Maksimalno iskoristite mali prostor

Stan od 38 kvadrata koji ne stagnira, već evoluira

 

Originalno koncipiran kao velika garsonijera, dom u Splitu u koji vas danas vodimo nakon opsežne adaptacije postao je jednosoban stan u kojem je kuhinja spojena s boravkom, a spavaća soba odvojena je zidom bez vrata.

U splitskoj Papandopulovoj ulici, u zgradi najpoznatijoj po bijelim brisolejima koja je arhitektonsko djelo velikog Ive Radića, nalazi se stan u koji vas danas vodimo. Stan veličine 38 četvornih metara ima sjevernu orijentaciju i originalno je koncipiran kao velika garsonijera s jednim velikim francuskim prozorom preko kojeg klizno prelazi bijeli brisolej u funkciji roletne.

- U izvornom stanju stan je imao hodnik iz kojeg se ulazilo u kompletno odvojenu kuhinju ili dnevni boravak koji je ujedno služio i kao prostor za spavanje. Do kupaonice se dolazilo kroz kuhinju. Nakon adaptacije je postao jednosobni stan otvorenog plana u kojem je kuhinja spojena s dnevnim boravkom, a spavaća soba je odvojena zidom bez vrata s opcijom jednog dana da se postave vrata, ali zasad nije potrebno - kaže nam vlasnica koja je nakon kupnje stana odlučila da će ga srediti kako ona želi. Bez kompromisa.

- Stan sam kupila u kolovozu 2016. Prvi dojam kad sam ušla kroz vrata je bio da ima puno toga što bi se u njemu dalo poboljšati, ali da je zapravo jako lijep. Ima genijalan otvoren pogled i taj veliki francuski prozor koji unosi puno svjetla u interijer. Činjenica da većina bitnih zidova nije nosiva isto mi je bila jako bitna. Odmah sam imala Ally McBeal moment - smije se vlasnica i dodaje kako je adaptacija bila neizbježna, ali jako zabavna.

NE LAJSNAMA

- Promijenjeno je gotovo sve osim PVC prozora koji su bili u izvrsnom stanju. Također, odlučila sam ostaviti bojler. Nadalje, promijenjena su stara ulazna vrata protuprovalnim Blindo vratima. Uklonjena su sva sobna vrata i dovratci, rušen je dio zida između kuhinje i dnevnog boravka te je podignut novi koji dijeli dnevni od spavaće sobe. Kuhinja i kupaonica su iz temelja mijenjane, a drugačiji je sada i raspored cijevi što smo napravili s ciljem da bolje iskoristimo prostor. Isto tako, u obje prostorije postavljene su nove pločice i podovi.

Na ulazu i u kuhinji na podu je bio linoleum koji smo dignuli i postavili laminat na sve površine osim u kupaonicu kako bi se dobio jedan cjelovit prostor. Nisam, naime, htjela imati nikakve prekide ni lajsne na podu koje bi ispresijecale ovako mali prostor, a laminat je odličan materijal jer se lako čisti i otporan je na habanje. Promijenjena je i rasvjeta te utičnice, a dodavali smo još toga gdje je bilo potrebno jer moderni način života zahtijeva više utičnica za aparate i gadgete. Posebno se pazilo da u sva rasvjetna tijela idu led žarulje i da su aparati što štedljivije kategorije koliko je to budžet dopuštao. Ugrađen je novi klima-uređaj i kupljen kompletno novi namještaj - nabraja vlasnica.

Kako to obično i biva s majstorima, renovacija se otegnula i potrajala dobrih četiri mjeseca. - Nije mi se žurilo pa mi nije to previše smetalo. Dovoljno je da vam jedan meštar kasnije krene ili zakasni i cijeli raspored se poremeti. Unatoč tome nismo imali nekih većih trzavica i sutra bih se opet upustila u sličan projekt - komentira.

Što se tiče vizije uređenja, vlasnica otkriva kako joj je inspiracija estetika američkih blogerica Sarah M. Dorsey i Jenna Sue koje se bave uređenjem doma po principu uradi sam.

- I moj stan je kombinacija takvih rješenja. Volim reći kako je moj stan neutralna podloga s detaljima u lako promjenjivim bojama. Sviđa mi se veselost boja jedne i umirujući efekt neutralne podloge druge. I, naravno, smjelost uradi sam projekata.
Rezultat je moderan stan s primjesama retro i industrijskog, uglavnom skandinavskog stila prilagođenog životu sa psom koji se linja - priča.

AKCIJE

Gotovo sav namještaj i dio aparata koji je u stanu vlasnica je nabavila u većim trgovačkim centrima u Hrvatskoj. Kaže kako je naišla na super akcije pa u šali kaže da joj je ovaj stan suđen jer se sve savršeno poklopilo, tj. sve što je htjela bilo je na akciji pa je tako uštedjela barem 1/3 budžeta, a da nije morala odustati od ičega zacrtanog.

- Ostatak manjih detalja je iz Zare Home koju obožavam, opet s rasprodaja, Jyska, Umbra proizvodi iz Home sweet home. Veliki print je fotografija kupljena na Etsyju, karta također, ostalo besplatni printevi s neta. Postava se mijenja svako malo, mogli bi novi fotosession raditi svaki tjedan - kaže.

SVJEŽE IDEJE

A po čemu je ovaj stan drugačiji od sličnih drugih?

- Ima samo jedan sobna vrata! Živim sama i zvučna izolacija mi nije previše bitna, a cirkulacija zraka i topline je bolja ovako. Trudila sam se ostaviti svoj dodir i mislim da sam maksimalno iskoristila prostor unutar budžeta koji je bio mali za sve ono što sam trebala i htjela napraviti jer neki ljudi za taj novac urede samo kupaonicu. Htjela sam da bude moderan, mladenački i svjež i mislim da sam u tome uspjela. Volim stalno mijenjati dekoracije, sofa mi je trenutno svijetloplava, drugi jastučići, nove biljke su našle dom u mom stanu...

Prostori su mi zapravo kao i ljudi, evoluiraju ili stagniraju. Nema sredine - zaključuje.

Foto: Tom Dubravec/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:01