PENTHOUSE IZ SNOVA

Sto kvadrata čistog uživanja u centru Zagreba

Vodimo vas u penthouse obitelji Novak

INFO: penthouse veličine 100 kvadrata
VLASNICI: obitelj Novak
UREĐENJE INTERIJERA: vlasnici

Da bismo živjeli u penthouseu iz snova, moj suprug i ja uložili smo mnogo truda i energije. Svi zidovi osim nosivih su srušeni, zamijenjene su sve instalacije… Bilo je tu mnogo posla, a čak smo morali tražiti i specijalnu dozvolu Gradske uprave. Naime, staklena stijena nije se mogla podignuti na šesti kat pa smo to morali izvesti s kranom izvana, s ulice. Bilo je to jedne nedjelje… – prisjeća se Vesna Novak.

– Od prvog susreta s prostorom imali smo ideju da uredimo stan maksimalno otvoren prema terasi, koja se proteže frontalno ispred njega u dužini od 14 metara.

Željeli smo uživati u pogledu u daljinu i zelenilu prema Šalati, a unutar stana ostvariti jedinstven i velik, minimalistički uređen prostor – kaže Vesna Novak. Oni su zaposleni bračni par s odraslom djecom koja ne žive s njima, no i dalje uživaju u zajedničkim druženjima pa im je bio važan prostran dnevni boravak. A pazili su na svaki, pa i najsitniji detalj.

Evo kakav je raspored njihova penthousea. – Iz ulaznog prostora opremljenog Calligaris vješalicom i policom za cipele ide se desno u kupaonicu mog supruga. Cijela kupaonica je u Azteca Genius Grafito pločicama velikog formata, metalnosive boje, bez tuš kade; samo staklena tuš kabina Delta Ariana s Viega tuš kanalicom direktno u pločicama. Pipe su Bandini, set tuš i vodopad za umivaonik, a keramika je Keramag Flow s ukrasnom ladicom ispod umivaonika i dodatnom pločom te Flaminia Spin WC sa samospuštajućom daskom, sve Stipić Interijeri – nabraja vlasnica.

Na stropu je ukrasna LED plafonijera sa devet žičanih izvora svjetla i zvjezdanim nebom, a sva mijenjaju boju na daljinsko upravljanje. U hodniku je otvor bez vrata koji vodi izravno u dnevni boravak, velikim stupom vizualno podijeljen u dvije cjeline. Prvi dio lijevo u udubini u tlocrtu ima ugradbene ormare s kliznim vratima. Desno u udubini nalazi se biblioteka s pomičnim vratima, a u nastavku je fiksni dio staklene stijene s kliznim vratima koja vizualno i transparentno po potrebi odvajaju drugu spavaću sobu.

– U gostinjskoj spavaćoj sobi, koja se nadovezuje desno, odmah uz stijenu je krevet u ekološkoj crnoj koži, kao i veliki krevet u spavaćoj sobi iz Harvey Normana, a u širini prednjeg zida do vanjske staklene stijene izvedena je walk in garderoba s okomito postavljenim ugradbenim ormarima i dva ulaza – kaže Vesna Novak. Staklena stijena sastoji se od dvije velike fiksne plohe i manjih odstojnih vrata.

Ograda terase ima LED rasvjetnu traku po cijeloj dužini. Postavljeni su i vertikalni dizajnerski radijatori. Iz kupole na dijelu gdje je siva klub garnitura Dona Nuvola visi Foscarini luster, a ispred nje je zidna kompozicija od masivnog drva u wenge boji sa TV i zidnom lampom u polici iznad 3 amfore uklopljene u ambijent na postolju od inoksa. Osim velikog kockastog klub-stolića s bočnim otvorima i staklenom površinom, u dnevnom boravku još je Cattelan veliki masivni stakleni stol na razvlačenje za 10 osoba na podnožju od inoksa te izuzetno lagan i elegantan stolac Easy, kombinacija inoksa i mrežaste PVC tkanine.

– Iz dnevnog boravka ide se u talijansku kuhinju u obliku slova L, u bijeloj boji. Na suprotnoj strani je bar s dvije barske stolice i zidom iznad obučenim u pločice od ogledala. Bočno je mala smočnica – govori vlasnica.

Iz dnevne sobe ulazi se u drugu veću kupaonicu koja je kompletno obložena pločicama velikog formata kaki boje. Tu je i velika nepravilna aquaestil Tirena kada i staklena pregrada, keramika je Catalano, a pipe Bandini Ice Cube. Pokraj nje je ulaz u spavaću sobu koja osim kreveta i noćnih ormarića ima samo crvenu tabure vreću te walk in garderobu i kliznim staklenim vratima.

Inače, gotovo sva vrata u stanu su klizna, zbog čega je prostor iznimno dobro povezan jer je cijeli stan na neki način open space. Zavjesa nema, tu su samo rolo prozirni zastori i black out na stijenama, a na prozorima su rolete. Zidovi su bijeli s uljima velikih formata mladih akademskih slikara. I sada neka netko kaže da ne postoji dizajnerski stan u kojem je sasvim legitimno samo uživati.

Fotografije pogledajte u galeriji!

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 02:57