Poetičan svijet ružičastog

Romantika u centru grada

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Iako se često tvrdi da je susjedova trava zelenija,u ovom našem projektu je situacija malo drugačija. Ovdje se radi o tome da je susjedov apartman ružičastiji. Prošli četvrtak je obilovao bojama. Danas je došlo na red nešto romantičnije izdanje naše kolumne. Lokacija je ista, samo smo se pomakli za jedan ulaz. Točnije, otišli smo zaviriti kod „susjeda“.

Apartman broj 5 dijeli zid s našim prošlotjednim šarenilom za dnevni najam na broju 6. Oboje su dio kompleksa od 8 apartmana u nizu smještenih u samom centru Zagreba. Tlocrtno su svi apartmani veoma slični. Istih dimenzija, približno istog tlocrtnog rasporeda te su ravnopravno opremljeni, no, iako su nizani jedan iza drugog, sam dizajn interijera nije napravljen „u nizu“. Nije osmišljen i izveden kao na tvorničkoj traci, već se dizajniranju svakog apartmanu pristupilo individualno.

Glavna tema su, naravno, boje. Kombinacija boja, materijala, volumena i detalja. Igra s tim elementima je u svakom apartmanu stvorila poseban, jedinstven i prepoznatljiv ugođaj. Za razliku od energičnog, snažnog i veselog interijera već predstavljenog apartmana broj 6, u ovom projektu unutrašnjeg uređenja je sve krenulo nježnijim i romantičnijim putem. Prostor je pobojan zanimljivim tonovima plave, maslinaste i ružičaste boje koje se kombiniraju u drugačijim omjerima i obogaćuju različite obloge i materijale u svakoj prostoriji.

Otvoreni prostor dnevne zone sakriva više funkcija koje se, po potrebi, izvlače na svjetlo dane pa tako sjedeća garnitura u noćnim satima preuzima ulogu dodatnog ležaja, hodnik u svom prolazu sakriva kuhinju, a kuhinja u jednom svom elementu ormara sadrži fleksibilan blagovaonski kutak. U ovom se prostoru razvila naglašena dinamičnost, dok je spavaća zona puno izoliraniji i mirniji dio apartmana.

via GIPHY

Kao što je crna boja kod odabira modnih kombinacija nepogrešiva, često se u interijeru, da li zbog nedostatka inspiracije, hrabrosti ili nekog sličnog razloga, odabire „sigurna“ bijela boja. Upravo je ovaj projekt priča o tome da „mašta može svašta“. Puno više od biranja klasičnih crnih i sigurnih bijelih opcija.

via GIPHY

Zidovi dnevnog boravka i spavaće sobe, gornji kuhinjski elementi te dio kupaonskih zidnih pločica su obogaćeni maslinastim tonovima, detalji su dodatno naglašeni pretežno plavom, dok su komadi namještaja kao što je sjedeća garnitura, kupaonski ormarić te vrata i komad ormara spavaće sobe izrazili jednu jedinu želju: „nosi nam se roza boja“. Drugim riječima, njima je baš sve ružičasto.

Sve što nije bojama pobojano ostalo je ili crno ili bijelo. Poneki zid, dio kupaonskih pločica i sanitarije su obavijeni bjelinom i svježinom, dok su nogice stolića i stolica, rasvjeta, okviri slika i ogledala zapravo efektni crni, pretežno metalni, detalji. Za vizualnu toplinu prostora pobrinuli su se neizostavni drveni elementi.

Igra pomičnog, sklopivog i dinamičnog namještaja, kombinacija nešto mirnijih, pastelnih, ali opet naglašenih boja, neizostavno ukrasno bilje i usklađenost detalja s temom apartmana su tlocrtno identičnom prostoru, odnosno istom apartmanu, ali na drugoj adresi, podarili kompletno drugačiji izgled, ugođaj i šarm.

Ne odgovara svakome isti interijer, a ovaj je svakako stvoren za poetične, romantične i moderne duše koje će poželjeti kroz apartman broj 5 upoznati glavni nam grad.

U kratkom predahu između projekata, u žaru borbe s toplinom, sparinom i rokovima te u iščekivanju plaže i svega što nam ona nosi, šaljemo vam jedan veoma ružičasti pozdrav s Ribnjaka - jer je svijet, pa tako i ovaj apartman, nekako ljepši kada je sve ili barem ponešto ružičasto.

Vaš tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:22