RAJ NA ZEMLJI

Oaza među krošnjama u Gorskom kotaru

Spretan električar i domar u osnovnoj školi Alen Leš autor je šarmantne kućice na drvetu smještene u jednom šumarku, petstotinjak metara od kuće u kojoj živi s obitelji u malome, pitoresknom mjestu Tršće

Alen Leš ima 46 godina i po struci je električar. Radi u osnovnoj školi kao domar, a kaže da je bio obrtnik 25 godina i bavio se izradom turističke signalizacije, grafičkim dizajnom, digitalnim tiskom, uređenjem rustikalnih interijera...

Ukratko, svime što mu je ispunjavalo dušu na ovaj ili onaj način. A onda je odlučio napraviti nešto samo za sebe, onako kako je to oduvijek želio i što je oduvijek htio. I tako je, malo pomalo, nastala divna kućica na drvetu koju su zajedničkim snagama sagradili Alen, njegova supruga Katarina i njihov desetogodišnji sin Dorijan. Kućica je smještena u jednom šumarku, petstotinjak metara od njihove obiteljske kuće u malome mjestu Tršće u Gorskim Lazima.

- Turizmom se bavimo od 2014. godine. Imamo kuću za odmor koju sam uredio potpuno sam. Dakle, nijedan komad u kući nije kupljen, sve ručni rad. Uređenje je trajalo pet godina. Također u obiteljskom vlasništvu je i obiteljski park - priča nam Alen te dodaje kako im se ideja o kućici na stablu u glavi vrtjela godinama.

Alen svoju kućicu iznajmljuje, a često mu, kaže, dolaze gosti koji vole prirodu i koji se žele pošteno odmoriti od buke i stresne svakodnevice. Ocjena 9,8 na Bookingu najbolje dokazuje koliko uživaju u ovakvom tipu boravka

- Planirao sam je iznajmljivati, ali isto tako želio sam da je i mi kao obitelj koristimo kada želimo. No kako sam objavio fotografije kućice na internetu, upiti su samo stizali, tako da je kućica popunjena gostima svaki dan - otkriva Alen, koji je s gradnjom kućice počeo 2016. godine, a sama gradnja, kaže, trajala je godinu dana. I u ovom slučaju, Alen je sve vezano uz kućicu radio potpuno sam, naravno uz podršku supruge i sina.

- Gradnja je bila dosta zahtjevna. Pogotovo zato što sam baš sve htio napraviti potpuno sam. Tehnika dizanja greda na visinu, korištenje raznih užadi, korištenje alpinističke opreme, dopremanje materijala na teren... Bilo je dosta izazovno - priča.

Kućica je s jedne strane vezana na dvije smreke, i to takvom tehnikom da se smreke ne oštete. S druge strane je na dva stupa. Izrađena je od jelovine i smrekovine. Dimenzije kućice su 4 x 2,5 m plus ljetna kuhinja koja se nalazi ispod nje (istih dimenzija). Ima četiri ležaja, točnije bračne krevete na kat.

- Kućica ima i solarnu struju, kompostni WC s tušem, vodu i internet. Isto tako ima i uređeno dvorište s roštiljem i klupom. U planu je bila i topla kupka, no zbog tehničkih problema, točnije specijalne pumpe za vodu iz potoka, to još nije realizirano. No bit će! Poseban naglasak kod ove kućice je na ekologiji, ne ugrožava prirodu ni na koji način i nema nikakvih troškova struje i vode... - objašnjava naš sugovornik.

Alen priznaje da se bojao kako će se kućica "ponašati" za vrijeme jakog vjetra, no sve funkcionira savršeno.

- Naime, za smreke je pričvršćena samo na svojem najnižem dijelu i za vrijeme najveće oluje pomiče se tek nekoliko centimetara. Najveći problem je zagrijavanje kućice za hladnog vremena. Vatra ne dolazi u obzir, struja također jer bi trebao vrlo jak solarni sustav. Zato sam nabavio kvalitetnu malu plinsku peć koja za sada funkcionira dobro - priča te dodaje kako je najvažniji savjet koji bi dao ljudima koji žele napraviti kućicu na stablu jest - imajte viziju, budite uporni, angažirajte se sami. Proučavajte, čitajte, mnogo savjeta ima na internetu. Poštujte prirodu, probajte ne narušiti previše prostor, koristite prirodne materijale. Gosti to osjete, ekološki su sve više osviješteni.

- Zanimljivo je da nam dolaze gosti koji su svjesni kamo dolaze. Malo sam se bojao gostiju koji očekuju hotel s pet zvjezdica. Međutim, takvi nam ne dolaze. Sve su to ljudi koji izrazito cijene prirodu, traže potpuni mir i upravo to dobiju. Odlaze puni dojmova, doslovno oduševljeni. Ocjena 9,8 na Bookingu to potvrđuje - zadovoljno zaključuje Alen.

Više možete pogledati i doznati na www.gorskilazi.com.

Foto: Alen Leš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 15:36