Luksuzna drvena kuća

Pravi mali raj za odmor na Mrežnici obitelji Ivošević

Drvena kuća samo nekoliko metara udaljena od rijeke Mrežnice i opremljena jacuzzijem s pogledom na zelene slapove. Pravi raj… Točnije RiveRaj, kuća za odmor obitelji Ivošević koja se nalazi u Gornjem Zvečaju. No, krenimo redom. Gabrijela i Dražen Ivošević su prije desetak godina odlučili kupiti zemljište u prirodi kako bi sagradili vikendicu. No, kada su naišli na parcelu od oko 3000 četvornih metara uz Mrežnicu, uvjeti gradnje u njima su probudili želju za bavljenje, turizmom koji u kontinentalnoj Hrvatskoj još nije dovoljno razvijen. – Zemljište smo podijelili na četiri građevinske parcele, a 2008. dobili smo sve potrebne dozvole za gradnju. No, kako tada nismo imali novca, radovi su se nastavili tek 2010. godine. Tada su postavljeni temelji i zaštita od poplave za sve četiri kuće te sam potom krenuo u potragu za vanjskim izvorima financiranja kako bismo počeli graditi prvu kuću – prisjetio se početaka Dražen Ivošević.

Prirodni materijali

Projekt gradnje i opremanja kuće za odmor, vrijedan 250.000 eura, prijavio je 2012. na natječaj za sufinanciranje iz pretpristupnih fondova Europske unije te mu je odobren udio sufinanciranja od 30 posto ukupnog iznosa nakon završetka projekta. Kako je Dražen po struci građevinar, sam je osmislio projekt pazeći da se pri gradnji koriste što prirodniji materijali, a da opremljenost kuće bude u skladu s modernom tehnologijom. – Sagradili smo luksuznu drvenu kuću od 130 četvornih metara, namijenjenu za odmor šest do osam osoba. Sve na kući i u kući iznad nivoa temelja rađeno je od drveta, i to kombinacijom hrastovine i bagrema iz lokalnih šuma, koje su obrađivali lokalni majstori, a to se odnosi i na sav namještaj – kazao je Dražen. U prizemlju se, na strani prema rijeci, pod visokim stropom nalazi dnevni boravak koji je staklenom stijenom odvojen od terase s ležaljkama i jacuzzijem. Osim velike kutne garniture koja se prema potrebi razdvaja i čiji drveni elementi mogu poslužiti i kao spremnici za razne potrepštine, boravkom dominira kamin na drva.

Tri masivna stola

On je smješten na jedinom zidu koji je u kući obložen samoborskim prirodnim kamenom, a u hladnijim mjesecima topli zrak se iz kamina putem ventilacijskog sustava raspoređuje i po ostalim prostorijama u kući. Uz dnevni boravak je mala blagovaonica koja se, zahvaljujući stolovima koji se spremaju jedan u drugi, prema potrebi može proširiti, a posebno su zanimljive stolice koje su, ovisno o strani na koju ih okrenete, namijenjene odraslima, većoj ili, pak, manjoj djeci.

Uz blagovaonicu je potpuno opremljena i funkcionalna kuhinja čiji su elementi također izrađeni od drveta, dok su hladnjak, ugradbena pećnica i električni štednjak marke Whirlpool. No, u ovoj kući nekako nije zamišljeno da će primarna lokacija kuhanja biti kuhinja jer se iz nje izlazi na prostranu terasu opremljenu krušnom peći, roštiljem, ražnjem i pekom te svim potrebnim za pripremu kotlića ili kotlovine. Ovisno o broju gostiju koji se okupljaju na objedu, na raspolaganju su tri masivna drvena stola, široka i duga jedan metar, koji se mogu spajati, brojne drvene klupe, kao i sjenice s baldahinima s bočne strane terase otkud se pogled širi prema Mrežnici. Da bi doživljaj rijeke i prirode bio potpun, terasa je ograđena prozirnim pleksiglasom.

Pogled na slap

Na donjoj etaži se nalazi i jedna spavaća soba s bračnim krevetom rađenim po mjeri i opremljenim spremnicima uz uzglavlje i ispod madraca. Kako bi gosti u mrežničkom slapu uživali od trenutka kad se probude, vlasnici su uz ovaj krevet ugradili uski i dugački prozor koji osigurava nezaboravan pogled, dok još jedna staklena stijena omogućava izlazak iz spavaće sobe direktno na terasu i u jacuzzi. U suprotnom kutu kuće, tik uz glavni ulaz, smještena je kupaonica s dva umivaonika, walk-in tušem i WC-om. Na kat se stiže hrastovim stepenicama ispod kojih je također smješteno nekoliko spremišta i ormara za stvari kako bi prostor bio što manje opterećen namještajem. Prvo što privlači pažnju na gornjoj etaži je galerija s pogledom na dnevni boravak i okolne terase, te masivni, kovani luster koji visi iznad dnevne sobe. – Luster je rađen od željeznih traka spojenih tako da čine kuglu promjera jedan metar. Pazili smo da ne bude pretežak pa je njegova masa oko 35 kilograma. Njegova najveća posebnost je to što ima ugrađena ležišta za 24 lučice koje se ručno moraju posložiti i zapaliti, a da bismo to uspjeli, potrebno ga je uz pomoć kolotura spustiti na pod – objasnio je Dražen.

Zabava za najmlađe

S galerije na katu ulazi se u još dvije spavaće sobe, od kojih je jedna opremljena krevetom na kat, a druga bračnim krevetom. Gostima je i ovdje na raspolaganju jedna manja, ali potpuno opremljena kupaonica s WC-om. Osim uživanja u rijeci te na terasama kuće, posjetitelji RiveRaja mogu se zabaviti igrajući košarku na svom privatnom terenu ili izletom riječnim čamcem na vesla, dok će najmlađe razveseliti dječje igralište i trampolin. – Oko kuće posadili smo mlado bilje i stabla bez alergena, poput crvenolisnog hrasta, crvenolisne šljive, lavande i kupina, koje će dati hladovinu i m iris za potpuno uživanje i opuštanje u blagodatima prirode – zaključio je Dražen koji na ostalim gradilištima planira sagraditi još tri slične kuće, također uz pomoć europskih sredstava.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:03