preuređenje stare građevine

Predivan prostor za život

Prenamjena stare škole u prostor za život

Odličan način kako udahnuti novi život starim građevinama, čija je osnovna funkcija jednostavno prestala biti potrebna zajednici, njihova je prenamjena u mjesto za stanovanje. Već smo svjedočili odličnim preuređenjima napuštenih crkvi, garaža i vjetrenjača, a predivna kuća u nastavku primjer je prenamjene stare škole u mjestu Leiden u Nizozemskoj u prostor za život. Arhitektonska tvrtka Atelier Space tako je školu sagrađenu 1925. godine pretvorila u prozračan obiteljski dom. Pri preuređenju je zadržana većina povijesnih elemenata zgrade poput podnih pločica, vrata i krovnih prozora, a s obzirom na to da su stropovi visoki čak 4 metra, veliki prozori omogućuju pregršt prirodnog svjetla u interijeru.




U prizemlju se nalazi golemi prostor raspodijeljen na dnevni boravak s velikim kožnim kaučevima, blagovaonicu s dovoljno prostora za čak desetero ljudi i izvrsno uređenu kuhinju. Prostor obilježavaju elementi industrijskog stila poput uglačanog betonskog poda, smeđe kože, crnih metalnih okvira prozora i opeke na zidu. Uz iznimku manjeg dijela zida prekrivenog spomenutom opekom, zidovi su bijeli, što pojačava osjećaj prostranosti.


Kuhinja u uglu prostorije opremljena je velikim kuhinjskim otokom izvedenim u kombinaciji crne osnove i velike drvene radne plohe te služi kao šank za doručkovanje i druženje, ali i kao velika radna ploha. Iznad samog šanka spuštaju se dvije sferične visilice koje dodatno definiraju prostor. Donji elementi u ostatku kuhinje tamne su boje, a gornji elementi većinom su izvedeni u bijeloj boji, i to u obliku otvorenih polica.


Drvene stepenice iz dnevne sobe vode na kat, gdje su spavaće sobe. I na katu se ponavlja element betonskog poda, kao i brojni elementi od drva, sada u obliku prozorskih okvira, stolica, polica i slično. Glavna spavaća soba osim bračnog kreveta u prostoriji ima i walk-in ormar izveden u obliku velikih bijelih polica s drvenim ladicama na jednoj strani te prostorom za vješanje odjeće na drugoj. Sama po sebi spavaća soba nema previše dekorativnih elemenata osim čupavog tepiha, malih drvenih noćnih ormarića i veselog lustera.

Kupaonica je velika i sadrži izdvojenu kadu, ostakljeni prostor tuša te veliki umivaonik za dvoje.



Dodatna soba s manjim ležajem simpatična je zbog viseće pletene ležaljke koja podsjeća na ljeto.

U kući se nalazi i prostorija s medijskim centrom te udobnim smeđim kaučem kao stvorenim za užitak gledanja filmova na velikom platnu.


Na tavanu se nalazi još jedan veliki prostor koji je pretvoren u dodatni stan s malom kuhinjom, zonom za spavanje, malom radnom sobom i dnevnim boravkom. Prostor obilježavaju masivne drvene grede koje drže strop, kao i sam kosi strop prekriven drvenim letvama. To čini da prostorija izgleda toplo i rustikalno te postane ugodan prostor za život.

Izvor: Trendland

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 12:53