Villa Mediteran

Šarmantno zdanje koje vas vodi u samo srce Dubrovnika

 

Tek nekoliko minuta od Pila i zapadnog ulaza u stari grad, povijesne jezgre grada Dubrovnika, te samo par minuta šetnje šumovitim parkom do obližnje plaže Danče smještena je Villa Mediteran koja će vas svojim šarmom uvesti u samo srce Dubrovnika. Sagrađena je tridesetih godina prošlog stoljeća od strane imućne dubrovačke obitelji u isklesanom kamenu u kojem se prostiru velike vrtne terase osunčane od izlaska do zalaska sunca i uronjene u bujnu mediteransku vegetaciju s pogledom na stari grad i tvrđavu Lovrijenac.

Prostire se na 400 četvornih metara podijeljenih na prizemlje i prvi kat s već spomenutim predivnim terasama i dominantnim velikim predsobljem koje krasi kameni dorski stupovi po uzoru na starogrčku arhitekturu, kamin te kamene stepenice. Da je riječ o iznimnoj vili, potvrđuje i činjenica da je kuća u svom izvornom obliku u vrijeme gradnje imala centralno grijanje na ugljen i drvo te radijatore, što je zasigurno jedinstven slučaj za to doba.

Danas vila raspolaže s pet prostranih spavaćih soba s vlastitim kupaonicama i može smjestiti od 10 do 12 osoba. U prizemlju se nalaze jedna velika spavaća soba s vlastitom kupaonom, jedan suite apartman, veliki zajednički salon s toaletom te kompletno opremljena kuhinja. Dok su na katu kuće smještene još tri spavaće sobe s vlastitim kupaonicama, od kojih dvije imaju veliku osunčanu terasu. Od dodatnih sadržaja vila ima vlastitu prostoriju za vježbanje te saunu i masažnu kadu.

Što se tiče uređenja, prostorom dominira stilski namještaj koji je dijelom nabavljen u Španjolskoj, a dio je dubrovačkog porijekla, poput komode s knjigama u velikom hodniku u prizemlju kuće te stolica od kože i sofa s drvenim elementima, što ne čudi s obzirom na to da su Dubrovačka Republika i španjolska armada u bitki kod Lepanta 1571. godine zajedničkim snagama porazile Osmanlije, koje su na kontinentu stigle gotovo do Beča.

Ova je priča zanimljiva i stoga što je Villa Mediteran svoje ime dobila po Lepantskoj bitki koja je mobilizirala Papu da formira Svetu ligu za obranu Mediterana, u koju su ušli Mletačka Republika, Kraljevina Španjolska pod Filipom II. i Dubrovačka Republika s brodom, koji je bio brod trezor, odnosno brod banka.

Više informacija potražite na Villa Mediteran

Foto: Villa Mediteran Dubrovnik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:35