ljepota bijele boje

Stan od 94 m2 danske arhitektice

Danska arhitektica Friederike Faller vlasnica je ovog izvrsnog stana od 94 četvorna metra koji je sa svoje dvije kćeri uredila tako da se maksimalno iskoristi svaki kutak prostora na raspolaganju. Za uređenje trosobnog stana s predivnim visokim stropovima odabrala je jednostavnu paletu koja uključuje bezvremensku bijelu boju, istaknutu crnu i smeđe nijanse drva kako bi se dodatno istaknula prirodna svjetlost koja prodire u stan kroz velike prozore u svakoj prostoriji. Visina prostorija pametno je iskorištena za stvaranje dodatnih prostora za odlaganje stvari pa su tako cipele u hodniku skrivene visoko iznad okvira vrata umjesto da zauzimaju dragocjen prostor ormara ili poda. Isti je princip primijenjen i u kuhinji gdje su na visokoj poziciji pospremljene stvari koje se ne koriste često.

U stanu se nalaze dvije sobe za spavanje, no tri spavaće sobe! Jedna je prostorija djelomično pregrađena u sredini, čime su dobivene dvije sobe, jedna u kojoj spava mlađa kći, a druga za samu arhitekticu. U dječjoj sobi ta je pregrada iskorištena za stvaranje kreveta na kat. Donji ležaj služi za spavanje, dok je gornji ograđeni prostor za igru koji može poslužiti i kao dodatni ležaj. U samu su strukturu ugrađene ladice za igračke i odjeću, a u dnu prostorije smješten je radni stol uz prozor. Pregrada nije dignuta do vrha zida kako bi se omogućilo prodiranje svjetla u obje zone. Na drugoj strani pregrada je iskorištena za stvaranje ugradbenog ormara s prostorom za vješanje stvari i policama. U njega je djelomično ugrađena i drvena daska koja funkcionira kao stol uz prozor. Na suprotnom se zidu iznad kreveta nalazi duga polica koja služi za odlaganje sitnica.
Soba starije kćeri ima na jednak način iskorišten prostor uz prozor, čime je dobivena mala radna soba s dvije stolice i stolom u obliku drvene daske, koja uključuje i ladice za pospremanje odjeće.



Kuhinjski je prostor obilježen bijelim zidovima i malim prostorom za doručak u kombinaciji s upečatljivim crnim kuhinjskim elementima koji se izdvajaju iz bjeline cijelog stana. Na mat crnim kuhinjskim frontama može se i pisati kredom pa je kuhinja ukrašena veselim crtežima kćeri vlasnice.


Prostor blagovaonice i dnevnog boravka obilježava velika kućna knjižnica. Blagovaonica pokraj velike otvorene police s knjigama sastoji se od crnog okruglog stola i Eames stolica krem boje. Na drugoj se strani prostorije nalazi udoban sivi kauč pokraj izlaza na balkon.


Izvor: My Scandinavian Home
Foto: Mikkel Adsbol

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:06