Projekt Fit-to-nZEB

Projekt koji nudi detaljno obrazovanje svih uključenih u energetsku obnovu zgrada

Fit-to-nZEB punog naziva “Inovativne sheme obrazovanja za obnovu zgrada do razine zgrada gotovo nulte energije” međunarodni je znanstveno-istraživački projekt dobiven u sklopu programa Obzor 2020.

Republika Hrvatska u svoje je zakonodavstvo implementirala brojne europske direktive koje se odnose na energetsku obnovu građevina.

Energetska obnova već je uvelike počela, kad se pojavio novi problem; potreba za boljom edukacijom svih koji su se prihvatili tog složenog posla: od inženjera preko izvođača radova pa sve do građevinskih radnika. Naš sugovornik doc. dr. sc. Bojan Milovanović s Građevinskog fakulteta objašnjava o čemu je riječ.

BROJNI PRIMJERI

- Već 2011. godine bilo je jasno da će do 2020. godine, ali i dalje do 2030. i 2050. godine, trebati promijeniti način razmišljanja i rada inženjera, ali i izvođača, pa samim time i radnika koji grade nove i/ili obnavljaju postojeće zgrade koje imaju vrlo malu potrošnju energije. S obzirom da postoje brojni primjeri građevinske štete prouzročene lošim izvođenjem radova na vanjskoj ovojnici zgrade (zidovi, krovovi, prozori…) bilo je očito da ne postoji radna snaga s vještinama i znanjem potrebnim za provođenje radova na zgradama vrlo male potrošnje energije - kaže i ističe da je jedan od uzroka nedostatak građevinskih radnika u Hrvatskoj.

- Na to osobito utječe malo učenika u strukovnim srednjim školama u zanimanjima fasadera, zidara, krovopokrivača i dr., veliki odljev kvalificirane radne snage u zemlje zapadne Europe te brojni priučeni radnici na gradilištima. S druge strane, utvrđeno je i da je literatura u Hrvatskoj iz koje se obrazuju radnici takva da ne prati razvoj novih materijala, sustava i tehnologija. Kad se zbroje svi ti utjecaji, dogodi se građevinska šteta, pri čemu vlasnici, stanari ili korisnici zgrada postaju rezignirani i na kraju krajeva financijski oštećeni - kaže docent Milovanović.

KVALITETA PRIJE SVEGA

Projekt Fit-to-nZEB pod nazivom “Inovativne sheme obrazovanja za obnovu zgrada do razine zgrada gotovo nulte energije” međunarodni je znanstveno-istraživački projekt dobiven u sklopu programa Obzor 2020. Projekt provodi 11 partnera u osam zemalja Europe, uključujući Bugarsku, Hrvatsku, Italiju, Austriju, Češku, Irsku, Rumunjsku i Grčku.

- Glavni su ciljevi projekta stvaranje i implementacija održivog programa izobrazbe za inženjere i građevinske radnike, povećanje broja inženjera i radnika s potrebnim znanjima i vještinama za gradnju zgrada gotovo nulte energije, poboljšanje suradnje i razumijevanja između inženjera i radnika različitih profesija te povećanje kvalitete izvedenih radova - objašnjava Milovanović.

Projekt traje do 15. lipnja 2019., a prijaviti se mogu sve tvrtke i radnici te inženjeri, projektanti, nadzorni inženjeri koji imaju želje naučiti raditi kvalitetne zgrade gotovo nulte energije.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:01