Predivan stan u centru Zagreba

Dom koji zadovoljava suvremene standarde stanovanja

Stan od 200 četvornih metara, ulazni dio, open space prostor koji se sastoji od kuhinje, blagovaonice, dnevnog boravka i loggie s izdvojenim WC-om te tri spavaće sobe od kojih jedna ima on suite kupaonicu. Od toga jedna soba pretvorena je u teretanu, jedna u gostinjsku sobu, a soba s kupaonicom uređena je kao glavna spavaća soba. Zvuči vam kao san? Upravo takav stan dom je biznismena iz inozemstva koji povremeno dolazi u Zagreb i koji nije htio odsjedati po hotelima već mu je želja bila osmisliti si pravi dom, po svojim guštima i potrebama. Za to se obratio zagrebačkom arhitektonskom studiju Geci koji se već godinama bavi dizajnom interijera te su autori brojnih projekata u Hrvatskoj i inozemstvu.

Bez većih intervencija

– Naš posao je bio u startu definiran kao projekt opremanja s minimalnom adaptacijom. No prilikom projektiranja uvijek neki elementi iskrsnu koje je potrebno prilagoditi. Studio Geci jedan je od rijetkih ureda koji osim projekta nudi potpunu uslugu prema klijentima što se tiče nadzora nad izvođenjem, ugovaranjem radova i opremanja. U današnjem suvremenom svijetu i brzom načinu života adaptiranje ili rekonstrukcija stana za vlasnike znači projekt koji im oduzima svo slobodno vrijeme na godinu ili više dana.

Zbog toga se mnogi boje ulaziti u takve projekte, iz straha od raznoraznih poluozbiljnih tvrtki koje nude svoje usluge ili proizvode, ali i straha od konačnog rezultata. Kao i na ovom projektu, mi nudimo svojim klijentima njihove odluke, ali izvedene na najbolji mogući način. Naš klijent odobrio je sve faze projekta i uselio se u čist i gotov stan. Za zaposlenog čovjeka mnogo vremena, živaca i truda je ušteđeno na ovaj način – objašnjava arhitektica Edita Geci, vlasnica studija Geci, i dodaje kako je promijenjen položaj instalacija vode i odvodnje te struje kao prilagodba projektu.

Urbani način života

– Stanovi u novogradnjama projektiraju se za nepoznatog kupca i vrlo često ne zadovoljavaju suvremene standarde stanovanja. Pogotovo rasvjetom koja je predviđena kao jedan izvor svjetlosti u centralnom dijelu prostorije ili niži standardi za multimedijalne sustave. Mi smo stan prilagodili urbanom načinu života i navikama korisnika – kaže Edita Geci. Vlasnik stana imao je želju useliti u minimalističko uređen stan ravnih, čistih linija i površina bez previše detalja, koji se lako održava. S obzirom na veličinu prostorija dnevnog boravka i kuhinje elementi koji su odabrani, ističe arhitektica, morali su odgovarati volumenu prostorija.

– Garnitura za sjedenje Poliform formira sjedenje u kutnom elementu prostorije dnevnog boravka gdje je dominantan piano koji prati vlasnika. Kuhinju smo uspjeli povećati otokom u kojem se nalaze vinski frižideri i po želji vlasnika izdvaja se od ostalog prostora staklenom stijenom te stvara intimnije okruženje blagovanja. Prostor blagovaonice ispunjen je Poliformovim stolom s gornjom pločom od carrara mramora te predstavlja tradicionalne vrijednosti vlasnika. Sjedenje je predviđeno za osmero ljudi, a projektom rasvjete stvorena je intimna i topla atmosfera. Nadalje, zidne obloge specifične za ovaj stan su gipsane 3D ploče koje stvaraju strukturu zida osvjetljene indirektnom rasvjetom bez dekora. Svi dekori u stanu su minimalni i poprilično asketski. Dodatni element dekoracije zida postignut je postavljenim tapetama iz kolekcije Wall&Deco u dnevnom boravku, hodniku te na uzglavlju kreveta – priča Edita Geci koja se zajedno sa svojim timom u ovom projektu susrela s brojnim izazovima.

Projekt za pet

Jedan od najvećih bile su izuzetno velike prostorije dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice. – Za razliku od uobičajenih problema s kojim se susrećemo, od stvaranja kafića od 36 m2 ili projektiranja stana za četveročlanu obitelj u 40 m2, ovo je bio jedan drugačiji izazov jer je bilo potrebno naći pravu mjeru i volumen namještaja koji bi se prilagodio volumenu stana. No, uspjeli smo i to je najvažnije, a posebno smo ponosni što smo uspjeli vlasniku osigurati idealno uređen stan, koji je poput bijelog platna na koje on naknadno može dodavati dekorativne detalje i drage uspomene. – Sve je dopušteno i stan podnosi sve jer je baza interijera univerzalna i tolerira sve izmjene. Kada se tako nešto napravi, onda je to interijerski uspjeh. Naime, prilikom projektiranja važno je postići dugovječnost komada koji će se zadržati u vašem stanu bez da jedan komad namještaja uvjetuje ostale komade – otkriva arhitektica Geci.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:45