Klimatska obnova

RENOVACIJA DOTRAJALE KUĆE Udobnost i ušteda energije mogu se postići i s ograničenim budžetom

Dovršen je RenovActiv projekt u Bruxellesu

OBNOVA DOSTUPNA VEĆEM BROJU LJUDI

Aktivna kuća mora imati ravnotežu između udobnosti koju pruža stanarima, ekonomične i ekološke potrošnje energije te minimalnog utjecaja na okoliš. Stanarima mora osiguravati zdravu klimu, dobru kvalitetu i temperaturu zraka te zvučnu izolaciju, kao i lako upravljanje sustavima hlađenja, grijanja i ventilacije. Prilikom renovacije ili gradnje trebalo bi koristiti materijale koji su lokalno pristupačni, ekološki prihvatljivi i po mogućnosti reciklirani. Jedna od glavnih značajki ovog projekta je cjenovno pristupačna obnova kako bi mogla biti dostupna što većem broju ljudi.

Za prvu renovaciju ovog tipa odabrana je dotrajala kuća, sagrađena 1920-ih, čija je osnovna namjena socijalno stanovanje

Na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama, održanoj krajem prošle godine u Parizu, donesena je odluka da se globalno zatopljenje treba ograničiti na razini znatno manjoj od 2 °C do kraja ovog stoljeća.
Kao odgovor na ovaj izazov, tvrtka Velux Grupa ponudila je rješenje u obliku klimatske obnove postojećih građevina, a kao prvi objekt renoviran na taj način nedavno smo posjetili kuću RenovActive u Bruxellesu.
Cilj ovog projekta bio je na relativno povoljan i održiv način obnoviti kuću u vlasništvu kompanije Le Foyer Anderlechtois, koja se bavi socijalnim stanovanjem, te postići ravnotežu između životnog komfora u kući, što manje potrošnje energije i utjecaja na okoliš, kao i laku primjenu istog modela obnove na drugim sličnim građevinama u Belgiji i diljem Europe.

Kuća odabrana za prvu potpunu RenovActiv obnovu proteže se na 80 kvadrata i potječe iz 1920-ih godina te je bila u prilično lošem stanju. Projekt obnove osmislio je arhitekt Jonas Lindekens iz ONO Architectuur studija, a ograničeni budžet koji je imao na raspolaganju iznosio je 164.000 eura bez uračunatog namještaja i kućanskih aparata. Renovacija je trajala sedam mjeseci, a za javnost je kuća otvorena 18. svibnja ove godine.

DRVENA EKSTENZIJA - Kako je postojeća kvadratura prizemlja bila premala za potrebe peteročlane obitelji, dograđena je ekstenzija od 15 kvadrata prema dvorištu. Iz ekoloških razloga je izrađena od drva, a ugrađene su i staklene stijene zbog što bolje povezanosti interijera i eksterijera. Tako se sada prizemlje sastoji od tri povezane prostorije s kuhinjom u sredini, a dnevni boravak i blagovaonica mogu mijenjati mjesto ovisno o željama stanara - pojasnio je arhitekt.

Na prvom katu su smještene bračna soba, jedna manja soba i kupaonica, a potkrovlje je zamišljeno kao prostrana i svijetla dječja soba.

Tijekom renovacije postojeći otvori za prozore su modificirani tako da u prostor prodire više dnevnog svjetla, a dodani su i novi u kuhinju i stepenište. Za što udobniji boravak u kući prozori na istoku, zapadu i jugoistoku opremljeni su automatiziranim roletama koje se tijekom toplih dana prema potrebi spuštaju kako ne bi došlo do pregrijavanja, noću su spuštene kako bi se spriječio gubitak topline, a u hladnijem su razdoblju dignute i propuštaju sunčevu svjetlost i toplinu. Prozori pružaju i mogućnost prirodnog prozračivanja prostora jer su opremljeni senzorima koji komuniciraju sa sustavom ventilacije te se, ovisno o vanjskim vremenskim prilikama, automatski otvaraju i zatvaraju. U kupaonici iznad tuš-kabine ugrađen je svjetlarnik koji osigurava dovoljnu količinu danjeg svjetla čak i kada su rolete spuštene zbog privatnosti, čime se umanjuje potreba za korištenjem umjetne rasvjete.

KOMPAKTNO STUBIŠTE - Umjesto starog stepeništa koje je vodilo na prvi kat, u sredini kuće ugrađeno je kompaktnije spiralno stubište te je produženo do potkrovlja. Ono sada ujedno služi i kao ‘pluća’ kuće jer ovuda zrak odlično cirkulira zahvaljujući efektu dimnjaka s obzirom na to da je iznad stepenica ugrađen automatizirani krovni prozor. Tako se svježi zrak, koji dopire kroz prozore iz prizemlja, stubištem penje prema potkrovlju i kroz gornji prozor izlazi van, čime je osigurana optimalna kvaliteta i temperatura zraka u cijeloj kući - napomenuo je arhitekt i dodao kako su postojeći crijepovi na kući samo dobro očišćeni jer su postavljeni prije deset godina, a kuća je izvana toplinski izolirana s 20 centimetara debelim slojem ekspandiranog polistirena (EPS).

RenovActive kuća u Bruxellesu će idućih godinu dana biti otvorena za javnost kao ogledni primjerak, nakon čega će se na dvije godine u nju useliti obitelj s troje djece. U tom razdoblju biti će provedena mjerenja potrošnje energije, grijanja i vode, a proučavat će se i način na koji se obitelj prilagodila na život u kući tog tipa.

Tvrtka Le Foyer Anderlechtois do 2018. na ovaj način planira obnoviti još 86 kuća u njihovu vlasništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 21:59