Stan od 40 kvadrata u Zagrebu

Savjeti dizajnerice interijera Mirjane Mikulec

Konzolni stolovi za rad po potrebi postaju blagovaonska zona

Klijenti, vlasnici stana u Zagrebu, imali su svega 40 kvadrata na raspolaganju. Pritom je bilo važno da stan ima dvije spavaće sobe, kao i ostale funkcionalne zone i prostorije. To je značilo da će dnevni boravak i kuhinja morati biti dijelom istog prostora, kao i blagovaonica te radni kutak.

- U svega 16 kvadrata smjestili smo četiri funkcionalne zone. Dnevna je soba spojena s kuhinjom, a blagovaonica, barem u klasičnom smislu riječi, izbačena je iz plana. Umjesto toga, osmislili smo dva konzolna stola koji se nalaze tik uz prozore. Oni služe kao radni kutak, a po potrebi se mogu spojiti i tako glumiti blagovaonski stol. U nastavku se nalazi ormar koji je zapravo funkcionalni produžetak kuhinje i kuhinjskog pulta.

Dizajnerica Mirjana Mikulec zamislila je ovaj dio stana u nježnim i svijetlim tonovima, u prirodnom dekoru drva i bez upečatljivih uzoraka. Radni kutak smješten je tik do velikih prozora, što na onoga tko radi djeluje motivirajuće.

Na njemu se nalazi TV, a prostor ispod može se koristiti za spremanje stvari koje pripadaju zoni kuhinje ili pak dnevnog boravka - ističe dizajnerica Mirjana Mikulec te dodaje da je važnu ulogu u kreiranju ovog rješenja odigrala i svjetlost.


Stan ima malu površinu, samo 40 kvadrata, pa je bilo važno ne pretrpavati prostor nepotrebnim interijerskim ulogama. Multifunkcionalna rješenja zato su ovdje i više nego dobrodošla.

- Stan je vrlo svijetao, u prostor dopire puno prirodne svjetlosti pa je sama ta činjenica odigrala ključnu ulogu i omogućila ovakvo rješenje. Radni kutak s pogledom na zid baš i ne bi funkcionirao, no ovako je istovremeno motivirajuće, dovoljno svjetlo i udobno za rad, ali i brzinski obrok - objašnjava.

Kako je prostor doista male kvadrature, bilo je važno koristiti nježne tonove i izbjegavati pretjerano upečatljive uzorke. Pod tako krasi keramika u sivoj boji, a nijanse zelene boje isprepliću se u zoni dnevnog boravka. Ostatak prostora u nježnim je i svijetlim bojama te prirodnom dekoru drva.

Foto: Darko Mihalić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:54