Spoj divljine, mistike i fantazije

Stan mlade poslovne žene na Vrbiku

PROFIL

INFO: u potpunosti adaptiran stan površine 58 kvadrata
LOKACIJA: Vrbik, Zagreb
VLASNICA: mlada poslovna žena po zanimanju liječnica koja ne radi u struci
UREĐENJE: vlasnica u suradnji s tvrtkom Izgradnja Bolanča

Vodimo vas u stan površine 58 kvadrata, koji u pravom smislu riječi oslikava karakter vlasnice. Sve njezine ideje u stvarnost je pretočila marljiva ekipa iz tvrtke Izgradnja Bolanča. Pogledajte rezultat!

Jeste li spremni na nešto potpuno novo? I drugačije? Na nešto što se ne može mjeriti s pomalo dosadnjikavim shabby chic stilom ili, pak, ziheraški trendovski uređenim životnim prostorom u, primjerice, industrijskom ili skandinavskom stilu? Na pravom ste mjestu! Ovaj smo mjesec posjetili totalno otkačen i pomalo bizaran stan, u kojem vladaju elementi divljine, safarija, mistike, fantazije... I iako bi prva reakcija mogla biti da se svi ti elementi ne mogu iskombinirati i uskladiti, ovaj je stan pomno osmišljen do posljednjeg milimetra. I što je najbolje, taj neobičan spoj koji u njemu vlada u pravom smislu riječi oslikava karakter vlasnice.

- Sam projekt i nacrt stana osmišljen je dvije godine prije samog početka radova, jer sam čekala mogućnost realizacije financijske konstrukcije, tako da je bilo dovoljno vremena za razrađivanje većine detalja: kako će se pregraditi zidovi, gdje će stajati kuhinjski ili elementi dnevne sobe, gdje će ići koja slika... U konačnici mogu reći da sam postigla nevjerojatno bliski konačni izgled stana mojoj inicijalnoj viziji, zbog čega mogu reći da stan u potpunosti reflektira moju osobnost. Nije bilo neodlučnosti, alternativa ili žaljenja zbog nekih izbora. Sve je točno onako kako sam željela i jako sam sretna zbog toga - kaže vlasnica.

VEZANI ČLANAK
FOTO: Stan tročlane obitelji na Jarunu koji potpisuju arhitekti iz ureda Kap4
VIDEO: Stan tročlane obitelji na Jarunu

Stan je kupovala šest mjeseci, a za ovaj se odlučila zbog blizine roditelja. Bio je u prilično zapuštenom stanju, a projekt kompletnog preuređenja preuzela je ekipa iz tvrtke Izgradnja Bolanča.

- Neke zidove smo rušili i dodavali nove, u jednom smo dijelu rušili stropove od trstike te zamijenili gips-kartonskim spuštenim stropovima. Mijenjali smo vanjsku stolariju s lođom koju smo pridodali kuhinji i blagovaonici, zamijenili smo sve instalacije... Sanirali smo i dimovodnu vertikalu, što ljudi u adaptacijama često zaboravljaju. Izveden je novi, brzosušeći plivajući pod koji se u konačnici oblagao hrast rustik parketima u masivu. Sa zidova smo strugali stare slojeve boje i tapeta te ih kompletno impregnirali... - nabraja Antonio Bolanča.

VEZANI ČLANAK
Potkrovlje na zagrebačkom Jarunu “okrunjen” je titulom najboljeg iz D&D-a!

Prva specifičnost stana, kao rezultat preuređenja, zanimljiv je raspored prostorija. Sastoji se od hodnika koji se djelomično nastavlja u kuhinju, pa u blagovaonicu. Blagovaonica je spojena s dnevnom sobom, iz koje se može vratiti u ulazni hodnik, a taj tok "kruži" oko kupaonice koja mu je u središtu. Kupaonica ima "prozor", točnije otvor koji gleda na blagovaonicu, a zatvara se kliznim vratima s ogledalom. Dnevna soba spoj je prvog i drugog kružnog toka u stanu, odnosno iz nje se ulazi i u spavaću sobu s jedne strane, a u walk-in garderobu s druge, koji su također međusobno spojeni. Sve su prostorije, pak, drugačije uređene.

- Tijekom višegodišnjeg razmišljanja o uređenju stana, zaključila sam da brojne ideje koje su mi navirale moram koncentrirati i tematizirati kako bih izbjegla "nabacanost" i "raštrkanost" koja bi se lako mogla dogoditi. Zato sam odlučila definirati četiri cjeline, koje će biti popraćene i bojama zidova - kaže vlasnica.

Jedna cjelina tako je dnevni boravak, koji je vođen temom životinjskih uzoraka, Afrike i Savane, pa je u njemu vodeća žuta. Cjelina kuhinje i blagovaonice vođena je idejom šume i zelenila, a vodeća boja je, logično, zelena. Specifičnost je mural oslikan od poda do stropa duž zidova kuhinje i blagovaonice s motivom magične šume. Ideja vlasnice bila je stvoriti atmosferu blagovaonice kao da se sjedi u šumi: s jedne strane je šuma na zidovima, s druge strane kuhinja u boji Arlington hrasta s radnom pločom koja asocira na kamen i izvor, te velikom prozorskom stijenom koja tijekom ljetnih mjeseci u potpunosti zaklonjena krošnjama visokog drveća, budući da je stan na trećem katu. Autori su slike, dodaje, akademski slikari Stipan Tadić i Lav Filipović, koji su realizirali njenu viziju o snazi flore i skrivenim stvorenjima.

Kupaonica je, pak, treća cjelina, prostor koji je trebao obuhvatiti viziju bazena na Azurnoj obali, tirkiznog mora, opuštanja, čistoće i svjetlosti pa je vodeća boja svjetloplava u kombinaciji s bijelom. I, naposljetku, tu je spavaća soba s baldahinom, koja je koncentrirala ljubav prema okultnom, fantasy tematici, magiji i zmajevima. U njoj je kobalt plava u kombinaciji s crnom.

Većina namještaja rađena je po mjeri. Dio su prema nacrtima vlasnice izrađivali njezin otac, teta i tetak, umjetnici koji se bave obradom drva i izradom suvenira (Studio Nimbus), dok je ormare u walk-in garderobi i hodniku s velikim ogledalnim kliznim vratima radila tvrtka Ormario. U blagovaonici su, pak, stolci od ratana, budući da su slijedili ideju "sjedenja u šumi". No, najupečatljiviji su detalji, pa smo je morali pitati otkud ljubav za životinjskim, mističkim i sličnim motivima.

- Sve je oduvijek bilo u meni: ljubav prema tigrastom i leopard uzorku, drvu i drugim prirodnim materijalima, biljkama i zelenilu, ali bez motiva cvijeća, plavetnilu i mistici vode, ali ne nužno mora, općenito fantasy tematici, magičnim stvorenjima, zmajevima, čarobnjacima, vikinzima, okultnoj simbolici, lubanjama... Desetljećima sam skupljala stvari tog karaktera, još od školskih dana. Primjerice, kupovala bih nešto deseto i slučajno vidjela tigraste kutije, pa bih odmah kupila 10 komada - smije se vlasnica i dodaje kako je većina predmeta kupljena na privatnim putovanjima.

- Ne mogu reći da skupljam određene stvari, jednostavno razgledavam i onda se obično slučajno manifestira moj afinitet za nešto. Primjerice, gipsani odljev ljudske lubanje kupljen je na maturalcu u Pragu, statua Tutankamona kupljena je na odmoru u Kairu, lubanja bika oslikana okultnim simbolima pronađena je u Londonu, a plastična replika pravog škorpiona u zagrebačkom Mülleru - kaže.

Neke je predmete dobila na poklon, a priznaje da je vjerojatno najveću ulogu u uređenju prostora odigrao njezin otac koji je umjetnik pa je uspio realizirati njezine ideje. Osim slika njegovo su djelo tacna s motivima afričkih maski, okvir za vješanje fotografija u hodniku, Dalijev tekući zidni sat u blagovaonici...

- I majka osebujnog ukusa je pridonijela sa stvarima koje mi je poklonila, kao što su prave kože afričkih životinja u dnevnom boravku, torba od pravog krokodila, koja je sada ukras na regalu, ili nedefinirana srebrna istočnjačka kutija koja krasi spavaću sobu - kaže.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 20:13