Životni prostor za poželjeti!

Prostrano potkrovlje u centru Zagreba

PROJEKT: potkrovlje od 120 kvadrata s terasom od 54 kvadrata
LOKACIJA: centar Zagreba
VLASNICI: četveročlana obitelj
UREĐENJE: vlasnica

Kompletna adaptacija i uređenje odrađeni su prema ideji vlasnice, a cilj je bio prostor građen 1906. pretvoriti u moderan dom otvorenog tlocrta. Zato su srušeni svi pregradni zidovi, a tada su otkrivene drvene grede koje dominiraju interijerom.

Čim malo zatopli, život obitelji seli se na veliku terasu površine 54 kvadrata. Ovdje objeduju, odmaraju na ležaljkama, druže se ili osvježavaju solarnim tušem Kako prilično derutno potkrovlje u zgradi građenoj davne 1906., koje je u međuvremenu 1965. iz tavanskog pretvoreno u stambeni prostor, urediti kao dom iz snova?




-

S ovim zahtjevnim pitanjem susrela se mlada četveročlana obitelj iz Zagreba koja je bila odlučna svoje zamisli i želje realizirati u interijeru veličine 120 kvadrata. Čim su stupili u njega, jasna im je bila vizija konačnog uređenja te su ga i kupili upravo zbog velikog potencijala koji se u njemu skrivao, ali i starinskog šarma kojim je zračio.

- Stan je imao puno malih soba, a mi smo željeli open space koncept i prozračnost. Stoga smo morali sve porušiti i ogoliti do vanjskih zidova. Pod je u početku imao nekoliko nivoa, pa smo čeličnim gredama izravnali njegove visinske razlike. Zamijenjene su i sve instalacije te je osmišljen novi tlocrt koji je uključivao gradnju galerije - prisjetila se vlasnica prema čijoj ideji su provedeni svi radovi u stanu, bez stručne pomoći arhitekta ili dizajnera.

Zahtjevnim radovima tu nije bio kraj, čekali su ih još i kompletna obnova krovišta i vanjske stolarije, postavljanje novog parketa i sanitarija te izrada kuhinje po mjeri. Velika adaptacija je završena u prosincu 2015., dok je unutarnje uređenje proces koji još uvijek traje jer su vlasnici stalno u potrazi za idealnim i zanimljivim komadima.



Krenuli smo u kratku šetnju interijerom koja počinje u ulaznom prostoru, odnosno hodniku. U produžetku hodnika s lijeve strane je kuhinja, a u nastavku se otvara open space prostor koji dijele blagovaonica, dnevni boravak, radni prostor i biblioteka. Desno su spavaća soba roditelja i jedna dječja soba koje se otvaranjem velikih dvokrilnih vrata tijekom dana također mogu povezati sa središnjim dijelom stana, što pridonosi željenoj prozračnosti prostora.

Stepenice iz kuhinje vode na dograđenu galeriju površine 7,5 kvadrata na kojoj je uređena druga dječja soba, dok se stubama lijevo od ulaznih vrata spušta do malog hodnika iz kojeg se ulazi u WC i kupaonicu.

Iz blagovaonice i dnevne sobe izlazi se na terasu površine 54 kvadrata koja je okrenuta na istok, a na kojoj obitelj obožava provoditi dane kada vremenske prilike to dopuštaju.


- Na terasi smo napravili novu hidroizolaciju, rasvjetu i fasadu te je na podu postavljena drvena obloga. Čim grane prvo sunce i postane dovoljno toplo za boravak vani, praktički se preselimo na terasu. Tamo objedujemo, družimo se s prijateljima, odmaramo na ležaljkama, djeca se igraju, pišu zadaću... Ugradili smo i solarni tuš, pa klinci ljeti jednostavno uživaju - priča vlasnica i napominje kako su se upravo na ovom dijelu uređenja susreli s najizazovnijim radovima jer je trebalo montirati trokrilnu kliznu stijenu prema terasi, čija su krila bila prevelika i preteška pa je majstorima bilo vrlo zahtjevno donijeti ih stubištem do stana.



Interijerom dominiraju starinske drvene grede koje su otkrivene nakon rušenja pregradnih zidova i potom uređene.

Ormari u ulaznom hodniku i kuhinja rađeni su po mjeri, a zanimljivo je da su podovi u cijelom stanu prekriveni egzotičnim parketom, uključujući WC i kupaonicu gdje su kao zaštita od vode korištene gumene fuge i ulje.

- Namještaj je kupljen na različitim mjestima, a stari art deco stolić, koji smo obnovili, kao i dvije fotelje iz 50-ih godina prošlog stoljeća naslijedila sam od prabake - rekla je vlasnica.

U cijelom je stanu kosi strop u koji je ugrađena LED rasvjeta, a grijanje je plinsko etažno. Vlasnica najviše žali što se tijekom obnove nisu odlučili za podno grijanje.



- Sami radovi vezani uz obnovu stana trajali su oko šest mjeseci. Međutim, radovi vezani uz obnovu krova i krovne konstrukcije trajali su čak tri godine, jer susjedi baš nisu bili voljni pristati na tu adaptaciju, iako mi nismo bili jedini kojima je zbog dotrajalog krova prokišnjavalo - pojasnila je vlasnica. Zamijenjeni su i postojeći krovni prozori te su u najvišem dijelu stana ugrađena tri nova zbog bolje izmjene zraka i boljeg osvjetljenja.



Ugrađeni su Velux drveni prozori presvučeni poliuretanom s unutarnjim sjenilima i vanjskim tendama. Dva prozora u spavaćoj i dva u dječjoj sobi su prozori s dvostrukim načinom otvaranja, po središnjoj i po gornjoj osi, što omogućava panoramski pogled. Tri naknadno ugrađena krovna prozora u dnevnom boravku su na visini i zbog toga je korišten model na daljinsko upravljanje koji je moguće programirati. Oni su zaslužni za osvjetljenje u dubini prostora i provjetravanje efektom dimnjaka te se na taj način ljeti potkrovlje prirodno rashlađuje.


Prozore je moguće programirati da se, primjerice, sami otvaraju ujutro za provjetravanje na pet minuta, da se rolete dižu u određeno vrijeme, da se tijekom godišnjeg odmora dižu i spuštaju rolete i sjenila, a u slučaju da počne kiša, kišni senzor automatski zatvara prozore - pojasnila je Jasna Jelinek iz tvrtke Velux i napomenula da se aktivnom upotrebom sjenila i pametnim smještanjem i orijentacijom krovnih prozora regulira toplina i količina svjetlosti u potkrovlju, čime se može značajno utjecati na energetsku bilancu prostora i smanjiti račune za grijanje ili hlađenje.

Zamijenjeni su svi krovni prozori, a zbog boljeg osvjetljenja i prozračivanja prostora u najvišem dijelu su ugrađena i tri nova prozora koje je moguće programirati

Spavaće sobe se tijekom dana otvaranjem visokih dvokrilnih vrata mogu povezati sa središnjom open space dnevnom zonom

Foto: Velux

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:30