VILLA ALTAVISTA - HOTEL U MALOM

Novi projekt arhitekata Lotus grupe - Lotus Architecti u Ičićima kraj Opatije

Uska elegantna vila u obliku slova L terasasto je položena na teren prateći tako njegov prirodni nagib. Prostori vile organizirani su na četiri etaže

Iznad Opatije na brdu u Ičićima smjestila se ekskluzivna, netom sagrađena, Villa AltaVista, čije ime govori o vrhunskom pogledu koji se iz nje pruža. Vila je napravljena prema projektu arhitekata Lotus grupe - Lotus Architecti, koje vodi arhitektica Maja Bručić. Riječ je o vili koja nosi kategorizaciju pet zvjezdica i kakvih nema mnogo na našoj obali.

Ičići su malo turističko mjesto, smješteno na sjevernom Jadranu, u Kvarnerskom zaljevu, udaljeno pet kilometara od Opatije i 15 kilometara od Rijeke. Mjesto se nalazi u podnožju planine Učka. U oazi zelenila u okružju i uz divne panoramske poglede na more smjestila se ova vila koja se nalazi na osami.

KOMPLEKSNO

Udaljena je 10-ak minuta automobilom uzbrdo od marine u Ičićima u podnožju.

- Kuća je sagrađena na vrlo uskoj parceli, tako da je čitav projekt za nas u startu bio izazov. Na jednom dijelu kuće bila je moguća gradnja od samo 5,3 metara širine, a na drugom točno tri metra te je u tim uvjetima trebalo zadovoljiti sve što se traži za visoku kategorizaciju. Bio je to sve u svemu kompleksan zadatak, no projekt je ostvaren u potpunosti kako je projektiran - kaže Maja Bručić, s kojom je glavna arhitektica na projektu bila Ivana Pozaić.

KONCEPT

Uz ograničenje same širine kuće koja je bila za njih najmanja s kojom su se do sada susreli, a bila bi izazov svakom arhitektu, parcela je u potpunosti u padu od pristupne ceste prema ostatku parcele s visinskom razlikom od čak 23 metra.

- Takvi ograničavajući uvjeti diktirali su od samog početka koncept kuće i zapravo na kraju olakšali proces projektiranja jer su se prostori kuće funkcionalno morali prilagoditi parceli i glavnoj orijentaciji kuće prema moru te najljepšem pogledu koji smo imale prilike vidjeti - objašnjava Ivana Pozaić.

U tim je okolnostima u studiju Lotus zamišljena uska elegantna vila u obliku slova L terasasto položena na teren prateći tako njegov prirodan nagib. Prostori vile organizirani su na četiri etaže te je u svim spavaćim sobama omogućeno “buđenje iz kreveta s pogledom”. Iz soba, kao i glavnih prostora dnevnog boravka pruža se nevjerojatan pogled na cijeli zaljev te otoke Krk i Cres.

NADZOR

Vila s vanjskim uređenim zelenim površinama pruža se na površini od 3705 kvadrata.

Na imanje se ulazi s ceste, gdje je i vanjsko parkiralište s nadzorom, put od betonskih tlakavca vodi do ulaza u vilu. Iza masivnih vrata dolazi se na razinu glavnih spavaćih soba s en suite kupaonicama kojih ukupno ima četiri u vili i smještene su, osim na ovoj etaži, i na katu. Prostorna i vizualna veza ulaznog prostora i glavnih prostora za boravak na etaži ispod ostvarena je preko galerije sa stubištem kojom se spušta do blagovaonice i dnevnog boravka gdje se još nalaze kuhinja te vanjski dnevni boravak.

- Takvim funkcionalnim rješenjem dobivena je ujedno i dvoetažnost prostora za blagovanje koji time daje kući, unutar svih ograničavajućih faktora, posebnu prostranost - kaže I. Pozaić.

Na najnižoj etaži, na samom terenu, smješteni su vinski podrum i prostor za razonodu sa stolom za biljar, wellness sa saunom i jacuzzijem te bazenom veličine 9x4 m koji je dijelom natkriven. Ispod, niže od kuće, još je i sunčalište - dvorište okruženo šumom.

Na katu su tri pomno uređene luksuzne spavaonice s pripadajućim kupaonicama. Svaka od njih dizajnerska je priča za sebe

DIZAJN

- Sve spavaće sobe veličine su iznad 20 kvadrata i imaju pogled na more te svaka vlastitu kupaonicu. Svaka soba ima i svoju terasu. Vanjski dnevni boravak opremljen je projektorom i platnom, grilom i također ima spektakularan pogled. Nastojali smo da se iz kuće otvore sve moguće vizure prema zaljevu - govori Maja Bručić.

Tako i wellness gleda na more. U njemu je smještena i manja teretana. Vanjski bazen u mozaiku djelomično je natkriven kako bi se nesmetano mogao koristiti u većem dijelu godine, također je grijan te koristi saliniziranu vodu.

Ipak, posebnost vile njezina je terasa na samom krovu, mjesto za odmor i druženje uz pogled od kojeg zastaje dah, najbolje u kasnim poslijepodnevnim ljetnim satima. Kompletan vidikovac napravljen je od kamena, istarskog kanfanara. Klupe i masivan stol izvedeni su od poliranog kanfanara. Stol je napravljen “u komadu” i samo on teži preko 600 kilograma.

Sva oprema i materijali korišteni u opremanju interijera odabrani su i dopremljeni u suradnji s investitorom, uglavnom iz Italije i Hrvatske. Tako je u cijelom objektu korištena prvoklasna talijanska keramika i dio kupaonskog namještaj, dok je preostali dio namještaja dizajniran i proizveden u Hrvatskoj. Rasvjeta u vili je od renomiranih svjetskih proizvođača rasvjete, a dobavljena je putem hrvatske tvrtke, osim ulazne rasvjete u atriju te velike visilice na galeriji koja se proteže do blagovaonskog stola u dnevnom dijelu te ima više od 4,5 metara visine. Tu su rasvjetu posebno dizajnirali talijanski dizajneri i dobavio ju je talijanski proizvođač rasvjete Panzeri. Pri opremanju interijera kuće od materijala korišteni su drvo, kamen, staklo, keramika, koža...

DRVO I KAMEN

- Pročelje je koncipirano kroz igru elemenata drva i kamena te ploha stakla i klasične žbukane fasade kojima smo željeli vizualno razbiti velike plohe kuće i umanjiti cjelokupni dojam volumenom iznimno visoke kuće te postići suvremenost arhitektonskog izraza koji je bio i želja investitora - objašnjava Maja Bručić.

U kući se nalazi još niz pogodnosti i opremljena je u potpunosti. Gostima se nudi i mogućnost dnevnih izleta brodom iz lokalne marine. Cijeli koncept Ville zamišljen je kao svojevrsni “hotel u malom”.

Tako, primjerice, osim flat SAT/TV i WiFi interneta, koji se proteže na svim katovima i vanjskim terasama, raspolaže i s intercom telefonima u svim sobama i dnevnom dijelu. Ima sustav videonadzora i slično.

Foto: Rajko Mrvoš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:28