Interijer u Maksimiru

Stan u Zagrebu u kojem kućni ljubimci uživaju

 

INFO: stan od 136 kvadrata
LOKACIJA: Zagreb
PROJEKT: Mirela Blažanović
VLASNICI: mladi par

Projektantica Mirela Blažanović personalizirala je stan točno po potrebama i željama otkačenih vlasnika koji su imali neke prilično "čudne" zahtjeve. Primjerice, u kupaonici tuš za mačke, po cijelom stanu penjalice i hranilice za pet mačaka i psa koji tu žive, ali i struja za kućanske aparate u kuhinjskom otoku

Nesvakidašnji dom za nesvakidašnju obitelj. Tako bismo najkraće mogli opisati stan u koji vas vodimo ovaj mjesec. Nas je oduševio jer je potpuno drukčiji od svega što smo dosad vidjeli i vrvi naizgled nespojivim interijerskim rješenjima koja su se u ovoj priči nekako jako dobro spojila u savršenu kućnu cjelinu.

- Ovaj je stan bio rezultat moje višegodišnje želje jer sam zapravo odavno htjela živjeti u kući s vrtom i u ovom naselju. Puno su mi pomogli roditelji u tome jer su kupili ovaj stan, u lijepom Maksimiru, u zgradi s četiri stana različite veličine. Naš je prizemni stan koji je najbliže idealu stanovanja u kući, ponajviše zbog velikog dvorišta koje sada imamo - sa smiješkom priča vlasnica, lektorica Jelena, koja dom dijeli sa svojim partnerom, profesorom matematike i engleskog porijeklom iz Irske. U stanu u širem centru Zagreba od 136 kvadrata s njima još stanuje pet mačaka i pas.

Kako bi u konačnici dobili životni prostor skrojen prema njihovim željama, vlasnici su angažirali projektanticu Mirelu Blažanović, čiji je glavni zadatak bio personalizirati prostor i prilagoditi ga specifičnim željama vlasnika.

- Budući da je vlasnica unaprijed imala prilično jasnu viziju svojeg budućeg doma, usmjeravala me da stvorim prostor praktičnim i upotrebljivim, a ne samo vizualno prihvatljivim. Tako smo, recimo, u gostinjskoj kupaonici dodali i tuš za životinje, tlocrt kuhinje potpuno prilagodili jasno definiranim klijentičinim zahtjevima, objedinili radni i dnevni prostor kako bi se, primjerice, i s radnog mjesta mogla gledati televizija te sudjelovati u čestim prijateljskim i obiteljskim okupljanjima. Nadalje, dodali smo spremišni prostor ispred gostinske sobe te ostavu koja nije bila prvobitno zamišljena - priča projektantica i dodaje kako je što se stila tiče ideja vlasnika bila napraviti dom koji djeluje toplo, pomalo rustikalno i koji je prepun boja.

U srcu doma, kuhinji, svaki dan spravljaju se veganska jela, a ova prostorija “štreberski” je napravljena. Naime, ni jedan milimetar nije ostao neiskorišten. Sve ima svoju funkciju!

- Iako je izgled bio dosta važan, pazili smo i na to da sve bude što funkcionalnije, lako za održavanje, praktično. U planiranju gdje će i što biti dosta mi je pomogla mama, kao i sestra te stariji brat, a nakratko se uključio i prijatelj slikar - dodaje vlasnica.

Inače, stan je organizacijski jako dobro riješen. Jasno je razdvojen intimni dio od spavaonice i gostinjske sobe s pripadajućim kupaonicama i garderobom od dnevnog dijela koji je jedinstven prostor i objedinjuje dnevni i radni prostor, blagovaonicu i kuhinju s ostavom.

- Sviđa mi se kako je stan po prostorijama raspoređen, a još više što smo mu na neki način dodali šarm svojim pametnim uređenjem. Taj seosko-rustikalni stil, uz gotovo pa potpunu odsutnost modernog, ravnog, hladnog, minimalističkog bio je pun pogodak. Ukratko, htjeli smo ugodno, toplo ozračje u kojem ćemo željeti što više boraviti. Jako smo pazili i na detalje, poput toga kamo će se odložiti papuče pri izlasku u vrt, penjalice i hranilice za životinje, prostor za odlaganje ključeva i pošte, struja za kućanske aparate u kuhinjskom otoku, kao i izlazni ograđeni prostor za mačke - nabrajaju vlasnici.

Spretni stolari napravili su gotovo sve veće komade u stanu, a dosta toga kupljeno je na Hreliću te preko internetskih stranica za uređenje

U stanu, koji je prava eksplozija boja, prevladavaju tirkizna, žuta, narančasta te smeđa i siva boja. Materijali su većinom prirodni, i to drvo i kamen.

- Imali smo sreću da smo našli stolara Danijela Oletića iz Pro-Masiva koji je zadovoljavao, kao i upotpunjavao i sugerirao praktičnija rješenja i uvelike nam olakšao gradnju i dizajniranje pa su se neke stvari i "u hodu" još, na njegove sugestije, improvizirale, odnosno ponešto i mijenjale.

Budući da neke stvari nismo na tržištu mogli pronaći, ili barem ne po prihvatljivim cijenama, sami smo dizajnirali, konstruirali i pronalazili izvođače koji su mogli zadovoljiti naše potrebe. A što se tiče namještaja, ovdje ima zaista svega. Dosta toga izradili su stolari prema našim nacrtima i željama, a neke stvari smo kupovali na Hreliću i preko interneta - ističu vlasnici.

A koja im je najdraža prostorija, pitamo ih za kraj.

- Bez ikakve sumnje kuhinja, u kojoj provodimo mnogo vremena s obzirom na to da svakodnevno spravljamo različita veganska jela. Kuhanje mi je inače najdraža zanimacija. U kuhinji se nerijetko i okupljamo s prijateljima koji često zajedno s nama kuhaju i uživaju u hrani. Zato, iako kuhinja nekima djeluje preveliko, u planiranje i dizajniranje kuhinje uloženo je najviše vremena i truda jer su gotovo svaki ormarić, ladica i polica imali unaprijed zamišljenu funkciju i namjenu i sve se svakodnevno upotrebljava. Nijedan djelić nije ostao neiskorišten ili suvišan. Kuhinju na neki način dopunjava eksterijer, odnosno vrt, koji je primarno iskorišten za sadnju povrća i začinskog bilja, a u njemu također jako volimo provoditi vrijeme i uzgajati hranu koja nam je vrlo često na jelovniku - napominju vlasnici.

Foto: Sandra Šimunović/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:47