Predivna priča o velikim snovima

OVA JE OBITELJ USPJELA OSTVARITI NEZAMISLIVO Majka s četvero djece izgradila kuću uz pomoć YouTube tutorijala!

Život je nemilosrdan i ponekad nam jednostavno podijeli loše karte, a sreća i mir čine se kao nedostižan san. Kada su još i djeca u igri, ulozi se povećavaju i potrebna je velika doza hrabrosti da bi se učinio taj nužan korak naprijed - korak u nepoznato. Inspirativna priča o odvažnosti jedne žene u pokušaju da spasi svoju obitelj impresionirala je svjetsku javnost, a riječ je o Cari Brookins, majci četvero maloljetne djece koja se našla u nezavidnoj situaciji poput mnogih žena čiji su brakovi obilježeni zlostavljanjem i nasiljem. Suočena s odlukom koja će promijeniti život cijeloj obitelji, smogla je snage da pobjegne iz lošeg braka i započeti iznova na novom mjestu. Kako Cara nije imala dovoljno novca da kupi dovoljno veliku kuću za svoju obitelj, odlučila ju je sama sagraditi!

Bankovinim kreditom 2008. godine Cara Brookins uspjela je kupiti komadić zemlje i potreban građevinski materijal te se sa svojom djecom upustila u životni projekt - gradnju njihove kuće iz snova. Jednom kad je pribavila sav materijal, nije bilo povratka. Zanima vas po čemu je taj projekt vrijedan pozornosti? Iako gradnja kuće sama po sebi nije neuobičajen pothvat, obitelj Brookins uspjela je ostvariti nezamislivo. Naučila je kako sagraditi kuću od temelja do krova pomoću YouTubea!



Budući da si Cara nije mogla priuštiti majstore koji bi izveli radove, odlučila je potražiti savjete na internetu, gdje je pronašla brojne praktične primjere i uradi sam projekte, koje je odlučila provesti u djelo. Sa svojom djecom odgledala bi različite videozapise o tome kako položiti temelje, sagraditi zidove ili ugraditi prozore, odnosno kako izvesti svaku fazu gradnje, te su potom zajedno birali tehnike koje najbolje odgovaraju njihovoj situaciji. Bez pomoći profesionalaca i samo uz podršku Carinih roditelja, stotinu odgledanih YouTube videa pretočeno je u predivno zdanje u koje su se uselili ni devet mjeseci nakon početka radova i kojim se dandanas iznimno ponose.




No, nije uvijek bilo tako. Cara svojim kolegama s posla nije željela priznati da sama s djecom gradi kuću zbog srama i stigme koja okružuje obiteljsko nasilje. Kada se upustila u projekt gradnje kuće, njezin je najstariji sin imao jedva 17 godina, a najmlađi mali radnik samo dvije! Njezine dvije kćeri, od 15 i 11 godina, i stariji sin pomagali su joj bez oklijevanja dok je dvogodišnjak veselo trčkarao naokolo pod budnim okom članova obitelji ili pak spavao nasred gradilišta, neometan kaosom koji ga je okruživao.



NORVEŠKA Kuća pod staklenom kupolom

U želji da napokon svako dijete dobije svoju sobu, svi su članovi obitelji prionuli na posao s predanošću i ozbiljnošću koja je nadilazila njihove godine. "Najveći strah mi je bio da će se moji tinejdžeri probuditi jedno ujutro i reći: Ne, neću ovo raditi." No, to se nikada nije dogodilo. Prvi su put osjećali da imaju svojevrsnu moć i kontrolu nad svojim životima. I bili su svjesni koliko im je to, zapravo, potrebno", objasnila je Cara za CBS News. "Moja su djeca ustajala svako jutro i dolazila [na gradilište]. Ja sam cijeli dan radila, a oni su bili u školi. Ponekad bismo radili i duboko u noć, pod svjetlima automobila. Bilo je nevjerojatno intenzivno. Nitko nije išao u kino. Nije bilo spojeva ni druženja. Svi smo bili u potpunosti angažirani", istaknula je.




Zajedno su ručno miješali i izlijevali beton, polagali temelje svojega novog doma, dizali zidove... Kuću su u cijelosti sagradili sami, do najsitnijeg detalja. Kako su radili tako su i učili, no sav se trud višestruko isplatio kad se ova peteročlana obitelj samo devet mjeseci kasnije uselila u svoj novi dom s pet spavaćih soba, 325 četvornih metara prostora i garažom za čak tri automobila.



Osim što je iz tog pothvata nastao njihov novi dom, obitelj Brookins očvrsnula je i postala bliskija nego prije. Od useljenja u svoju kuću iz snova Cara Brookins napisala je knjigu o svojim iskustvima, pokrenula je svoju internetsku stranicu i postala motivacijski govornik.

Svojom pričom o odvažnosti, predanosti, zajedništvu i obiteljskim vrijednostima nadahnjuje svakodnevno brojne čitatelje koji mogu pratiti napredak cijele obitelji. Predivna priča o upornosti i velikim snovima pretvorenima u udoban i topao dom!



Ne, ovo nije Hobbit kuća! Ovo je Čajnica, najslađa zemunica Danice i Jože Kolarič!

Izvor: CBS News

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 04:22