Japan

Pogledajte ove slatke šiljate građevine

Skupina povezanih zgrada u obliku indijanskih šatora poznata pod nazivom Jikka mali je kompleks smješten u ruralnom okružju brdovite Shizuoka prefekture u Japanu. Pet ušiljenih građevina osmislio je arhitekt Issei Suma iz Tokija za dvije gospođe u dobi od 60-ak godina, od kojih je jedna socijalna radnica, a druga kuharica.

U tom prostoru njegove stanarke pripremaju obroke za starije stanovnike okolnog područja i nude usluge njege osobama s invaliditetom. U unutrašnjosti najveće od pet građevina nalaze se blagovaonica i prostrana kuhinja koju ove dame koriste za obavljanje svog društveno korisnog rad. Na zapadnoj strani dva su prostora iskorištena za spavaću sobu koju vlasnice dijele, kupaonicu i prostor za skladištenje. Na istočnom dijelu jedan od blokova skriva dva kreveta za goste, a posljednji prostor natkriva spiralni bazen s pristupom invalidskim kolicima.

Kućice su izgrađene od betona i drvenih potpornih greda, a zajedno zauzimaju čak 100 metara kvadratnih. Svih pet građevina zapravo ima kvadratni tlocrt i međusobno se preklapaju. Zidovi su zakrivljeni i krovovi ušiljeni, što im daje dojam indijanskih šatora. Izvana su ove građevine obložene tankim drvenim pločama. Smještene u šumi, izgledaju kao kućice iz bajke!

Izvor: Dezeen
Foto: Takumi Ota

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:26