Cool mjesto

Slastičarna kakvu viđate u (pre)slatkim američkim filmovima

Znate one malene slastičarnice koje viđate u romantičnim filmovima i zapitate se zašto takvo mjesto ne postoji u vašem kvartu? Ako živite na zagrebačkim Ravnicama, imamo za vas divnu vijest.

U Maksimirskom naselju IV na broju 27 već godinu dana postoji slastičarnica Slatkica No1, maleno i ugodno mjesto čije ime sve govori. Vidjevši natpis uz koji stoji podatak da je utemeljena 1963. godine, upitali smo vlasnicu Slavicu Erić što stoji iza tog natpisa. - Moja godina rođenja - odgovara smijući se.

ŽIVOTNA ŽELJA

- Započela sam s ovim poslom tek prije godinu dana, no slastičarstvo je u mojoj prirodi oduvijek. Cijeloga života pronalazila sam se u pripremi kolača, rado ugošćavala prijatelje koji su u njima uživali i onda sam nakon dugog radnog staža odlučila kako je vrijeme da konačno napravim posao od onoga što zaista volim. Malen i jednostavan, ali potpuno moj - kaže.

I tako je u 60-ak kvadrata uz pomoć supruga ostvarila svoj san, ugostiteljski objekt sa stalnim gostima i atmosferom koja doista podsjeća na filmove s početka priče.

Podružili smo se na terasi objekta i za vrijeme našeg razgovora gospođa Erić pozdravila je svakog prolaznika, sve ih poznaje i svi poznaju nju. Toplinu kojom zrači prenijela je i na prostor uređen sa stilom. Teško je zamisliti da je nekoć na ovom mjestu bila velika siva betonska kocka jer tako je prostor izgledao kad je Slavica u njega ušla.

- U počeku sam imala ponešto drugačiju viziju, zamišljala sam kako će svaki stol pričati svoju priču i željela sam više raznolikosti, no ponekad morate dozvoliti da vas prostor vodi. Ovo je relativno malen broj kvadrata koji su ipak zahtijevali jednostavnost izvedbe i uređenja - pojašnjava vlasnica.

I u pravu je, bijeli Ikeini stolci Ingolf u kombinaciji sa stolovima u prirodnoj boji drva stvaraju bazu za ostatak prostora. Podovi i zidovi su također u bijeloj boji, no nemojte pomisliti da on zbog toga djeluje hladno.

Naprotiv, detalji ga čine izuzetno ugodnim i toplim. Rasvjeta, primjerice.

MIRIS ČOKOLADE

Kombinacijom nekoliko različitih svjetiljki postigao se razigran izgled prostorije, ali i samog svjetla u večernjim satima kada padne mrak. Zidovi također privlače pogled, a za ilustracije na njima zaslužni su akademski slikari Ana Ratković i Damir Sobota, dvojac koji djeluje pod zajedničkim imenom ART zidovi.

I dok uživate u kolačima, iza šanka se nalazi kuhinja u kojoj se sve slastice pripremaju.

S obzirom na besprijekornu ventilaciju u prostoru, do vas tek na trenutke dopire miris cimeta ili čokolade, baš onoliko koliko se od jedne slastičarnice i očekuje.

Foto: Sandra Šimunović/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:59