVA ZGRADA NA TREŠNJEVCI U Sokolgradskoj ulici dva dvoetažna stana natprosječne kvalitete!

Zanimljivo arhitektonsko rješenje u ulici prepunoj zgrada

U zagrebačkoj Sokolgradskoj ulici sagrađena je manja stambena zgrada s dva dvoetažna stana, koji nude natprosječnu kvalitetu stanovanja u kvartu koji se često smatra prosječnim.

Mnogi ponekad misle da je dobra arhitektura rezervirana za Tuškanac, za ekstravagantne materijale na fasadi i u interijeru, a da se u prosječnim zagrebačkim kvartovima gradi da bude što tipskije, što jeftinije i što brže gotovo.

Ali, da to ne mora biti tako, potvrđuje nam novosagrađena stambena zgrada na Trešnjevci. Naime, ovaj tjedan predstavljamo projekt u Sokolgradskoj, koji pokazuje da je moguće napraviti interpolaciju, a pritom ne asfaltirati cijelo dvorište, da je moguće na jako uskoj parceli dobiti dvoetažne stanove te da je moguće sagraditi kuću koja razgovara sa svojom okolinom.

MIRNO OKRUŽENJE

Krenimo redom. Mladi investitor Marko Zrilić iz tvrtke Impero odlučio se za kupnju parcele široke šest metara između dvije postojeće kuće u Sokolgradskoj, koja mu je bila interesantna zbog mirnog okruženja, ali i odlične prometne povezanosti i blizine važnih sadržaja.

- Nisam vidio smisao u tome da dobar dio budžeta, koji je bio ograničen, utrošim na skupu parcelu, što bi za posljedicu imalo štednju u samoj gradnji. Prioritet mi je bila kvaliteta gradnje i funkcionalnost stambenog prostora - prepričava Zrilić i dodaje kako je ideja bila sagraditi manju zgradu, a pritom se odmaknuti od klasične stanogradnje i dobiti komforne stambene jedinice koje unutarnjim rasporedom, ali i vanjskim izgledom odudaraju od prosjeka. Rješenje je ponudio dizajnersko-arhitektonski par Ana i Veljko Armano Linta, koji je projektirao kuću s dva dvoetažna stana.

ORONULA KUĆICA

Stanovi su potpuno odvojeni, baš kao da se radi o dvije kuće. Donji je stan u prizemlju i na prvom katu te ima vrt, dok je gornji na drugom i trećem katu te ima veliku terasu s pogledom. Zajednička im je dvostrana orijentacija, prostranost te ugodna atmosfera doma. Naime, stanovi su orijentirani na zapad, prema vrtu i terasi koji uživaju u popodnevnom suncu, te na istok, gdje su spavaće sobe, što je idealno u smislu jutarnje osunčanosti prostora, a od ulične su buke zaštićeni troslojnim ostakljenjem.
Ideja je, kaže arhitekt Veljko Armano Linta, bila iskoristiti prednosti lokacije, a to je prije svega vrt koji zauzima pola parcele, te ublažiti nedostatke - usku ulicu prenatrpanu zgradama.

- Sokolgradska je nekoć bila ulica malih kuća. Međutim, oronula kućica na parceli, u trenutku kad smo počeli s projektom, bila je jedan od izuzetaka. Naime, Sokolgradska je danas ulica višestambenih zgrada koje jedna s drugom nemaju veze ni visinom, ni širinom, ni bojom, ni stilom, a sve se naslanjaju jedna na drugu, što djeluje prilično kaotično. Zaključili smo da je nemoguće uklopiti se, pa smo zgradi dali čvrst okvir koji je odvaja od susjeda. Budući da je zgrada prekoputa za naš ukus preblizu, ‘meko tkivo’ naše zgrade unutar tog okvira smjestili smo malo dalje od ulice i zaštitili ga vertikalnim brisolejima, koji su ujedno vizualni filtar i zaštita od previše sunca - dodaje.

Svaki stan ima zasebni ulaz. Donji stan ima vjetrobran, WC s garderobnim pretprostorom i kuhinju s blagovaonicom koja se otvara na vrtnu terasu. Blagovaonica je stubištem povezana s dnevnim boravkom na katu, a prostor ispod stubišta predviđen je za pohranu namirnica. Iz dnevnog se boravka dolazi u hodnik, koji vodi u dvije spavaće sobe i kupaonicu.

Do gornjeg stana dolazi se stubište koje vodi od vanjskih vrata u prizemlju do ulaznih vrata na drugom katu, gdje se nalaze dvije dječje sobe, kupaonica te roditeljska soba s vlastitom kupaonicom. Jednokrako stubište vodi do trećeg kata, na kojem je veliki objedinjeni prostor kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka, koji se proteže od istočne fasade do terase na zapadu, a skriva i malu ostavu.

Zgrada pripada energetskom razredu A. Nosiva konstrukcija od armiranog je betona, a pregradni zidovi uglavnom od porobetona. Cjelokupna ovojnica zgrade, uključujući temeljnu ploču, odlično je izolirana, a debljina izolacije je 15 do 20 cm. Završne obloge u interijeru uključuju prvoklasni jasenov parket, prvoklasne keramičke pločice i kamene klupčice.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:02