Stan veličine 45 kvadrata

Rapsodija u pastelnim bojama

Što je to toliko privlačno u skandinavskom dizajnu? I kako su sjevernjaci, pritisnuti grubom klimom i oštrim i dugim zimama, uspjeli postići prozračan, topao i ugodan životni prostor? Odgovor glasi: smisao za praktično, lijepo i funkcionalno. A to su Skandinavci usavršili prije skoro sto godina. Njegova je svrha poboljšanje svakodnevnog života i stoga su mnogi arhitekti i dizajneri fokusirani na interijere, rasvjetu i tekstil. Iznimka nije bio niti poljski arhitektonski ured Raca Architekci, zaslužan za uređenje ovog interijera koji vam u nastavku donosimo.

Ovaj moderan dom veličine je 45 četvornih metara i uređen je u skandinavskom stilu. Jednostavno, funkcionalno, praktično, estetski lijepo i u čistim linijama, a temelj su mu minimalistički, nenametljivi, ali istodobno topli, prozračni i svijetli materijali, teksture i namještaj. U njima prevladavaju svijetle boje i bijela, koja je kombinirana s pastelnim svijetlim bojama.

Najzastupljeniji materijal, drvo, pojavljuje se u prirodnim nijansama i u bijelim i sivim tonovima na namještaju, dok je dinamika u prostoru dobivena geometrijskim uzorkom. Što se tiče namještaja, u jednu ruku moglo bi se reći da je to “pametan”, odnosno da iza svakog predmeta korištenog i stavljenog stoji logično objašnjenje njegove funkcije. Pogledajte!








Izvor: raca-architekci

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:20