Što je novo?

Novi trend internacionalnih trgovina u Zagrebu

U potrazi ste za turskim, ruskim, američkim, arapskim i ukrajinskim delicijama?

Etničke trgovine prije dvije godine preplavile su Zagreb. Prodavali su se turski, japanski, iranski i ruski proizvodi. Krenulo je dobro, no bilo ih je previše i krenuo je trend zatvaranja. Danas, dvije godine poslije, trgovci su se ponovno okuražili na otvaranje trgovina s inozemnim proizvodima.

Početkom kolovoza na Trešnjevci je otvoren dućan Hafez Oriental s bogatom ponudom arapskih proizvoda, a početkom listopada otvorena je ukrajinska trgovina Boršč.

PROFIL

NAZIV TRGOVINE: Hafez Oriental
ADRESA: Ulica Huge Badalića 26A, Zagreb
RADNO VRIJEME: pon-pet od 8 do 20 sati
RASPON CIJENA: malbani od 18 kn, nektar od manga i guave 24 kn (litra)

Vlasnik Hafez Orientala u Badalićevoj je investitor iz Katara, a direktorica je Snježana Jurkić. Kako dosad nisu, kaže Snježana, previše ulagali u marketing, dobar glas se prenosio od posjetitelja do posjetitelja.

- Dosta ljudi je već saznalo za nas i jako su zadovoljni onime što nudimo. Među najprodavanijim proizvodima su nektar od manga i guave, koji se proizvodi u Dubaiju, i malban, arapski slatkiš sličan rahat lokumu, ali punjen raznim orašastim proizvodima - otkriva Snježana.

Trgovina na Trešnjevci prostire se na 90 četvornih metara, a ima i odlično radno vrijeme - od 8 do 20 sati kako bi svi stigli kupiti svoje orijentalne slastice.

PROFIL

NAZIV TRGOVINE: Ruske delicije
ADRESA: Vlaška 19/1, Zagreb
RADNO VRIJEME: pon - pet od 10 do 20 sati
PONUDA: preko 400 proizvoda

Ruske delicije, trgovina u Vlaškoj, radi već tri godine i odlično posluje. Vlasnica Anastasija Knežević, rodom iz Sibira, rado pročavrlja sa svakim kupcem i ispriča im poneku povijesnu crticu vezanu uz ruske proizvode. U ponudi od preko 400 proizvoda, nekolicina ih je nedavno trajno snižena pa tako kilogram halve stoji 28 kuna, a kavijar krema s lososom samo 20 kuna.

PROFIL

NAZIV TRGOVINE: Foodness shop
ADRESA: Petra i Tome Erdodya 6, 10000, Zagreb
RADNO VRIJEME: pon - pet od 10 do 20 sati
PONUDA: najpoznatijih originalnih američkih brendova

Trgovina s američkim proizvodima Foodness u Erdödyjevoj ulici Zagrepčanima već dvije godine nudi najpoznatije originalne američke brendove. Gotovo uvijek traži se artikl više jer su američki proizvodi mainstream hit. Poznati slatkiši, sladoled, žitne pahuljice i gazirana pića sve to možete pronaći na policama Foodnessa.

PROFIL

NAZIV TRGOVINE: Lokum
ADRESA: Trg Drage Iblera 10, Zagreb
RADNO VRIJEME: pon - pet od 9 do 21 sat
PONUDA: turske delicije

Nedaleko, na Iblerovom trgu, već četiri godine, otkad se na malim ekranima prikazuju turske serije, prodaju se turske delicije u trgovini Lokum. U centru Zagreba mogu se kušati najslavniji turski proizvodi. Nezaobilazni čaj Caykur Riza stoji 45 kuna, turski jogurt ajran 6 kuna, originalna turska kava My Istanbul je 36 kuna, a 250 grama slastice lokum stoji 23 kune.

PROFIL

NAZIV TRGOVINE: Boršč
ADRESA: Vlaška 58, ulaz s Trga Drage Iblera 1, Zagreb
RADNO VRIJEME: od ponedjeljka do petka 9 - 21 sat, subotom 9 - 15 sati
RASPON CIJENA: boršč 20 kn (500 grama), vareniki 20 kn (500 grama), piće kvas 20 kn (2 litre), kavijar 300 kn (100 grama)

Odmah iza ugla, u Vlaškoj ulici, početkom listopada otvorena je prva trgovina ukrajinskih delicija u Hrvatskoj, a nosi naziv Boršč po tradicionalnom ukrajinskom jelu.

- U prodaji imamo četiri različite vrste boršča: sa svinjetinom, govedinom, sa svježim i kiselim kupusom, staklenka od 500 grama stoji 20 kuna, a popularno ukrajinsko jelo su i vareniki, koji su nalik raviolima, a prodaju se smrznuti, pola kilograma za 20 kuna - rekao je Demian Ros, 22-godišnji vlasnik Boršča koji je prije osam godina iz Lavova došao u Zagreb.

Kaže da u trgovini prodaje sve proizvode koji su mu obilježili djetinjstvo u Ukrajini.

Izvor: magazin Like!
Tekst: P. Plivelić i D. Bertek
Foto: Berislava Picek/Hanza Media, Tomislav Krišto/Hanza Media, Foodness shop

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 19:35