Zagrebački Bedac 164

Originalni low cost apartman u centru Zagreba

Razigran i zabavan prostor iza kojeg stoji grupa talentiranih kreativaca

Zagreb već jedno vrijeme više nije samo usputna postaja na putu do naše obale, nego je postao jedan od razloga zbog kojih se posjećuje Hrvatska. U posljednje dvije godine turizam u našem glavnom gradu cvate, posebno u vrijeme adventa, kada se ugostitelji i Turistička zajednica trude grad pretvoriti u zimsku čaroliju i ispuniti ga mirisom odlične hrane i kuhanog vina. Ni ljeto nije iznimka, kada velike grupe stranaca neumorno obilaze Gornji grad i slušaju priče o povijesti Zagreba. Logično, s povećanjem turista povećao se i broj prostora u kojima mogu odsjesti, pa su, osim klasičnih hotela, na raspolaganju znatiželjnim strancima i brojni stanovi za najam te hosteli u centru grada.

Danas vam predstavljamo BEDac 164, razigrani prostor u Ilici 164, odnosno na Trgu dr. Franje Tuđmana, koji spaja najbolje od dva svijeta. BEDac 164 je apartman za dnevni najam u kojem je usvojen koncept zajedničkog prostora svojstven hostelima, s otvorenim zajedničkim prostorom dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice, što poziva na druženje i zajedničko provođenje vremena u radu ili odmoru.

Vlasnik ovog jedinstvenog prostora je obitelj Novak, a nositelj projekta je Ivan Novak, čija se ideja o otvaranju višenamjenskog prostora kojim bi se obogatila zagrebačka turistička ponuda počela rađati tijekom njegova boravka u inozemstvu. Nakon što se vratio u Zagreb, stan u kojem je prije živjela njegova obitelj odlučio je u potpunosti renovirati i pretvoriti ga u apartman za dnevni najam koji bi ujedno djelovao i kao platforma za ostvarivanje kreativnih ideja, organizaciju različitih događanja i uživanje u životu. Rezultat tog poduzetničkog pothvata je BEDac 164, apartman sa samo pet kreveta, u kojem su prva noćenja ostvarena početkom 2016. godine.

Na pitanje tko je sve zaslužan za stvaranje ovog upečatljivog prostora i vođenje samog projekta, Ivan nam je s osmijehom odgovorio: "Iza BEDaca stoji velika potpora obitelji, djevojke i bliskog kruga prijatelja, iz kojih crpim motivaciju i snagu jer nije baš lako samostalno krenuti u takav projekt bez prethodnog iskustva.

U osmišljavanju i popunjavanju interijera sudjelovali su uglavnom prijatelji i poznanici*, što pridonosi njegovoj originalnosti, a sudjeluju i sami gosti, ispunjavajući atlas i okolne betonske zidove kredom te skrivajući porukice posvuda. Na taj način jedina konstanta u prostoru je promjena."

Da je BEDac zaista dinamičan prostor kakvim se čini, potvrdio nam je i Ivan: "BEDac je drugačiji od ostalih smještajnih objekata sličnog ili istog tipa zbog slobode koju gosti imaju u njemu.

Od crtanja po zidovima, igranja školice iscrtane na podu i ping-ponga u spavaćoj sobi, do 'tetris' namještaja koji si mogu namjestiti kako god žele i prostor prilagoditi vlastitoj namjeni i guštu."

Kada smo ga zamolili da nam objasni kako je nastalo simpatično ime koje se čita "bedak", uz smijeh nam je odgovorio: "Djevojka i ja smo htjeli ime koje će biti kratko, jednostavno, a opet u sebi sadržavati bitne informacije o prostoru koje smo htjeli prenijeti javnosti već pri prvom pogledu.

Jednog dana, kada smo se po tko zna koji put razbacivali raznim imenima, izgovorena je tako i riječ BEDac(k), koja se zadržala u našim ušima. Odmah smo primijetili da u sebi sadržava i engl. riječ 'bed' (krevet), koju smo vizualno istaknuli velikim slovima, a koja strane goste asocira na smještajni aspekt ovog stana. Tada smo shvatili: upravo značenje riječi bedak može vrlo dobro definirati našu zamisao ovog apartmana. U njemu je sve luckasto, pomaknuto, bedasto. Tako poziva i svoje goste da se opuste u njemu i prepuste svojoj vrckastoj strani."

Budući da se ne radi o klasičnom hostelu, u BEDacu se nalazi i manji broj kreveta, a smještaj u njemu većinom rezerviraju grupice gostiju odnosno prijatelji, obitelji, poslovni suradnici koji moraju jedno vrijeme provesti u Zagrebu. Pozitivna strana manjeg broja mogućih gostiju jest da se domaćin može svakom gostu posvetiti pojedinačno, a samim gostima omogućuje intimnost u zajedničkom druženju. O odličnim dojmovima gostiju najbolje svjedoče brojne ocjene i kritike na raznim booking servisima. Štoviše, BEDac 164 nedavno je dobio nagradu "Guest Review Award 2016" jednog od vodećih internetskih servisa za najam smještaja - Booking.coma - za ostvarenu najvišu ocjenu u prošloj godini.


Osim smještaja BEDac će od proljeća svakom svojem gostu na raspolaganje ponuditi bicikl Pony, a ture po Zagrebu, izleti do Plitvica i slični sadržaji nešto je čemu će se gosti moći veseliti u budućnosti. "Nakon što sam ga namjestio gotovo do kraja, mogu se više fokusirati na dodatne sadržaje u apartmanu te sam otvoren za prijedloge i suradnje."

Više informacija potražite na njihovoj Facebook stranici.

* Antoin Rubin odradio je 3D vizualizaciju stana, Vanja Božić izradio je kuhinju i šank, Domagoj Šimetić namještaj od paleta, Dominik Fočić adaptirao je ping-pong stol, Dora Fodor je napravila jastučiće, a Boris Bare iz projekta Pimp My Pump naslikao je veliki atlas na betonskom zidu u dnevnom boravku.

Foto: Stjepan Tafra

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 13:32