Kupaonica u obiteljskoj kući

SJAJAN PROJEKT BRAČNOG PARA U OSIJEKU Makeover kupaonice veličine 10-ak kvadrata

Renoviranje kupaonice gotovo je uvijek veliki i kompleksan zahvat koji iziskuje velika ulaganja i zaista golemu količinu truda. Izuzetak nije bila ni ova kupaonica u obiteljskoj kući u Slavoniji u kojoj su supružnici napravili kompletan makeover.

Riječ je o master kupaonici koja je povezana sa spavaćom sobom na katu već spomenute obiteljske kuće i prostire se na nešto više od 10 četvornih metara. Kako je stara kupaonica bila u jako lošem stanju, a poseban su problem bile stare instalacije, točnije, odvodi zbog kojih su vlasnici imali veću štetu u prizemlju kuće, bili su prisiljeni krenuti u kompletno renoviranje. Radovi su trajali oko 40 dana, s time da su prije samih radova gotovo dva mjeseca vlasnici izrađivali nacrte, 3D vizualizacije te analizirali svaki pa i najmanji detalj.

Dizajn nove kupaonice sami su osmislili, a za kompleksnija pitanja u kojima su bili laici koristili su stručnu pomoć i savjete prijatelja i poznanika, poput projekta elektro instalacija, proračuna za rasvjetu te izbor materijala i slično. Što se tiče grubih radova i postavljanja pločica, majstore su odabrali prema preporuci poznanika s kojima su u konačnici bili jako zadovoljni.

- Stara kupaonica bila je bolna točka kuće već dulje vrijeme, tako da smo znali kad konačno krenemo u obnovu da nas čeka puno posla i puno zahvata. Proučili smo koje su se stvari iz stare kupaonice pokazale kao problem, a koje kao dobro rješenje i pokušali na temelju toga prilagoditi novo rješenje. Željeli smo funkcionalnu i modernu kupaonicu, koja je laka za održavanje i koja će biti prilagođena našim potrebama.

Borba s kamencem bila je jedna od ključnih stvari koja je znatno utjecala na konačan izgled. Zbog loših iskustava s kamencem odustali smo od prvotne ideje da pregradni zid tuša bude od stakla, a s obzirom na to da smo na raspolaganju imali stvarno puno prostora, odlučili smo se za pomalo nekonvencionalan pristup otvorene tuš kabine.

Izbor pločica također je ovisio o tome koliko će biti izravno izložene vodi, pa su zbog toga u tušu zidne pločice bijele i potpuno glatke, a podne pločice svjetlo sive nijanse, upravo zato da pod nije prepun mrlja od kamenca nakon svakog tuširanja. Također smo s položajem i jačinom rasvjete uspjeli postići da se mrlje od kamenca ne vide ni u tušu ni kod umivaonika - doznajemo od vlasnika koji mrzi kamenac.

U ostatku kupaonice svi su materijali birani po načelu da se ne vidi svaka točkica i svaki otisak prsta, pa smo primjerice svjesno odabrali teksturirani iveral umjesto trendovskog visokog sjaja i obični bijeli prekidač za ugradbeni kotlić umjesto kromiranog, iako bi se kromirani ljepše uklopio. Po istom principu birali smo i utičnice i prekidače. Zasad se sve to naše veliko filozofiranje oko lakoće održavanja pokazalo u najboljem mogućem svjetlu - zadovoljno prepričava vlasnik.

Nakon demontaže starih sanitarija u potpunosti su skinuli stare pločice. Također su, osim radova na samoj kupaonici, odlučili promijeniti sve vertikalne vodovodne instalacije tako da je na kraju cijela kuća dobila nove vodovodne cijevi od podruma do tavana kao i radijatore što im je dodatno zakompliciralo radove i financijski i vremenski, ali nisu željeli riskirati da im za par godina ponovno nešto curi.

Okvirno su zadržali stari tlocrt kupaonice s time da su izbacili kadu te se odlučili samo za walk-in tuš. Stara je kupaonica naime imala i kadu i tuš, no za to danas više nisu vidjeli potrebu. Nadalje, kako je kupaonica imala visinu 2,7 metra, odlučili su spustiti strop kako bi u njega mogli ugraditi rasvjetu i zvučnike.

Od gips ploča napravljen je i istaknuti element za ugradbeni kotlić koji su namjerno predimenzionirali (izašli su iz zida oko 50 cm) kako bi na tom mjestu dobili prostor za police i veliki kupaonski ormar koji je sakriven iza ogledala.

U tom su ormaru pametno skrili sve ventile za vodu i kutiju s osiguračima. Dok su od gipskartonskih ploča izradili i pregradni zid između kupaonice i tuš-kabine koji u sebi krije željeznu konstrukciju koja služi kao oslonac za klupicu u samom tušu.

Pločice i umivaonici su iz Viva keramike, a mozaik pločice, tuš baterija i zahodska školjka iz Feroterma. Rasvjeta je kupljena u EGM-u. Namještaj je po mjeri izradila tvrtka Atika interijeri, a s njihovim smo radom posebno sretni jer su uspjeli realizirati našu ideju o sakrivenom spremištu za sitnice ispod police, tj. ispod glavnog ogledala - priča nam vlasnik te ističe da je izuzetno zadovoljan potpuno otvorenom tuš-kabinom koja zaista privlači pažnju kao i obilje skladišnog prostora zahvaljujući kojem dobar dio odjeće i donjeg rublja supružnici drže u samoj kupaonici što se pokazalo jako praktičnim.

Kao i dekorativna LED rasvjeta koja se pokazala kao odlično rješenje za noćno korištenje kupaonice pa nije potrebno paliti glavnu stropnu rasvjetu te dodaje kako zna da nije baš uobičajeno u jednoj kupaonici koristiti čak pet različitih vrsta pločica, ali je svjestan da je to njima nekako pošlo za rukom.

I za kraj bih željeli napomenuti da vlasnici nisu imućni i da je ovaj zahvat za njih predstavljao ozbiljno ulaganje i zaista znatnu količinu truda. Stara je kupaonica izdržala 30 godina, pa su odabirom kvalitetnih materijala htjeli osigurati dugoročno rješenje koje će uz manje investicije služiti dugi niz godina. S druge strane, nisu pretjerivali sa stvarima koje je lako izmijeniti nakon nekoliko godina korištenja. Također su puno stvari odradili sami ili u prijateljskim aranžmanima. Nemilosrdno su se cjenkali u trgovinama i tražili popuste i akcije gdje god su to mogli. Neke su stvari naručivali putem interneta po znatno nižim cijenama i općenito su vagali svaku kupovinu. Na kraju su potrošili oko 80.000 kuna, s time da su uz kupaonicu imali i dodatne radove na vertikali, žbukanje i saniranje zidova te još neke manje popratne zahvate u kući.

- Realno, vrijednost radova je veća, ali znatno smo uštedjeli na stvarima koje smo radili sami kao i na raznim popustima koje smo uspjeli dogovoriti u trgovinama - zaključuju zadovoljno vlasnici.

IDEJNO RJEŠENJE KUPAONICE

KUPAONICA RENDERI FINALNO RJEŠENJE

FOTOGRAFIJE GOTOVE KUPAONICE

FOTOGRAFIJE SVIH RADOVA U KUPAONICI

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 20:10